18-02-2019 11:21 AM
Dzień dobry.
Zauważyłem ostatnio, że na dnie lodówki RB36J8799S4 w części chłodziarkowej pod dolną szufladą zebrało się całkiem sporo wody. Wskazywało to ewidentnie na niedrożny przewód odprowadzający skropliny. Po dostaniu się do odpływu skroplin na tylnej, wewnętrznej ścianie chłodziarki (pod wentylatorem cyrkulacyjnym) stwierdziłem, że woda stoi w odpływie. Odessałem więc wodę z przewodu strzykawką i wlewając nieco ciepłej i powtarzając tą procedurę kilkakrotnie, nagle woda zaczęła pięknie odpływać do tacki umieszczonej z tyłu lodówki nad kompresorem. Wniosek z tego, że przewód odprowadzający był po prostu zamarznięty.
Pytanie jak to możliwe i jaka mogła być przyczyna wystąpienia takiego zjawiska? Co zrobić, żeby problem się nie powtórzył?
16-05-2020 04:40 PM — edytowano 16-05-2020 04:42 PM
Tak, ja miałem 2 wizyty i w obu przypadkach serwis polegał na udrożnieniu odpływu. Sami serwisanci nie mieli pojęcia w czym tkwi problem z przymarzaniem. Niestety przy kolejnym wylaniu lodówki na kuchnie było po 2-letniej gwarancji. Wydaje mi się, że silnik pracuje więcej niż przed pierwszą awarią. Gdzieś musi być problem w prowadzeniu przewodu skroplin, bo w końcu w +22 woda nie zamarza. Co do wentylacji jest ponad wytyczne Samsunga, a jednym z zaleceń serwisanta było zdjęcie kratki zabezpieczającej wentylację po lewej stronie patrząc od frontu. Miało to zapewnić lepsza wentylację, mniejsze nagrzewanie silnika(?!). Diagnoza niestety nie była trafna. Obecnie 2-3 tyg i woda do wyciągnięcia lub na kuchni. Rewelacyjny sprzęt!
20-05-2020 11:36 AM
Wizyty "specjalistów" z serwisu to przeważnie kpina. Są szkoleni do konkretnych usterek - tak zwane wyuczenie. Trzeba trafić na "wyjadacza" starego z doświadczeniem, który pracował nie tylko w Samsungu, ale też w innych firmach. Mają otwarte umysły - a te młodziki - wykute!!! Porada "experta" w rodzaju zadzwoń do serwisu... dowodzi tylko o braku wiedzy i olewaniu klientów. Expercie- jak masz do wydania 500 - 1000 zł na wizytę kolejnego pseudo experta, to lepiej oddaj te pieniądze mnie, lub na cele dobroczynne i nie udzielaj więcej takich beznadziejnych porad. Przeczytałem wszystkie posty i jeden wniosek - rozbierz, sprawdź co się da a jak nie działa to wywal na śmietnik i nie licz na poradę "experta". Na innych forach faktycznie coś ktoś doradzi coś zaproponuje - a tu - jedna wielka porażka. Zarząd Samsunga powinien się temu przyjrzeć - jaki beznadziejnie niedouczony personel zajmuje się komunikacją międzyludzką i kto naprawia sprzęt.
20-05-2020 12:23 PM – ostatnio edytowany 26-08-2020 02:21 PM przez EwaK
A ja nie mogę pojąć jak firma Samsung nabiera wody w usta widząc ewidentną wadę występującą w tym samym modelu u kilku osob(wiadomo reakcja = koszt). Najciekawsze jest to, że większość z tak potraktowanych ludzi zastanowi się 2x przed kolejnym zakupem Samsunga(nie tylko lodówki) lub tak jak ja podejmie decyzję o omijaniu tej firmy(wcześniej 2 telewizory zapsuły się w okrasie 2 tygodnie do 2 miesiące po gwarancji). Zaufałem po latach znów Samsungowi i... kolejna wtopa! Pamiętajcie, że jeden zadowolony klient prowadzi do firmy 3 kolejnych, niezadowolony zabiera 10! A czytać to będą również osoby przypadkowe, które wyrobią sobie właściwe spojrzenie na stosunek do klienta. A na marginesie, to żona prowadzi działalność i nie wyobrażamy sobie jak można tak zlewać ludzi. Przy takim podejściu mały biznes nie przetrwałby kilku miesięcy. Sam pracuję w branży gdzie wierność klienta jest niezwykle istotna, a wszelkie zakwestionowania z rynku jeśli są powtarzalne natychmiast trafiają na stół i są analizowane po to, by rozwiązać problemy klientów i ich utrzymać. W Samsungu jak widać tego nie ma i to jest przykre!!!
