Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kalibracja pralki

(Temat utworzony: 26-01-2018 12:27 PM)
185399 Wyświetlenia
Opcje

Cześć wszystkim!

Kolejny ważny temat dotyczący pralek.

Dla prawidłowej pracy pralki konieczne jest wykonywanie kalibracji. A jest ona bardzo ważna dla prawidłowej pracy.

Co to jest kalibracja? Jak ją wykonać?

Kalibracja to automatyczne wyważanie bębna pralki. Z uwagi na duże wibracje I ruchy urządzenia podczas pracy zalecane jest wykonywanie kalibracji co 30-40 cykli prania I warto o tym pamiętać.

Skutkami nie używania tej funkcji mogą być:

- głośna praca

- zatrzymanie się podczas cyklu prania

- nierówna praca bębna, co wpłynie na żywotność pralki

- wibracje podczas prania.

Jak widać jest tego sporo, więc warto pamiętać o tej prostej czynności.

Kalibracje wykonuje się na dwa sposoby, w zależności od modelu urządzenia. Zanim uruchomisz upewnij się, że bęben pralki jest pusty.

Modele WW...

1. Wyłącz, a następnie włącz zasilanie pralki.
  2. Przytrzymaj jednocześnie przyciski Temperatura i Opóźnione zakończenie przez 3 sekundy, aby uruchomić tryb Kalibracja. Pojawi się komunikat „Cb”.
  3. Naciśnij przycisk Start/Pauza, aby uruchomić kalibrację.
  4. Bęben będzie obracać się w prawo i w lewo przez około 3 minuty.
  5. Po zakończeniu na wyświetlaczu pojawi się komunikat „0” lub "END". 
  6. Gotowe!
  7.  modelww.png

Modele WF...

1. Wyłącz zasilanie pralki.
  2. Naciśnij przycis Wł./Wył. Przytrzymując jednocześnie przyciski Temperatura i Opóźnione zakończenie przez 3 sekundy Pralka włączy się, a na wyswietlaczy pojawi się komunikat „CLB”.
  3. Naciśnij przycisk Start/Pauza, aby uruchomić kalibrację.
  4. Bęben będzie obracać się w prawo i w lewo przez około 3 minuty.
  5. Po zakończeniu na wyświetlaczu pojawi się komunikat „0” lub „End” i pralka automatycznie się wyłączy.
  6. Gotowe!

wf.png

Myślę, że zdjęcia ułatwią dodatkowo sprawę.

76 Odpowiedzi
kobza7
Student
Opcje

Zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją. Kalibracja się odbyła, trwała około 1 min. Daje przy wirowaniu pralka mi się zawiesza na 9 minucie i tak bez końca.  Po wyłączeniu rzeczy nie zostały ani grama od wirowane.  Proszę o pomoc. 

0 Like
HubertK
Expert
Opcje

@kobza7 Cześć,

doprecyzuj, na jakim cyklu uruchomiona była pralka i z jakim załadunkiem? 

0 Like
kobza7
Student
Opcje

Hej.  Dziękuję za odpowiedź.  Na początku pralka była na cyklu 15 min prania i zawiesiła na 1 min do końca. Wyłączyłem pralka.  Później włączyłem wirowanie 15 min bo mi nie odwirowalo podczas prania i zawiesiła się na 9 min. Załadunku to był chodnik o wadze może 0,4 kg.

0 Like
RadekP
Pathfinder
Opcje

@kobza7, pojedyncze rzeczy, zwłaszcza chodniki czy dywaniki mogą się nie odwirować. Jeśli pralka nie będzie mogła rozłożyć sobie wsadu równomiernie dokoła bębna, to nie wejdzie w najwyższe obroty, żeby się nie uszkodzić. Jest o tym zapis w instrukcji. 

Members_hEVhyv6
First Poster
Opcje

image.jpg

Pomocy
Od nowości nie jestem w stanie dokonać kalibracji mojej pralki, a co gorsza to bęben jest luźny i bardzo chalasuje , próbowałem na wszystkie sposoby i nic . 

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Members_hEVhyv6  Dzień dobry

Proszę jeszcze podać dokładny model pralki.

@Aleksandra_S_W @RadekP @HubertK 

zarkiewiczp
First Poster
Opcje

Pralka WF60F4E0N0W.

Kiedy uruchomię program Wirowanie z pustym bębnem, pralka kręci w jedną, kręci w drugą, szarpie przy tym zgodnie chyba z oczekiwaniami, ale nie wiruje.

Z praniem czasem wiruje, ale zwykle nie.

Uruchamiam kalibrację, naciskam Start, pralka kręci tylko w jedną stronę przez ok. 10 sekund, zatrzymuje się i ponownie pojawia się napis "CLB".

Było wymieniane koło pasowe (poluzowane sfazowanie na osi), pasek napędowy i silnik. Objawy nadal takie same.

Co robić?

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@zarkiewiczp  Witam

Myślę że najlepszym rozwiązaniem będzie kontakt z serwisem.

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Przydatny poradnik :smiling-face:

michal1111
First Poster
Opcje
Kalibracja się nie włącza bęben się nie kreci
0 Like