Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak poprawnie połaczyć Soundbar z TV

(Temat utworzony: 03-05-2019 02:24 PM)
73098 Wyświetlenia
StaszekM
Helping Hand
Opcje

Cześć,

Po zakupie nowego telewizora i włączeniu aplikacji YouTube zastanawiacie się co zrobić, aby dźwięk był mocniejszy i lepszej jakości. W pierwszej chwili na myśl przychodzi kino domowe, ja jednak chciałbym zaproponować Wam zestaw soundbar z głośnikiem niskotonowym.

001.jpg

Zestaw szczególnie dobrze sprawdzi się w mniejszych pomieszczeniach, gdzie rozmieszczenie poszczególnych głośników kina domowego jest utrudnione.

Jak już mamy kompletny zestaw przychodzi czas na połączenie urządzeń.

Przykłady możliwych połączeń przestawię na podstawie telewizora QLED i soundbara serii N.

Istnieje kilka możliwych połączeń:

• Połączenie bezprzewodowe
  • Połączenie kablowe realizowane za pomocą kabla optycznego lub HDMI

Połączenie kablem przez złącze optyczne:

Zacznę od prostego połączenia kablowego przez złącze optyczne. Należy zaopatrzyć się w kabel optyczny, znajdziecie taki w dobrych sklepach z elektroniką :). Kabel z jednej strony podłączamy do telewizora do złącza “optical out” z drugiej strony łączymy ze złączem “optical in” w soundbarze.

002.jpg

Dodatkowo ustawiamy:

1. W soudbarze ustawiamy zródło D.IN
  2. W telewizorze w ustawieniach dźwięku / wyjście dźwięku ustawiamy “wyjście audio/optyczne”

Połączenie kablem przez złącze HDMI:

Następne równie proste połączenie za pomocą złącza HDMI. Odpowiedni kabel zazwyczaj znajdziemy w zestawie z soundbarem, jednak czasem musimy się w niego doposażyć w sklepie z elektroniką. Od strony telewizora kabel podłączamy do złącza “hdmi arc”, od strony soundbara wybieramy złącze “hdmi out arc”.

003.jpg

Dodatkowo ustawiamy:

1. W soundbarze ustawiamy źródło hdmi.
  2. W telewizorze w ustawieniach dźwięku / wyjście dźwięku ustawiamy “Wyjście odbiornik hdmi”.

Połączenie bezprzewodowe Bluetooth:

Ostatnia metoda bezprzewodowa, najbardziej popularna, która zapewnia możliwość cieszenia się dźwiękiem bez obawy o plączące się kable.

004.jpg005.jpg

Konfigurację połączenia bezprzewodowego rozpoczynamy od naciśnięcia przycisku 006.jpg na pilocie zdalnego sterowania, lub przycisku 007.jpg na listwie. Następnie należy wybrać opcję BT.

Jeśli z listwą Soundbar nie będzie połączone żadne urządzenie Bluetooth, komunikat „BT” zmieni się na „BT READY”. Po pojawieniu się komunikatu „BT READY” należy nacisnąć i przytrzymać przycisk 007.jpg na panelu górnym listwy Soundbar przez ponad 5 sekund w celu wyświetlenia komunikatu „BT PAIRING”.

W telewizorze w ustawieniach dźwięku / wyjście dźwięku ustawiamy wyjście “lista głośników bluetooth”.

Z listy wyświetlanej na ekranie telewizora wybieramy ustawienie „[AV] Samsung Soundbar Nxxx”. Dostępny system Soundbar będzie wskazany na liście urządzeń Bluetooth telewizora wraz z komunikatem „Połącz” lub „Sparowano”.

Aby połączyć się z systemem Soundbar, należy wybrać komunikat i nawiązać połączenie. Od teraz można odtwarzać dźwięk z telewizora na systemie Soundbar.

