03-05-2019 02:24 PM – ostatnio edytowany 08-06-2020 12:21 PM przez EwaK
Cześć,
Po zakupie nowego telewizora i włączeniu aplikacji YouTube zastanawiacie się co zrobić, aby dźwięk był mocniejszy i lepszej jakości. W pierwszej chwili na myśl przychodzi kino domowe, ja jednak chciałbym zaproponować Wam zestaw soundbar z głośnikiem niskotonowym.
Zestaw szczególnie dobrze sprawdzi się w mniejszych pomieszczeniach, gdzie rozmieszczenie poszczególnych głośników kina domowego jest utrudnione.
Jak już mamy kompletny zestaw przychodzi czas na połączenie urządzeń.
Przykłady możliwych połączeń przestawię na podstawie telewizora QLED i soundbara serii N.
Istnieje kilka możliwych połączeń:
Połączenie kablem przez złącze optyczne:
Zacznę od prostego połączenia kablowego przez złącze optyczne. Należy zaopatrzyć się w kabel optyczny, znajdziecie taki w dobrych sklepach z elektroniką :). Kabel z jednej strony podłączamy do telewizora do złącza “optical out” z drugiej strony łączymy ze złączem “optical in” w soundbarze.
Dodatkowo ustawiamy:
Połączenie kablem przez złącze HDMI:
Następne równie proste połączenie za pomocą złącza HDMI. Odpowiedni kabel zazwyczaj znajdziemy w zestawie z soundbarem, jednak czasem musimy się w niego doposażyć w sklepie z elektroniką. Od strony telewizora kabel podłączamy do złącza “hdmi arc”, od strony soundbara wybieramy złącze “hdmi out arc”.
Dodatkowo ustawiamy:
Połączenie bezprzewodowe Bluetooth:
Ostatnia metoda bezprzewodowa, najbardziej popularna, która zapewnia możliwość cieszenia się dźwiękiem bez obawy o plączące się kable.
Konfigurację połączenia bezprzewodowego rozpoczynamy od naciśnięcia przycisku na pilocie zdalnego sterowania, lub przycisku
na listwie. Następnie należy wybrać opcję BT.
Jeśli z listwą Soundbar nie będzie połączone żadne urządzenie Bluetooth, komunikat „BT” zmieni się na „BT READY”. Po pojawieniu się komunikatu „BT READY” należy nacisnąć i przytrzymać przycisk na panelu górnym listwy Soundbar przez ponad 5 sekund w celu wyświetlenia komunikatu „BT PAIRING”.
W telewizorze w ustawieniach dźwięku / wyjście dźwięku ustawiamy wyjście “lista głośników bluetooth”.
Z listy wyświetlanej na ekranie telewizora wybieramy ustawienie „[AV] Samsung Soundbar Nxxx”. Dostępny system Soundbar będzie wskazany na liście urządzeń Bluetooth telewizora wraz z komunikatem „Połącz” lub „Sparowano”.
Aby połączyć się z systemem Soundbar, należy wybrać komunikat i nawiązać połączenie. Od teraz można odtwarzać dźwięk z telewizora na systemie Soundbar.
Ważna sprawa, która pojawia się dosyć często przy połączeniu bezprzewodowym BT. Jeśli wcześniej mieliście podłączony soundbar do innego telewizora warto zresetować połączenie BT z poziomu listwy. W tym celu należy na listwie przytrzymać przycisk przez 5 sekund (na pilocie przycisk
lub przycisk play/pause) do pojawienia się komunikatu „BT PAIRING”.
Wszystkie połączenia, które opisałem wyżej możecie śmiało wykonać w domowym zaciszu. Warto też czasami zerknąć do instrukcji obsługi, gdzie znajdziecie dodatkowe informacje na temat łączenia telewizora z systemami audio.
W razie pytań, piszcie śmiało
15-02-2020 11:32 PM
prawdopodobnie
Soundbar SAMSUNG HW-R450
16-02-2020 04:42 PM
@Mateusz1990 sprawdź dokładnie model gdy będziesz miał możliwość.
16-02-2020 05:15 PM
16-02-2020 06:52 PM
@Mateusz1990 w K450 po prostu przyciskiem źródło wybierasz źródło TV i urządzenia powinny zacząć się widzieć. A po chwili sparować.
24-02-2020 03:37 PM
Cześć,
pytanie - czy da się tak skonfigurować TV (SAMSUNG UE50RU7402U UHD, Smart TV) i Soundbar (Samsung HW-R550) żeby po włączeniu telewizora od razu włączał się soundbar? Tak, żebym nie musiała za każdym razem wyszukiwać i parować urządzeń bo to jest jakieś nieporozumienie straszne.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
24-02-2020 03:52 PM — edytowano 24-02-2020 04:00 PM
@PhoebeBuffay Jest taka możliwość za pomocą kabla HDMI opcja HDMI ARC opisane jest na stronie 78
Korzystanie z funkcji Anynet+ (HDMI-CEC) strona 45
Sterowanie urządzeniami zewnętrznymi za pomocą pilota Samsung — korzystanie z pilota Konfiguracja uniwersalnego
pilota strona strona 45
24-02-2020 11:41 PM
19-03-2020 11:11 AM — edytowano 19-03-2020 11:54 AM
Mam takie pytanie.
Jak już opisywałem na forum - jestem posiadaczem:
TV UE55KS7500S + Soundbar HW-MS651/EN
Miałem trochę problemów z parowaniem itd., co również opisałem w innym poście i powstał problem takiej natury, że obecnie, aby z soundbara korzystać, muszę go odpalić z pilota do tego przeznaczonego.
- połączenie przez BT
Przed przywracaniem ustawień miałem tak, że kiedy odpalałem TV z pilota to od razu odpalał mi się sparowany soundbar, a teraz jak ospalam TV to osobno muszę z drugiego pilota soundbar i dodatkowo wchodzę za każdym razem w parowanie, bo jest jako głościki z TV.
Jak można zrobić, aby było tak jak wcześniej?
19-03-2020 12:02 PM — edytowano 19-03-2020 12:13 PM
Podaje, Ci jak możesz, skonfigurować pilota ręcznie wpisać model po wybraniu test przechodzisz, na nie jak jest, na 6 zdjęciu będziesz musiał, powtarzać kilka raz aż będzie możliwość pisania modelu.
30-03-2020 10:15 AM