Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zmiana kierunku drzwi w lodówce - ważne informacje

(Temat utworzony: 09-02-2018 05:02 PM)
90384 Wyświetlenia
Opcje

Cześć wszystkim,

Dzisiejszy temat to zmiana kierunku drzwi w lodówce. Czy można wykonać tą czynność samodzielnie czy tylko przez specjalistę? Czy przełożenie drzwi samodzielnie powoduje utratę gwarancji? Jest to często pojawiające się pytanie a odpowiedzi podawane są różne.

Przedstawię wam dzisiaj oficjalne stanowisko producenta w tej sprawie.

Przełożenie drzwi w lodówce na przeciwną stronę można wykonać samodzielnie i nie wpyłwa to w żaden sposób na obowiązywanie gwarancji.

Teraz kilka uwag i szczegółów:

Przy zmianie kierunku drzwi samodzielnie należy pamiętać o kilku rzeczach.

Pierwsza, bardzo istotna to obrócenie uszczelki o 180 stopni w płaszczyźnie lodówki. Wtedy będziemy mieli pewność że uszczelka będzie prawidłowo przylegać do obróconych drzwi i nie będzie żadnych strat temperatury.

Druga sprawa to prawidłowe przełożenie wiązki. W lodówkach z zewnętrznym wyświetlaczem elektronika lodówki jest połączona z urządzeniem właśnie na łączeniu drzwi. Przy przełożeniu wiązki trzeba wykazać się dużą ostrożnością, aby jej nie uszkodzić. Należy rozpiąć wiązkę, przeciągnąć ją na drugą strone zarówno w lodówce jak i w drzwiach a następnie podpiąć ją ponownie.

Co ważne, jeżeli dojdzie do uszkodzenia w trakcie jej przekładania, gwarancja tego nie obejmie i naprawa będzie płatna.

Zatem należy zachować tu należytą staranność.

Dodatkowo, wszystkie potrzebne akcesoria do przełożenia drzwi znajdują się w zestawie. Nie trzeba będzie niczego dokupować, by takiej czynności dokonać.

Oczywiście jeżeli nie jesteśmy pewni czy damy sobie radę, warto skorzystać z pomocy specjalisty. Autoryzowany Serwis z przyjemnością pomoże w tej czynności. Serwisant przyjedzie, w mgnieniu oka przełoży drzwi i nie będzie trzeba zaprzątać sobie sprawą głowy. Jednak usługi tej nie obejmuje gwarancja, zatem będzie ona płatna.

Często sklepy dodają tę opcję ze sprzętem w prezencie lub za niewielką opłatą, co też jest dużym ułatwieniem.

Jak było u was? Podjeliście się zmiany kierunku drzwi samodzielnie? Jak wam poszło? Pojawiły się jakieś trudności czy poszło "jak po maśle"? Czy pomógł wam w tym serwisant?

114 Odpowiedzi
Dawid0986
First Poster
Opcje

Dzień Dobry,

Mam problem z Lodówka Samsung BRB260135WW. Lodowka do zabudowy ktora posiada zawiasy nozycowe. Zmieniłem kierunek otwierania drzwi - po zamontowaniu frontu lodowka podczas zamykania tak mocno dociaga drzwi w ostatniej fazie domyku, ze front z duza siła "trzaska" o korpus. Jak moge rozwiazac ten problem ? czy jest mozliwosc "poluzowania" sily naciagu przy zawiasach, tak zeby drzwi zamykały sie plynnie ? tak aby lodowka nie trzaskala ? 

Pozdrawiam

0 Like
Opcje

Cześć @Dawid0986 ,

Opowiedziałam Ci w drugim poście. Warto w tym przypadku sprawdzić wagę frontu i skonfrontować ją z zaleceniami w instrukcji.

Patkka
First Poster
Opcje

Dzień dobry , mam pytanie odnośnie środkowego zawiasu w lodówce , jak go przełożyć by pasował ? 

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Patkka  Dzień Dobry

Proszę podać dokładny model lodówki.

Patkka
First Poster
Opcje

Jest to lodówka rb29fsrndss

0 Like
JolaŁ
Expert
Opcje

Cześć @Patkka 
W instrukcji (link umieszczam niżej) są wszystkie informacje dotyczące przekładana drzwi😉
https://downloadcenter.samsung.com/content/UM/201803/20180309135824882/DA68-02833T_PL_SEPOL-22_0208....

0 Like
Maciekkk
First Poster
Opcje

Dzień dobry, przy zmianie kierunku drzwiczek w lodówce BRB26605FWW napotkałem problem z drzwiczkami zamrażalnika. Brakuje kilku mm, żeby się swobodnie zamknęły. Nie wiem czy to jakaś wada produkcyjna? Widzę, że otwory w blaszce montażowej są mniej nafrezowane.

Pozdrawiam.

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Maciekkk   Dzień Dobry

Czy wykonał Pan wszystkie czynności związane ze zmianą otwierania drzwi zgodnie z instrukcją?

Maciekkk
First Poster
Opcje

Dzień dobry, tak wszystko wykonane zgodnie z instrukcją włącznie z odwróceniem uszczelki. Widzę, że górny plastik w drzwiczkach trze o krawędź otworu przy górnej półce.

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Maciekkk  Dzień dobry 

Czy wszystkie śruby zostały odpowiednio dokręcone?