Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

samsung EcoBubble WW70J5346MW BRZĘCZENIE

(Temat utworzony: 07-02-2020 04:29 PM)
1346 Wyświetlenia
AnnSka
First Poster
Opcje

Witam.

Proszę o wskazówki, co więcej mogę zrobić w sprawie głośnego, metalicznego brzęczenia pralki (linki do filmów poniżej). 
Reklamowana u sprzedawcy, technik serwisant stwierdził, że nic nie słyszy. Pralka na niskich obrotach i krótkim programie nie stwarza problemów, metaliczne dźwięki rozpoczynają się przy programach dłuższych i są bardzo uporczywe, przede wszystkim głośne. 

Co jeszcze mogę w tej kwestii zrobić? Wzywać po raz kolejny serwis? Proszę o wskazówki

Film:
https://youtu.be/fvXzCzerO-M
Ania

0 Like
16 Odpowiedzi
AnnSka
First Poster
Opcje

przepraszam bardzo, ale jest. Pierwsze moje zgłoszenie wysłałam na początku stycznia, kiedy pralka stała luzem, bez żadnej zabudowy! Nie ma różnicy między tym, czy jest wstawiona czy nie. Prześlę jeszcze pracę bębna, kiedy kręci się go na sucho, ręką - wyraźnie słychać, że trze. 
Nie zgłaszałabym problemu, bo wiem, jakie dźwięki pralka wydawała przez 1,5 roku, wiem też ile nerwów kosztuje mnie udowodnienie Państwu, że pralka wystawiona z zabudowy, na długim programie, załadowana lekko wydaje z siebie brzęczenie. 
Czy mam przesłać film z programu, który trwa 1,5h? 

0 Like
EwaK
Hotshot
Opcje

@AnnSka ale na filmach bez zabudowy nie ma żadnego brzęczenia poza dźwiękami pracy silnika szczotkowego. Jasne, prześlij film z obrotu ręcznego, ale na ten moment nie ma żadnych podstaw do stwierdzenia, że coś jest nie tak, poza nieprawidłową zabudową. Na to serwis Ci nie pomoże.

0 Like
AnnSka
First Poster
Opcje

Witam ponownie. 
Pralka od 3 dni stoi poza zabudową. Chciał nie chciał, zdjęto pokrywę (metalową) z tyłu - czego nie zrobił serwisant, który był u mnie w domu. Okazuje się, że to nie ona hałasuje, bo jak słychać na nagraniu poniżej - brzęczenie nadal występuje.
Mało tego, proszę zwrócić uwagę na okolice 46 sekundy nagrania - pralka kręcąc bębnem w prawą stronę wytwarza metaliczne brzęczenie, w lewo nie. To brzęczenie było powodem mojej reklamacji, bo się nasila. 
Uprzedzam Wasze diagnozy i pytania - pralka ma wyczyszczone nóżki, jest idealnie wypoziomowana, nie jest przeładowana - wewnątrz znajdują się 3 koszulki chłopca w wieku lat 9 i nie ważą ani suche, ani mokre 4kg. 

film tu: 

https://youtu.be/Zaq90wFuf_c

0 Like
AnnSka
First Poster
Opcje

Drodzy Państwo, czekam na reakcję. 
Proszę o ponowną wizytę serwisanta - jak poprzednio, pralka nie ma zabudowy, czeka na diagnozę. 

0 Like
MarcinL
Voyager
Opcje

@AnnSka dzięki za nagranie. Kto zdejmował osłonę tylną? Demontaż elementów konstrukcyjnych pralki wykonany przez inną osobę, niż autoyzowany technik, grozi utratą gwarancji.

0 Like
AnnSka
First Poster
Opcje

zgodnie z zapisem w karcie gwarancyjnej prawa gwarancyjne zostają utracone w przypadku dokonania napraw, zmian konstrukcyjnych lub zerwania plomb - pralka nie była naprawiana, nie dokonano żadnych zmian konstrukcyjnych, sprawdzono, czy nic nie ociera o metalową płytę z tyłu (dźwięk to sugerował). Pralka nie posiadała żadnych oznaczeń, które sugerowałyby zakaz odkręcania tylnej pokrywy. Nie było plomb, oznaczeń ostrzegawczych. 
W związku z powyższym proszę o rozpatrzenie reklamacji.

Pralka nadal stoi na środku łazienki, ogranicza nam poruszanie się po niej. Czekam na serwis. 

0 Like
PrzemysławK
Voyager
Opcje

Cześć @AnnSka.

Twoje nagranie zostało dokładnie przeanalizowane. To brzęczenie, przy obrotach w lewo i prawo, to szczotki silnika. Jest normalne. To, że przy obrotach w prawo, szczotki brzęczenie jest troszeczkę inne, też jest normalne. 

Widzę, że serwis już u Ciebie był i nie stwierdził wady. 

Pragnę jeszcze przytoczyć fragment instrukcji, strona numer 9:

"Nie wolno próbować samodzielnie naprawiać, rozbierać ani modyfikować urządzenia."

Działanie, przedstawione na filmie, narusza zapisy instrukcji, a więc i gwaracji, zgodnie z punktem 1. karty gwarancyjnej.

0 Like