26-03-2018 11:49 AM
Witam,
Posiadam telewizor Samsung 55" Premium UHD 4K Smart TV MU8002 oraz soundbar Soundbar HW-K950. Chciałbym odtworzyć plik w formacie .m2ts w rozdzielczości 4k oraz z dźwiękiem Dolby Atmos. Czy potrzebuję zewnętrznego odtwarzacza Blu-ray, żeby odtworzyć dzwięk w technologii Dolby Atmos czy mogę podpiąć dysk zewnętrzny z filmami bezpośrednio do telewizora ?
26-03-2018 02:23 PM
Cześć kelembior88,
Funkcja Dolby Atmos działa wyłącznie w trybie HDMI.
Połączenie z tv powinno wyglądać tak :
1. Za pomocą kabla HDMI podłącz port HDMI IN 1 lub HDMI IN 2 z tyłu produktu do portu HDMI OUT urządzenia cyfrowego. Użyj przewodu HDMI do połączenia portu HDMI IN na telewizorze z portem HDMI OUT (TV-ARC) u dołu urządzenia Soundbar.
2. Naciśnij przycisk z prawej strony listwy Soundbar lub przycisk SOURCE na pilocie, aby wybrać opcję HDMI1 lub HDMI2. 3. Wybrany tryb HDMI wyświetla się na panelu wyświetlacza listwy Soundbar, a urządzenie odtwarza dźwięk.
Po włączeniu opcji Dolby Atmos® włączy się i zacznie świecić niebieska dioda LED znajdująca się przy prawej krawędzi listwy Soundbar
Konfiguracja funkcji Dolby Atmos w odtwarzaczu BD lub innym urządzeniu.
• Sprawdź opcje sygnału wyjściowego audio w menu ustawień odtwarzacza BD lub innego urządzenia.
• Upewnij się, że dla strumieniowego przesyłania bitów w opcjach sygnału wyjściowego wybrano opcję „Bez szyfrowania”, np. dla odtwarzacza firmy Samsung: Menu główne > Ustawienia > Dźwięk > Wyjście cyfrowe: Wybierz opcję Bitstream (nieprzetworzone).
Upewnij się, że zawartość obsługuje technologię Dolby Atmos.
26-03-2018 06:04 PM
Czyli rozumiem, że muszę mieć odtwarzacz zewnętrzny Blu-ray ? Sam dysk podpięty do telewizora nie wystarczy ? A może są dyski zewnętrzne, które obsługują system Atmos ?
03-08-2018 06:01 PM
Niestety TYLKO BD UHD inaczej nie działa i magiczna niebieska lampka się nie zapali
31-08-2018 03:34 AM — edytowano 31-08-2018 03:39 AM
Ja również mam 4 pytania do ekspertów dot. Atmos.
Według powyższego rysunku, bar podłączamy do TV w HDMI in (rozumiem, że w dowolne HDMI in).
1. Chcę spytać, czy nie powinniśmy bar podłączyc do TV ale do wejścia HDMI Arc?
2. Czy będzie dolby ATMOS w filmie z aplikacji Netflix (którą ma każdy smart TV) czy tylko z bluraya?
3. Czy możemy podłączyć Bluray bezpośrednio do TV np. w HDMI 2, żeby ATMOS zadziałał na sounbarze?
4. Moje połączenia: Ja mam bar podłączony do TV w HDMI 4 arc, Bluray też bezpośrednio do TV tylko w HDMI2 (nie do listwy bar, lecz do TV!) i NC+ do HDMI 1 w TV.
Czy takie bezpośrednie połączenie wszystkiego do TV jest prawidłowe?
Dodam, że wszystko mi działa, dzwięk odtwarzany jest na soundbarze zarówno z Bluraya, z NC+ i z aplikacji Netflix itp.
Nie testowałem jeszcze dolby ATMOS z płyty przy takim podłączeniu.
Dziękuję za wszelkie rady czy moje podłączenie (p.4) jest prawidłowe.
31-08-2018 04:11 PM
1. HDMI aRC
2.Niebieska Dioda na Netflix nie zapalasię ?!
3. Na BDUHD Działa Atmos
4. Mam tak jak Ty tylko 1-2 zamienione
07-09-2018 08:59 PM
Czy moja podpowiedz coś pomogła ?
08-09-2018 11:55 AM
@Anonymous User wypowiedziałbyś się!
19-10-2018 01:17 PM
Mam problem k950 podłączony do lg b7 przez arc i na netfixie wyłącza się atmos w filmach z atmosem nawet w opisie. Przez Xbox podłączony przez hdmi do tv dźwięk jest ale bez atmos dioda nie świeci. Pomocy
19-10-2018 05:35 PM