26-01-2018 12:27 PM — edytowano 26-01-2018 12:32 PM
Cześć wszystkim!
Kolejny ważny temat dotyczący pralek.
Dla prawidłowej pracy pralki konieczne jest wykonywanie kalibracji. A jest ona bardzo ważna dla prawidłowej pracy.
Co to jest kalibracja? Jak ją wykonać?
Kalibracja to automatyczne wyważanie bębna pralki. Z uwagi na duże wibracje I ruchy urządzenia podczas pracy zalecane jest wykonywanie kalibracji co 30-40 cykli prania I warto o tym pamiętać.
Skutkami nie używania tej funkcji mogą być:
- głośna praca
- zatrzymanie się podczas cyklu prania
- nierówna praca bębna, co wpłynie na żywotność pralki
- wibracje podczas prania.
Jak widać jest tego sporo, więc warto pamiętać o tej prostej czynności.
Kalibracje wykonuje się na dwa sposoby, w zależności od modelu urządzenia. Zanim uruchomisz upewnij się, że bęben pralki jest pusty.
Modele WW...
Modele WF...
22-07-2018 01:41 PM
Kalibracja kalibracją ale jeśli wsad jest ciężki do wyważenia to niestety ale pralka nie odwiruje mimo podejmowanych wielokrotnych prób. Taki urok.
24-07-2018 12:24 PM
Cześć son78,
Masz rację, kalibracja służy do wyważenia i wyrównania pracy bębna. Jeśli natomiast wsad będzie za ciężki, to pralka nie odwiruje ze względu na ryzyko uszkodzenia bębna. Jest to zabezpieczenie przed niecelowym uszkodzeniem urządzenia. Zazwyczaj zmniejszenie wsadu, bądź rozłożenie go równomierne pomaga.
10-07-2019 02:32 PM
Witam.
Posiadam pralkę WF0602NUV, ostatnio ma problem z zatrzymywaniem się podczas wirowania. (tzn zatrzymuje się na np 7 minutach, pompka odsysająca non stop chodziła i bęben wolno obracał i tak na różnym wsadzie.)
Czytając trochę w internecie chciałem zrobić kalibracje, natomiast żaden sposób ani z internetu ani z instrukcji nie działa, tzn żadną kombinacją klawiszy nie chce wejść w tryb kalibracji.
Udało mi się wejść w jakieś inne funkcje, tylko nie w tą jedną co mnie interesuje.
Może jest na to jakiś inny sposób?
10-07-2019 11:33 PM – ostatnio edytowany 13-08-2019 11:16 AM przez MonikaGS
Cześć @hifu,
niestety Twój model pralki nie ma takiej funkcji.
Przyjrzyj się dobrze zaladunkowi pralki i spróbuj różnych programów. Zwykle ten objaw związany jest ze zbyt dużym lub nietypowym praniem.
30-12-2019 09:59 PM
Witam.
Też miałem problem z uruchomieniem kalibracji.
Pierwszy post z poradą na drobną niejasność.
W drugim sposobie należy włączyć pralkę przy wcześniejszym trzymaniu tych dwóch przycisków. Złap Temp+Opóźnienie i wciśnij trzymając te dwa, włączenie pralki.
Pozdrawiam
12-01-2020 10:50 PM
Hej,
Zgodnie z instrukcją wykonałam kalibracje bębna pralki. Niestety, trwała może 30 sekund do 1 minuty i wyswietliło się "0". Czy wszystko ok z pralką? Wg instrukcji i powyzszego opisu kalibracja powinna trwac 3 minuty...
13-01-2020 12:50 PM
Cześć @Kakarotto ,
Sprawdź czy w czasie kalibracji bęben delikatnie buja się w jedną lub/i w drugą stronę. Jeśli tak, to wszystko jest ok. Czas kalibracji zapisany w instrukcji jest mocno orientacyjny.
02-02-2020 06:03 PM
Hej, przy kombinacji ww. klawiszy wyświetla się komunikat Clb, kiedy wciskam start to ten komunikat znika i za kilka sekund znów się wyświetla. Pralka nie chce się kalibrowac. Co robić?
02-02-2020 06:12 PM
@Kamilitka Spróbuj odłączyć całkowicie pralkę od prądu na około10/15 min.