Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak poprawnie połaczyć Soundbar z TV

(Temat utworzony: 03-05-2019 02:24 PM)
73152 Wyświetlenia
StaszekM
Helping Hand
Opcje

Cześć,

Po zakupie nowego telewizora i włączeniu aplikacji YouTube zastanawiacie się co zrobić, aby dźwięk był mocniejszy i lepszej jakości. W pierwszej chwili na myśl przychodzi kino domowe, ja jednak chciałbym zaproponować Wam zestaw soundbar z głośnikiem niskotonowym.

001.jpg

Zestaw szczególnie dobrze sprawdzi się w mniejszych pomieszczeniach, gdzie rozmieszczenie poszczególnych głośników kina domowego jest utrudnione.

Jak już mamy kompletny zestaw przychodzi czas na połączenie urządzeń.

Przykłady możliwych połączeń przestawię na podstawie telewizora QLED i soundbara serii N.

Istnieje kilka możliwych połączeń:

• Połączenie bezprzewodowe
  • Połączenie kablowe realizowane za pomocą kabla optycznego lub HDMI

Połączenie kablem przez złącze optyczne:

Zacznę od prostego połączenia kablowego przez złącze optyczne. Należy zaopatrzyć się w kabel optyczny, znajdziecie taki w dobrych sklepach z elektroniką :). Kabel z jednej strony podłączamy do telewizora do złącza “optical out” z drugiej strony łączymy ze złączem “optical in” w soundbarze.

002.jpg

Dodatkowo ustawiamy:

1. W soudbarze ustawiamy zródło D.IN
  2. W telewizorze w ustawieniach dźwięku / wyjście dźwięku ustawiamy “wyjście audio/optyczne”

Połączenie kablem przez złącze HDMI:

Następne równie proste połączenie za pomocą złącza HDMI. Odpowiedni kabel zazwyczaj znajdziemy w zestawie z soundbarem, jednak czasem musimy się w niego doposażyć w sklepie z elektroniką. Od strony telewizora kabel podłączamy do złącza “hdmi arc”, od strony soundbara wybieramy złącze “hdmi out arc”.

003.jpg

Dodatkowo ustawiamy:

1. W soundbarze ustawiamy źródło hdmi.
  2. W telewizorze w ustawieniach dźwięku / wyjście dźwięku ustawiamy “Wyjście odbiornik hdmi”.

Połączenie bezprzewodowe Bluetooth:

Ostatnia metoda bezprzewodowa, najbardziej popularna, która zapewnia możliwość cieszenia się dźwiękiem bez obawy o plączące się kable.

004.jpg005.jpg

Konfigurację połączenia bezprzewodowego rozpoczynamy od naciśnięcia przycisku 006.jpg na pilocie zdalnego sterowania, lub przycisku 007.jpg na listwie. Następnie należy wybrać opcję BT.

Jeśli z listwą Soundbar nie będzie połączone żadne urządzenie Bluetooth, komunikat „BT” zmieni się na „BT READY”. Po pojawieniu się komunikatu „BT READY” należy nacisnąć i przytrzymać przycisk 007.jpg na panelu górnym listwy Soundbar przez ponad 5 sekund w celu wyświetlenia komunikatu „BT PAIRING”.

W telewizorze w ustawieniach dźwięku / wyjście dźwięku ustawiamy wyjście “lista głośników bluetooth”.

Z listy wyświetlanej na ekranie telewizora wybieramy ustawienie „[AV] Samsung Soundbar Nxxx”. Dostępny system Soundbar będzie wskazany na liście urządzeń Bluetooth telewizora wraz z komunikatem „Połącz” lub „Sparowano”.

Aby połączyć się z systemem Soundbar, należy wybrać komunikat i nawiązać połączenie. Od teraz można odtwarzać dźwięk z telewizora na systemie Soundbar.

Ważna sprawa, która pojawia się dosyć często przy połączeniu bezprzewodowym BT. Jeśli wcześniej mieliście podłączony soundbar do innego telewizora warto zresetować połączenie BT z poziomu listwy. W tym celu należy na listwie przytrzymać przycisk 007.jpg przez 5 sekund (na pilocie przycisk 006.jpg lub przycisk play/pause) do pojawienia się komunikatu  „BT PAIRING”.

