Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kalibracja pralki

(Temat utworzony: 26-01-2018 12:27 PM)
185866 Wyświetlenia
Opcje

Cześć wszystkim!

Kolejny ważny temat dotyczący pralek.

Dla prawidłowej pracy pralki konieczne jest wykonywanie kalibracji. A jest ona bardzo ważna dla prawidłowej pracy.

Co to jest kalibracja? Jak ją wykonać?

Kalibracja to automatyczne wyważanie bębna pralki. Z uwagi na duże wibracje I ruchy urządzenia podczas pracy zalecane jest wykonywanie kalibracji co 30-40 cykli prania I warto o tym pamiętać.

Skutkami nie używania tej funkcji mogą być:

- głośna praca

- zatrzymanie się podczas cyklu prania

- nierówna praca bębna, co wpłynie na żywotność pralki

- wibracje podczas prania.

Jak widać jest tego sporo, więc warto pamiętać o tej prostej czynności.

Kalibracje wykonuje się na dwa sposoby, w zależności od modelu urządzenia. Zanim uruchomisz upewnij się, że bęben pralki jest pusty.

Modele WW...

1. Wyłącz, a następnie włącz zasilanie pralki.
  2. Przytrzymaj jednocześnie przyciski Temperatura i Opóźnione zakończenie przez 3 sekundy, aby uruchomić tryb Kalibracja. Pojawi się komunikat „Cb”.
  3. Naciśnij przycisk Start/Pauza, aby uruchomić kalibrację.
  4. Bęben będzie obracać się w prawo i w lewo przez około 3 minuty.
  5. Po zakończeniu na wyświetlaczu pojawi się komunikat „0” lub "END". 
  6. Gotowe!
  7.  modelww.png

Modele WF...

1. Wyłącz zasilanie pralki.
  2. Naciśnij przycis Wł./Wył. Przytrzymując jednocześnie przyciski Temperatura i Opóźnione zakończenie przez 3 sekundy Pralka włączy się, a na wyswietlaczy pojawi się komunikat „CLB”.
  3. Naciśnij przycisk Start/Pauza, aby uruchomić kalibrację.
  4. Bęben będzie obracać się w prawo i w lewo przez około 3 minuty.
  5. Po zakończeniu na wyświetlaczu pojawi się komunikat „0” lub „End” i pralka automatycznie się wyłączy.
  6. Gotowe!

wf.png

Myślę, że zdjęcia ułatwią dodatkowo sprawę.

76 Odpowiedzi
son78
First Poster
Opcje

Kalibracja kalibracją ale jeśli wsad jest ciężki do wyważenia to niestety ale pralka nie odwiruje mimo podejmowanych wielokrotnych prób.  Taki urok.

0 Like
Opcje

Cześć son78,

Masz rację, kalibracja służy do wyważenia i wyrównania pracy bębna. Jeśli natomiast wsad będzie za ciężki, to pralka nie odwiruje ze względu na ryzyko uszkodzenia bębna. Jest to zabezpieczenie przed niecelowym uszkodzeniem urządzenia. Zazwyczaj zmniejszenie wsadu, bądź rozłożenie go równomierne pomaga.

0 Like
hifu
First Poster
Opcje

Witam.

Posiadam pralkę WF0602NUV, ostatnio ma problem z zatrzymywaniem się podczas wirowania. (tzn zatrzymuje się na np 7 minutach, pompka odsysająca non stop chodziła i bęben wolno obracał i tak na różnym wsadzie.)

Czytając trochę w internecie chciałem zrobić kalibracje, natomiast żaden sposób ani z internetu ani z instrukcji nie działa, tzn żadną kombinacją klawiszy nie chce wejść w tryb kalibracji. 

Udało mi się wejść w jakieś inne funkcje, tylko nie w tą jedną co mnie interesuje.

Może jest na to jakiś inny sposób?

0 Like
Opcje

Cześć @hifu,

niestety Twój  model pralki nie ma takiej funkcji.

Przyjrzyj się dobrze zaladunkowi pralki i spróbuj różnych programów. Zwykle ten objaw związany jest ze zbyt dużym lub nietypowym praniem.

0 Like
mL-7
First Poster
Opcje

Witam.

Też miałem problem z uruchomieniem kalibracji.

Pierwszy post z poradą na drobną niejasność.

W drugim sposobie należy włączyć pralkę przy wcześniejszym trzymaniu tych dwóch przycisków. Złap Temp+Opóźnienie i wciśnij trzymając te dwa, włączenie pralki.

Pozdrawiam

Kakarotto
Student
Opcje

Hej,

Zgodnie z instrukcją wykonałam kalibracje bębna pralki. Niestety, trwała może 30 sekund do 1 minuty i wyswietliło się "0". Czy wszystko ok z pralką? Wg instrukcji i powyzszego opisu kalibracja powinna trwac 3 minuty...

0 Like
Opcje

Cześć @Kakarotto ,

Sprawdź czy w czasie kalibracji bęben delikatnie buja się w jedną lub/i w drugą stronę. Jeśli tak, to wszystko jest ok. Czas kalibracji zapisany w instrukcji jest mocno orientacyjny.

0 Like
Kamilitka
First Poster
Opcje

Hej, przy kombinacji ww. klawiszy wyświetla się komunikat Clb, kiedy wciskam start to ten komunikat znika i za kilka sekund znów się wyświetla. Pralka nie chce się kalibrowac. Co robić? 

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Kamilitka  Spróbuj odłączyć całkowicie pralkę od prądu na około10/15 min.

0 Like