Ważna sprawa, która pojawia się dosyć często przy połączeniu bezprzewodowym BT. Jeśli wcześniej mieliście podłączony soundbar do innego telewizora warto zresetować połączenie BT z poziomu listwy. W tym celu należy na listwie przytrzymać przycisk 007.jpg przez 5 sekund (na pilocie przycisk 006.jpg lub przycisk play/pause) do pojawienia się komunikatu  „BT PAIRING”.

Wszystkie połączenia, które opisałem wyżej możecie śmiało wykonać w domowym zaciszu. Warto też czasami zerknąć do instrukcji obsługi, gdzie znajdziecie dodatkowe informacje na temat łączenia telewizora z systemami audio.

W razie pytań, piszcie śmiało :smiling-face:

177 Odpowiedzi
Mateusz1990
First Poster
Opcje

prawdopodobnie 

Soundbar SAMSUNG HW-R450

0 Like
EwaK
Hotshot
Opcje

@Mateusz1990 sprawdź dokładnie model gdy będziesz miał możliwość.

bt.jpg

0 Like
Mateusz1990
First Poster
Opcje
HW K-450 i tak jak napisalem, w momencie podtrzymania przycisku źródło pojawia sie napis MUTE, wiec ta grafika na nic w moim przypadku
0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@Mateusz1990 w K450 po prostu przyciskiem źródło wybierasz źródło TV i urządzenia powinny zacząć się widzieć. A po chwili sparować.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
PhoebeBuffay
Student
Opcje

Cześć,

pytanie - czy da się tak skonfigurować TV (SAMSUNG UE50RU7402U UHD, Smart TV) i Soundbar (Samsung HW-R550) żeby po włączeniu telewizora od razu włączał się soundbar? Tak, żebym nie musiała za każdym razem wyszukiwać i parować urządzeń bo to jest jakieś nieporozumienie straszne.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@PhoebeBuffay  Jest taka możliwość za pomocą kabla HDMI opcja HDMI ARC opisane jest na stronie 78

http://downloadcenter.samsung.com/content/EM/201905/20190503124256196/YOM510001-0123-00_HW-R550_EN1_...

Korzystanie z funkcji Anynet+ (HDMI-CEC) strona 45

Sterowanie urządzeniami zewnętrznymi za pomocą pilota Samsung — korzystanie z pilota Konfiguracja uniwersalnego
pilota strona strona 45

http://downloadcenter.samsung.com/content/UM/201910/20191024133448825/MUSDVBEUR-3.0.0_EM_MUSE_EU_POL...

PhoebeBuffay
Student
Opcje
Dzięki! 👍
0 Like
GreenMonkey
Explorer
Opcje

Mam takie pytanie.

Jak już opisywałem na forum - jestem posiadaczem:

TV UE55KS7500S + Soundbar HW-MS651/EN

Miałem trochę problemów z parowaniem itd., co również opisałem w innym poście i powstał problem takiej natury, że obecnie, aby z soundbara korzystać, muszę go odpalić z pilota do tego przeznaczonego.

- połączenie przez BT

Przed przywracaniem ustawień miałem tak, że kiedy odpalałem TV z pilota to od razu odpalał mi się sparowany soundbar, a teraz jak ospalam TV to osobno muszę z drugiego pilota soundbar i dodatkowo wchodzę za każdym razem w parowanie, bo jest jako głościki z TV.

Jak można zrobić, aby było tak jak wcześniej?

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Podaje, Ci jak możesz, skonfigurować pilota ręcznie wpisać model po wybraniu test przechodzisz, na nie jak jest, na 6 zdjęciu będziesz musiał, powtarzać kilka raz aż będzie możliwość pisania modelu.

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg6.jpg7.jpg8.jpg

scofild23
First Poster
Opcje
Witam,
Mam TV QLED Q60R i chciałem podłączyć głosnik JBL 4 Flip. Wszystko fajnie gra, jednak gdy w tv ustawie że ma grać i dzwięk z TV i głosnik to w TV jest opóźniony dzwiek w porównaniu do głosnika JBL. Ktoś ma jakieś porady ?
0 Like