18-02-2019 11:21 AM
Dzień dobry.
Zauważyłem ostatnio, że na dnie lodówki RB36J8799S4 w części chłodziarkowej pod dolną szufladą zebrało się całkiem sporo wody. Wskazywało to ewidentnie na niedrożny przewód odprowadzający skropliny. Po dostaniu się do odpływu skroplin na tylnej, wewnętrznej ścianie chłodziarki (pod wentylatorem cyrkulacyjnym) stwierdziłem, że woda stoi w odpływie. Odessałem więc wodę z przewodu strzykawką i wlewając nieco ciepłej i powtarzając tą procedurę kilkakrotnie, nagle woda zaczęła pięknie odpływać do tacki umieszczonej z tyłu lodówki nad kompresorem. Wniosek z tego, że przewód odprowadzający był po prostu zamarznięty.
Pytanie jak to możliwe i jaka mogła być przyczyna wystąpienia takiego zjawiska? Co zrobić, żeby problem się nie powtórzył?
16-08-2020 11:36 AM
W 3 roku użytkowania lodówki zaczęła się zbierać woda na jej dnie pod szufladą . Dwukrotna próba rozmrożenia, nawet 48 godzinna nie pomogła, woda dalej się zbierała. Wezwany autoryzowany serwis skasował za udrożnienie zamrożonego kanału skroplin 150 zł, i po 2 dniach problem powrócił, co dalej z tym fantem robić? Wygląda na to że kanał jest źle odizolowany od komory zamrażarki, czy firma SAMSUNG zna problem i ma jakieś lekarstwo na tę przypadłość.
17-08-2020 02:25 PM
29-09-2020 12:20 PM
Hello,
have a look here.. from Italy
https://eu.community.samsung.com/t5/elettrodomestici/frigorifero-rb36j8799s4-con-accumulo-acqua-sul-...
03-01-2021 08:27 PM
Też tak miałem. Najlepsze jest to, że support Samsunga zaleca to co już zrobiłeś
Ponieważ skończyła mi się gwarancja postanowiłem sprawdzić dlaczego zamarza. Okazało się, że pianka izolująca od odpływu w dół jest przemoknięta. Dlatego zamarzała. Żaden serwis tego nie usunie. z tego co wiem. BO który ma instrukcje od Samsunga żeby zdzierać piankę izolacyjną? Pozostaje pytanie: mikro pęknięcia czy odpływ źle połączony z rurką. Tak czy siak wada fabryczna....
03-01-2021 09:41 PM – ostatnio edytowany 04-01-2021 09:10 AM przez EwaK
Też tak myślę że wada fabryczna ale niestety Nawet we Włoszech t same problemy z tym modelem jestem ciekaw kiedy problem wyskoczy u moich rodziców gdzie ich namówiłem na zakup tego modelu.
Ja sobie poradziłem przez wstawienie dodatkowego przewodu grzewczego do przewodu skroplin. A zasilanie pociągnąłem na zewnątrz lodówki. Całość podłączyłem do programatora czasowego i włącza mi się 4 razy na dobę na 15 min.
Efekt nie mam wody w lodówce.
04-01-2021 01:58 PM
Pytanie do 6-tec - jaki dokładnie przewód grzejny użyłeś, który dało się wprowadzić do rurki skroplin? Rozumiem, że wepchnąłeś go najgłębiej jak się dało od zewnątrz, tj. od strony tacki na skropliny?
04-01-2021 02:17 PM
Kupiłem coś takiego:
Zasilacz wziąłem od ładowarki jakiś stary znalazłem i połączyłem z kablem grzewczym. Tylko uwaga zasilacz musi być na kilka A nie na 1 czy 2 ja chyba znalazłem na 6-7A. Chodzi o to żeby dobrze rozgrzewał kabel no i go pozaginałem (żeby mal większy "przekrój") i wsadziłem od środka lodówki na jakieś 10-20cm początku przewodu skroplin - bo zamarzało na około 15cm.
Podłączyłem do programatora i działa. 😃
04-01-2021 02:33 PM
04-01-2021 02:34 PM
04-01-2021 02:42 PM — edytowano 04-01-2021 02:50 PM
Dzięki serdeczne za szybką odpowiedź. A którędy wyszedłeś przewodem zasilającym na zewnątrz lodówki?
I jeszcze pytanie - bo rozumiem, że ten przewód grzewczy jest jednożyłowy, więc musiałeś równolegle wprowadzić przewód "powrotny", czy może dałeś ten grzewczy podwójnie i się zmieścił do rurki?