Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Soundbar nie jest wykrywany przez HDMI eARC

(Temat utworzony: 17-09-2024 05:45 PM)
731 Wyświetlenia
Atypowy
Apprentice
Opcje
Witam mam telewizor Samsung OLED S92C (2023), kupiłem do niego właśnie soundbar też Samsunga Q700C. 
Soundbar łączy się poprawnie przez Bluetooth, jednak przez HDMI 3 (eARC) nie jest wcale wykrywany przez telewizor, no i w ustawieniach nie mogę włączyć eARC. Przez to oczywiście nie działa mi też Q-Symphony. Kabel HDMI dołączony do soundbara. Próbowałem też innego kabla i to samo. Wyłączałem urządzenia z prądu na minutę, bez zmian. Oba zaktualizowane do najnowszej wersji. 
Dlaczego tak się dzieje, co mogę jeszcze zrobić?
17 Odpowiedzi
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Atypowy, Próbowałeś na soundbarze ręcznie ustawić źródło na HDMI ? Czasami to pomaga, jeśli nie chce zaskoczyć z automatu.

0 Like
Atypowy
Apprentice
Opcje
Próbowałem, pilotem od soundbara, przyciskiem na samym soundbarze, nadal nic
0 Like
AdamW
Expert
Opcje

Mam wrażenie, że ostatnio posty od tego zaczynam, ale spróbuj z resetem soundbara, mimo, że to świeże sprzęty.

1. Na wyłączonym soundbarze należy przytrzymać na pilocie od soundbara przycisk "Play Pause" do momentu pokazania na wyświetlaczu napisu "INT"; 

lub

2. Na włączonym soundbarze nacisnąć na listwie jednocześnie przycisk "+" oraz "-" do momentu pokazania na wyświetlaczu napisu "INT".

Spróbuj też kabel HDMI zamienić stronami, upewnij się też, że na soundbarze HDMI jest włożone w HDMI IN, a dokładnej na moim Q800D są właśnie dwa wejscia HDMI, jedno jest podpisane właśnie jako "HDMI eARC to TV".

0 Like
Members_Y0N8XrV
Student
Opcje

Również miałem podobny problem z niedawno zakupionym soundbarem Q800C. Spędziłem kupę godzin ale problem został rozwiązany. Najczęściej przyczyną tego problemu jest podpięty inny zewnętrzny sprzęt. W moim przypadku był to dekoder. Kiedy odpinałem dekoder wszystko było ok, kiedy był wpięty bez względu czy do TV czy do listwy, brak było ARC. Trzeba w urządzeniu zewnętrznym zmienić w opcjach czyli dać uprawnienie do sterowania połączeniem HDMI CEC (ARC) jak zwał tak zwał. Nie tak jak inni sugerują wyłączyć sterowanie CEC.

Katalonczyk0
Pioneer
Opcje

Dokładnie tak. Też do tego doszedłem po paru ładnych godzinach. U mnie to dotyczyło dekodera Canal+. W ustawieniach dekodera trzeba ustawić w funkce sterowania TV na TAK. I problem znika. Choć... nie do końca. Wtedy pojawia się inny. Mianowicie wchodząc w TV na inne źródło niż dekoder, np Netflix czy YT dekoder się automatycznie wylacza, co konczy się wywaleniem z aplikacji na TV. I trzeba w nią wejść raz jeszcze... co jest irytujące. Lub wyłączyć wcześniejszą wynkcje sterowania jednym pilotem.

0 Like
simon75
Navigator
Opcje
Wczorajszy wieczór dopadl mnie podobny problem z zestawem HW-Q990D podłączonym do tv QE55Q7FAM. HDMI2 ARC nie rozpoznaje soudbara-wyswietla na zrodlach "nieznane" gdzie wczesniej wyswiwtlana byla nazwa HW-Q990D. Zamiana hdmi, odpinanie, wymiane przewodow - NIC. Na polaczeniu wifi dziala - choc przerywa glos. Na kablu optyczny dziala ale nie ma sterowania z pilota od tv, tylko pilot od soudbara. Prawie 2 godzinna walka z w.w. zestawem nie przyniosla zadnych efektow.
Na sam koniec odlaczylem wszystko "z pradu" na 30min.....Po zalaczeniu zasialania wszystko wrocilo do normy.
Dodam tylko (czytajac powyzsze posty) ze pod hdmi 3 podpiety jest dekoder netii 4K. Jednak takie podpiecie jest od 3tygodni i nic sie do wczorajszego wieczoru nie dzialo 🤯20250106_211710_1_1000063880_1736194633.jpg
jamolin
Apprentice
Opcje

cześć,jest jakiś sposób żeby pozbyć się tego przełączania na żródło TV po włączeniu np netflixa?masakra jakaś to jest

0 Like
Katalonczyk0
Pioneer
Opcje
U mnie problem stanowil dekoder właśnie- tylko od canal+. Po aktualizacjach czy przerwach prądu tv nie rozpoznawal połączenia hdmi z soundbarem (jedynie po wi fi). Teraz wiem ze trzeba wybrać odpowiednie opcje w ustawieniach dekodera (sterowanie jednym pilotem CEC - TAK) I wtedy wszystko wraca do normy. Postaraj się pogrzebać moze w ustawieniach dekodera, albo przywroc ustawienia fabryczne w Soundbarze i postaraj się wykonać konfigurację od nowa.
0 Like
Katalonczyk0
Pioneer
Opcje
Tak. W ustawieniach dekodera wybierz opcję sterowania jednym pilotem na NIE. U mnie to działa.
0 Like