Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Woda na dnie Samsung RB36R8899SR

(Temat utworzony: 21-08-2021 07:03 AM)
2626 Wyświetlenia
Artur_W
Journeyman
Opcje

Witam.

Posiadam ową lodówkę od lipca, czyli jest to praktycznie nówka. Zauważyłem, że na samym dole chłodziarki (pod półką Metal Chef Zone) zbiera mi się woda. Co może być tego przyczyną, proszę o pomoc. Dodam, iż urządzenie jest z serii Kitchen Fit czyli rozumiem, że nie musi mieć tych 5cm luzu z każdej strony? U mnie i tak ma. Lodówka oczywiście wypoziomowana. Pomocy!

0 Like
no_bo
Journeyman
Opcje
Był serwis. Młody Pan z logo Samsunga, bardzo kompetentne podejście i profesjonalizm. Odpływ skroplin był oczywiście zamarznięty gdzieś na wysokości zamrażarnika, został odetkany z lodu ciepłą wodą i nie było potrzeby odmrażać całej lodówki. W miejscu otworu skroplin został zamontowany długi przewód grzewczy, zgodnie z instrukcją producenta. Podobno problem jest znany, a serwisy nie czytają biuletynów serwisowych i nie wiedzą co robić. Polecam przy zgłoszeniu o tym wspomnieć żeby przyjechał ktoś kompetentny oraz z częścią do montażu.
Teraz trzeba poczekać czy problem nie wróci, ale po takiej wizycie można spojrzeć z lekkim optymizmem.20211007_170743_14894.jpg
Grassini
Journeyman
Opcje

oo widzę że problem znany! Mam lodówkę od 10.10.2021 i wczoraj zobaczyłem jezioro na dole lodówki.
Teraz wszystko jasne. Oczywiście zgłoszenie serwisowe już uczynione, dzięki waszym sugestiom będę wiedział na co  w kolejnych etapach zwracać uwagę.
PS czy aby udrożnić kanał technik musi dostać się do tylnej ściany lodówki?

Pozdrawiam

Artur_W
Journeyman
Opcje
U mnie problem rozwiązany dopiero po zamontowaniu niewielkiego przewodu grzewczego, czyli tak jak sugerował wyżej no_bo. Proponuję od razu zasugerować technikom takie rozwiązanie gdyż jak widać to stały problem w tym modelu lodówki.
Grassini
Journeyman
Opcje
Tak też planuje, bardzo dziękuję za podpowiedź!
0 Like
no_bo
Journeyman
Opcje
Dostęp do otworu jest od wnętrza lodówki. Udrażnianie gorącą wodą. U mnie odpukać na razie chyba działa.
Artur_W
Journeyman
Opcje
Niestety u mnie problem powrócił. Jako, że była to trzecia próba usunięcia usterki, serwis wystosował wniosek o wymianę lodówki lub zwrot pieniędzy. Samsung wydał na to zgodę. Teraz, jako, że to widzę stały problem w tym modelu zastanawiam się czy wymienić urządzenie na takie samo, czy też zwrot pieniędzy i szukać czegoś innego. U mnie w kuchni głównie problemem jest głębokość (do 60cm). Seria Kitchen Fit jako jedna z nielicznych na rynku ma taki wymiar. Może ktoś z Was poleci ewentualnie innego producenta lub model w podobnych pieniądzach?
0 Like
no_bo
Journeyman
Opcje
A zamontowali grzałkę w odpływie? Może lodówka wymaga zaprogramowania? Czy serwis sprawdził czy jest możliwość update'u oprogramowania? U mnie serwisant sprawdzał czy potrzebne jest nowe oprogramowanie.
Artur_W
Journeyman
Opcje

Tak grzałka jest zamontowana w odpływie, również programowanie i update softu był robiony, jak widać wszystko na nic. Podjąłem decyzję, że zaryzykuję wymianę na nową tego samego modelu. Zastanawiam się tylko czy jest może możliwość zamówienia lodówki ze sklepu np. z innej partii czy coś w tym stylu. Dokument akceptacji wymiany mam już wystawiony przez Samsunga więc czas działać

gre2000
Student
Opcje
Co to za przewód
0 Like
no_bo
Journeyman
Opcje
Wg mnie to przewód który się nagrzewa aby nie dochodziło do zamarzania skroplin
0 Like