Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak poprawnie połaczyć Soundbar z TV

(Temat utworzony: 03-05-2019 02:24 PM)
73092 Wyświetlenia
StaszekM
Helping Hand
Opcje

Cześć,

Po zakupie nowego telewizora i włączeniu aplikacji YouTube zastanawiacie się co zrobić, aby dźwięk był mocniejszy i lepszej jakości. W pierwszej chwili na myśl przychodzi kino domowe, ja jednak chciałbym zaproponować Wam zestaw soundbar z głośnikiem niskotonowym.

001.jpg

Zestaw szczególnie dobrze sprawdzi się w mniejszych pomieszczeniach, gdzie rozmieszczenie poszczególnych głośników kina domowego jest utrudnione.

Jak już mamy kompletny zestaw przychodzi czas na połączenie urządzeń.

Przykłady możliwych połączeń przestawię na podstawie telewizora QLED i soundbara serii N.

Istnieje kilka możliwych połączeń:

• Połączenie bezprzewodowe
  • Połączenie kablowe realizowane za pomocą kabla optycznego lub HDMI

Połączenie kablem przez złącze optyczne:

Zacznę od prostego połączenia kablowego przez złącze optyczne. Należy zaopatrzyć się w kabel optyczny, znajdziecie taki w dobrych sklepach z elektroniką :). Kabel z jednej strony podłączamy do telewizora do złącza “optical out” z drugiej strony łączymy ze złączem “optical in” w soundbarze.

002.jpg

Dodatkowo ustawiamy:

1. W soudbarze ustawiamy zródło D.IN
  2. W telewizorze w ustawieniach dźwięku / wyjście dźwięku ustawiamy “wyjście audio/optyczne”

Połączenie kablem przez złącze HDMI:

Następne równie proste połączenie za pomocą złącza HDMI. Odpowiedni kabel zazwyczaj znajdziemy w zestawie z soundbarem, jednak czasem musimy się w niego doposażyć w sklepie z elektroniką. Od strony telewizora kabel podłączamy do złącza “hdmi arc”, od strony soundbara wybieramy złącze “hdmi out arc”.

003.jpg

Dodatkowo ustawiamy:

1. W soundbarze ustawiamy źródło hdmi.
  2. W telewizorze w ustawieniach dźwięku / wyjście dźwięku ustawiamy “Wyjście odbiornik hdmi”.

Połączenie bezprzewodowe Bluetooth:

Ostatnia metoda bezprzewodowa, najbardziej popularna, która zapewnia możliwość cieszenia się dźwiękiem bez obawy o plączące się kable.

004.jpg005.jpg

Konfigurację połączenia bezprzewodowego rozpoczynamy od naciśnięcia przycisku 006.jpg na pilocie zdalnego sterowania, lub przycisku 007.jpg na listwie. Następnie należy wybrać opcję BT.

Jeśli z listwą Soundbar nie będzie połączone żadne urządzenie Bluetooth, komunikat „BT” zmieni się na „BT READY”. Po pojawieniu się komunikatu „BT READY” należy nacisnąć i przytrzymać przycisk 007.jpg na panelu górnym listwy Soundbar przez ponad 5 sekund w celu wyświetlenia komunikatu „BT PAIRING”.

W telewizorze w ustawieniach dźwięku / wyjście dźwięku ustawiamy wyjście “lista głośników bluetooth”.

Z listy wyświetlanej na ekranie telewizora wybieramy ustawienie „[AV] Samsung Soundbar Nxxx”. Dostępny system Soundbar będzie wskazany na liście urządzeń Bluetooth telewizora wraz z komunikatem „Połącz” lub „Sparowano”.

Aby połączyć się z systemem Soundbar, należy wybrać komunikat i nawiązać połączenie. Od teraz można odtwarzać dźwięk z telewizora na systemie Soundbar.

Ważna sprawa, która pojawia się dosyć często przy połączeniu bezprzewodowym BT. Jeśli wcześniej mieliście podłączony soundbar do innego telewizora warto zresetować połączenie BT z poziomu listwy. W tym celu należy na listwie przytrzymać przycisk 007.jpg przez 5 sekund (na pilocie przycisk 006.jpg lub przycisk play/pause) do pojawienia się komunikatu  „BT PAIRING”.