Wszystkie połączenia, które opisałem wyżej możecie śmiało wykonać w domowym zaciszu. Warto też czasami zerknąć do instrukcji obsługi, gdzie znajdziecie dodatkowe informacje na temat łączenia telewizora z systemami audio.

W razie pytań, piszcie śmiało :smiling-face:

177 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@scofild23  Nic na to nie poradzisz.

0 Like
MagdaB
Expert
Opcje

Cześć @scofild23  :smiling-face: Możesz spróbować zmienić ustawienia opóźnienia dźwięku w menu TV:

Ustawienia -> Dźwięk -> Ustawienia Eksperckie -> Opóźnienie wyjściowego dźwięku.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@MagdaB  Opóźnienie wyjściowego dźwięku chyba nie działa przy podłączeniu BT ?

Głośnik mobilny JBL Flip 4

Przechwytywanie1.PNG

0 Like
helenka84
First Poster
Opcje

Telewizor ue55mu6172 sound bar Hw-k360 nie mogę połączyć telewizora z głośnikiem.  Na początku sam wykrył wszystko było ok. Minęło trochę czasu i telewizor w ogóle nie widzi głośnika. Z wszystkimi innymi urzadzeniami łączy się bez problemu 

0 Like
CzarekSz
Pioneer
Opcje

Wykonywałeś reset obu urządzeń? Najepiej zacząć od zrestartowania soundbara poprzez wciśnięcie na obudowie guzików od głośności, "plus" i "minus" (wciskasz i przystrzymujesz na około 15 sekund, na wyświetlaczu powinien pojawić się komunikat).

Jeżeli to nie pomoże sprawdź w Ustawieniach telewizora (Pomoc techniczna-> Aktualizacja), czy masz najnowszą wersję systemu, czyli 1280.5. Jeżeli masz poprzednią zaktualizuj sprzęt, a jak to nie naprawi problemu skontaktuj się z infolinią Samsung.

0 Like
Strukol
First Poster
Opcje

Mialem połączony soundbar HW-q70r z tv samsung ue50. Niestety głos momentami zaczął sie zacinać więc postanowilem ponowić połączenie. Niestety TV nie wyszukuje soundbara. Nawet z tel nie można połączyć listwy. Wszystkie komunikaty wydawane z pilota do listwy działają z niewielkim opóźnieniem.

Reklamować czy cos można z tym zrobić?

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@Strukol na początek może spróbuj wykonać reset listwy [instrukcja obsługi podpowie jak to zrobić] i sparuj ją ponownie.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
cezary123
First Poster
Opcje

Zakupiłem w styczniu telewizor qled samsung qe82q60rat a tydzień temu soundbar q90 bluetooth.

Niby wszystko ok. 

Jak rozumiem bluetooth właczam z opcji telewizora poprzez ustawienia, dźwięk, samsung Qe82q60 i bluetooth.

Jest wtedy łaczność, słychać w tylnych głośnikach.

Muszę to jednak robić za każdym razem, jeślichcę właczyć tył.

Tylko tu pojawia się problem "czkawki". Bez względu czy idzie z tv, satelity czy iphona jest czkawka.

Gdy wyłączę tył popprez ustawienia jak wyżej wskazując HDMI jest ok. ale bez tyłu.

Może ktoś podpowie  

0 Like
MichałM
Expert
Opcje

Cześć @cezary123 ,

Głośniki tylne będą działać przy podłączeniu poprzez HDMI. Wszystko jest zależne od ścieżki dźwiękowej, którą odtwarzasz.

0 Like
CrucialDamisss
Apprentice
Opcje

Witam wszystkich.

Piszę do was bo mam pewien problem ze sprzętem samsunga.

Zakupiłem tv 50RU7172 i do niego dokupiłem soundbar R450 połączyłem urządzenia przez BT i niby wszystko działa jest połączone dzwięk także jest, ale po wyłączeniu tv i włączeniu po pewnym czasie soundbar sam się nie włącza, funkcja BT power jest włączona i działa ale tylko jeśli recznie przejdę na listę głośników BT i połączę ręcznie wtedy listwa się włącza. Wygląda to tak jakby TV po włączeniu nie szukał sam automatycznie po BT tylko uruchamiał się na głośnikach wbudowanych, i nie próbował automatycznie połączyć sie po BT.

0 Like