I jeszcze to polecane wideo "Razem damy radę" Jakie Razem? Zareklamować, sprzedać i... zapomnieć. Tu serwis decyduje o Razem! A cały problem leży w lokalnych przedstawicielstwach wielkich koncernów, gdzie kierowanie oddaje się w ręce Polaczków, a ci by zasłużyć na kawałek torcika na koniec roku, tną wszystko od personelu, przez wypłaty do serwisów włącznie, bo im więcej w kasie zostanie, tym większy będzie torcik dla menadżerki. Zapomnieli tylko o jednym: na torciki kasa wpływa od klientów!
20-05-2020 07:14 PM
Ja jak rozmawiałem chyba z Serwisantem z Samsunga to kazał mi wyłączyć na minimum 24h lodówkę i ją rozmrozić pomogło tylko na równy miesiąc!!! poczym znowu problem pwrócił.
Porażka!!!
20-05-2020 07:35 PM – ostatnio edytowany 26-08-2020 02:23 PM przez EwaK
Może, po naszych dyskusjach wypowie się jakiś prawdziwy fachowiec i coś zaproponuje. Prowadząc Agencję Reklamową staram się zawsze klientowi przedstawić przynajmniej trzy propozycje. Jak i z nich nie jest zadowolony proponuję kolejne. Zawsze da się znaleźć rozwiązanie. Są oczywiście wyjątki - może w tych lodówkach Samsunga też jest taki wyjątek - działają kilka lat i potem klapa. Ale raczej to tak nie powinno być i ktoś kto ma pojęcie zaproponuje - może wymianę jakiejś części, żeby znowu te kilka-naście lat popracowała bezawaryjnie. "Prawdziwym fachowcem" nikt się nie rodzi - wiedzę trzeba zdobywać.
20-05-2020 08:05 PM — edytowano 20-05-2020 08:07 PM
@ziz Na forum nie ma, żadnych techników tak poza tym są serwisy, które mają wiele autoryzacji na przykład A-tech Serwis sprzętu RTV i AGD. Możesz napisać do Działu reklamacji https://www.samsung.com/pl/info/contactus/
Tylko pracownicy Autoryzowanego Punktu Serwisowego są upoważnieni do oceny przyczyn wad produktu. Niestety, ale przepisy gwarancyjne wyraźnie wskazują, że tylko technicy lub inżynierowie firmy Samsung mogą dokonywać opinii technicznych. W przypadku kiedy nie zgadzamy, się z opinią producenta to zawsze zostaje nam możliwość skorzystania ze wsparcia rzeczoznawcy, który specjalizuje się w konkretnej dziedzinie.
20-05-2020 08:30 PM
Bracie. Nie reklamuj tego czego nie trzeba. Tutaj szukamy "rodzinnych" lub fachowych porad, a nie kierowania do serwisu.
Można ogólne informacje o naszych problemach przeczytać na: https://eu.community.samsung.com/t5/Sprz%C4%99t-gospodarstwa-domowego/Woda-lub-l%C3%B3d-zbiera-si%C4...
20-05-2020 09:00 PM
@ziz Nie wszystkie problemy uda się rozwiązać na forum
21-05-2020 08:48 AM
Panowie, myślę, że argumentum ad personam są przesadą.
Jeżeli życzycie sobie złożenia reklamacji, zapraszam do kontaktu z Działem Reklamacji przez formularz lub listownie na adres Samsung Electronics Polska Sp. z o.o. ul. Postępu 14 02-676 Warszawa z dopiskiem Dział Reklamacji.
Przypominam, że jesteśmy na oficjalnym forum, nie udzielamy tu informacji mogących doprowadzić do uszkodzenia urządzenia lub ciała - od napraw są serwisanci. Jeżeli nie chcecie się kontaktować z serwisem w celu manualnego udrożnienia, niestety nic na to nie poradzimy.
Dalsze posty w tym tonie jak wyżej będą usuwane. Są niezgodne z regulaminem i zwyczajnie niemiłe.
Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia!
21-05-2020 10:24 AM
Pani Moderator bardzo dba o właściwe treści na forum. Nikt nikogo nie obraża, została wyrażona opinia nt podejścia do wady i poszukiwano rozwiązań oraz ewentualnego wsparcia że strony firmy, podjęcia odpowiedzialności. Oczywiście może Pani PR-owo usuwać posty. Nie zmienia to faktu(co potwierdzaja Pani słowa), że firma nie zamierza rozwiązać problemu-zglosic się do serwisu na udrożnienie(co ile, 2-3 tygodnie?), po gwarancji, czyli płatnie! O tym właśnie pisaliśmy! To życzę Pani, jeśli z silnika Pani samochodu będzie wyciekał olej, pojechać do serwisu, poprosić o mycie i czekać na kolejną plamę oleju po 2 tygodniach, tak jam my czekamy na kolejne zalanie kuchni! Mam nadzieję, że będzie Pani zadowolona i umówi sobie pani harmonogram mycia w serwisie co 2 tygodnie. Ja osobiście jestem sfrustrowany takim podejściem Samsunga(o tym pisaliśmy)! UDROŻNIENIE TO NIE NAPRAWA!