Wszystkie połączenia, które opisałem wyżej możecie śmiało wykonać w domowym zaciszu. Warto też czasami zerknąć do instrukcji obsługi, gdzie znajdziecie dodatkowe informacje na temat łączenia telewizora z systemami audio.

W razie pytań, piszcie śmiało :smiling-face:

177 Odpowiedzi
CzarekSz
Pioneer
Opcje

Sytuacja dzieje się od początku użytkowania, czy wcześniej soundbar włączał się normalnie?

Polecałbym sprawdzić, czy TV ma najnowsze oprogramowanie 1356.0 :winking-face:

CrucialDamisss
Apprentice
Opcje
Jest tak od samego początku, wczoraj zrobiłem reset tv ro fabrycznych i 2 razy zadziałało a za 3 już nie. Dziś rano też odpalił się soundbar ale dopiero po jakiejś minucie grania tv a i co jeszcze jak włączy sie sam nie wymuszony recznie to w ustawieniach tv nie moge zmieniac mu trybu dzwieku, ani korektor nie jest dostepny tak jakby tv nie rozpoznawał że może tym głośnikiem sterować... Tv oczywiście najnowsza wersja oprogramowania, dziś zobaczę czy soundbar idzie zaktualizować.
0 Like
MatiW
Pathfinder
Opcje
Soundbar można zaktualizować poprzez aplikację lub USB. Link do pobrania aktualizacji: https://www.samsung.com/pl/support/model/HW-Q90R/EN/. Warto również zresetować listwę. Należy przytrzymać +i- jednocześnie przez około 1 0 sekund, aż na wyświetlaczu pojawi się napis INIT OK.
Sprite1080
First Poster
Opcje

Cześć wszytskim, mam pytanie do tekstu nie tyle o to jak spiąć TV (NU8002) Soundbar (R550) i Xbox One bo to udało mi się na kilka sposobów ale czy z jakiegoś powodu któreś z podłączeń jest zdecydowanie lepsze i zalecana oraz dlaczego.

Opcja 1. Tv z soundbarem spięty jest kablem optycznym (ewentualnie bt) a konsola bezposrwdnio z tv co zapewnia automatyczne wsparcue dla trybu gry na tv i ikonke xboxa w menu smart.

Opcja 2. Konsola po hdmi do soundbara a soundbar po hdmi do tv (arc) tutaj wykrywanie konsoli dziala nieco słabiej i mam wrazenie tryb gry nie zalacza sie automatycznie do tego mam wrazenie ze glosnik gra zauwazalnie ciszej.

Dziękuję za odpowiedź

0 Like
MatiW
Pathfinder
Opcje

Jest też 3 opcja: soundbar do telewizora port ARC, zaś XBOX oddzielnie do innego portu HDMI. Tylko poprzez kabel HDMI można uzyskać Dolby Atmos, więc w takim przypadku jest to jedyne połączenie. W innych możesz podłączać jak chcesz :smiling-face:

0 Like
Sprite1080
First Poster
Opcje

Dziękuje za odpowiedz, czyli podsumowując, jedyną opcją by korzystać z automatycznego trybu gry w tv jest podłączenie konsoli bezpośrednio do portu Hdmi w tv (przez soundbar nie zadziała?). Jako ze soundbar nie obsługuje dolby atmos to nie ma znaczenia jak podłączę go do tv, bo żadnej różnicy w jakości dźwięku być nie powinno tudzież żadna metoda nie ma jakichś ukrytych ficzerów?

0 Like
Ster85
Explorer
Opcje

Mam pytanie odnośnie trybu Gra jeśli chodzi o dźwięk. Gdy włączam konsolę, to dźwięk na soundbarze zmienia się na Gra, więc jest ok. Jednak gdy wyłączam konsolę, to tryb dźwięku nadal pozostaje jako Gra. Konsola podpięta do tv, a tv do soundbara, wszystko po hdmi. Czy to normalne? Tryb wideo Gra działa poprawnie. 

0 Like
EwaK
Hotshot
Opcje

@Ster85 jakie masz modele urządzeń? Po ponownym włączeniu TV tryb powinien się zmienić.

0 Like
Ster85
Explorer
Opcje

@EwaK mam tv nu8072 i soundbar n650

0 Like
MagdaB
Expert
Opcje

@Ster85 Tak, jest to normalne.