07-02-2020 04:29 PM
Witam.
Proszę o wskazówki, co więcej mogę zrobić w sprawie głośnego, metalicznego brzęczenia pralki (linki do filmów poniżej).
Reklamowana u sprzedawcy, technik serwisant stwierdził, że nic nie słyszy. Pralka na niskich obrotach i krótkim programie nie stwarza problemów, metaliczne dźwięki rozpoczynają się przy programach dłuższych i są bardzo uporczywe, przede wszystkim głośne.
Co jeszcze mogę w tej kwestii zrobić? Wzywać po raz kolejny serwis? Proszę o wskazówki
Film:
https://youtu.be/fvXzCzerO-M
Ania
08-02-2020 09:44 AM
Cześć @AnnSka ,
Jeśli technik stwierdził, że sprzęt jest sprawny to ponowne go wezwanie nic nie da.
Spróbuj wyjąć urządzenie z zabudowy. Zgodnie z instrukcją odległości robocze powinny wynosić conajmniej 2,5cm z każdego boku i z góry. Może to pomóc.
08-02-2020 10:48 AM
Pan serwisant włączył pralkę na 15 minut wirowania z najlżejszym obciążeniem - rozumiem, że takie sytuacje mają zapobiec ewentualnym kosztom naprawy czy dajmy na to rękojmi od sprzedającego.
Zgłoszenie awarii nastąpiło miesiąc temu, kiedy pralka stała odsłonięta. Brzęczenie było wtedy jeszcze bardziej intensywne - to co słychać teraz tylko w niewielkim stopniu oddaje hałas przy pralce wolnostojącej. Mało tego, przy ustawieniu widocznym na filmie pralka nie wędruje, wolnostojąca tańczy po całej łazience.
Proszę o wskazówki, czy w takich sytuacjach zachowanie pralki jest normalne? Ciężko mi uwierzyć, że po niespełna 2 latach użytkowania Państwa sprzęt cytuję "tak ma" i "zachowuje się normalnie".
08-02-2020 10:30 PM
@AnnSka przy takim ustawieniu hałas będzie w pełni normalny. Zweryfikuj pracę po dokręceniu nóżek i bez żadnego załadunku. Jeżeli będzie dalej hałas, wyślij nagranie do weryfikacji przez formularz na stronie.
09-02-2020 09:48 AM
Zarówno przy pralce wolnostojącej jak i przy ustawieniu jak na załączonym filmie? Jest wypoziomowana, wyczyszczona, ma sprawdzone uszczelki, dokręcone nóżki. Rozumiem, że musiałam pominąć w opiniach i instrukcji oraz czytając specyfikację produktu na Waszej stronie fakt, że pralka wydaje hałas, który jak Pani twierdzi, jest w pełni normalny? Bo to, że hałasu nie ma bez załadunku jest dla mnie trochę niezrozumiałe - pralka służy to tego, aby ją załadować i najzwyczajniej w świecie - prać w niej ubrania, czyż nie?
09-02-2020 10:09 AM
@AnnSka każde urządzenie ma inną tolerancję załadunku. W Twoim modelu na syntetykach jest maksymalnie 4 kg a na nagraniu widać sporo. Gwarancja obejmuje urządzenia zainstalowane zgodnie z instrukcją, a Twoje nie jest, w związku z tym możesz poprawić instalację, załadunek i później zweryfikować działanie pralki.
09-02-2020 10:22 AM
5 koszulek i bielizna objętościowo wyglądają, natomiast nie ważą tyle, żeby przeładować pralkę.
instrukcja mówi o max 7kg. i tu odwieczny problem - suchego czy mokrego???
10-02-2020 09:18 AM
Zerknij raz jeszcze do instrukcji. Każdy program ma dostosowany maksymalny załadunek. Wszystko opisane jest w tej instrukcji od strony 36
21-02-2020 06:20 PM
witam. poniżej linki do filmów pracy pralki na pustym bębnie, z załadunkiem 3,5kg, wysuniętej z zabudowy.
Nadmieniam, że do tej pory pralka stała bez zabudowy i problem był taki sam - brzęczała. Jest wypoziomowana, co widać na filmach, ma wyczyszczone nóżki i dokręcone. Nie ma regóły czy stoi w zabudowie czy też nie. Nie sądzę, żebym ją przeładowywała, ponieważ od samego początku korzystam z instrukcji (jak pisała p. expert powyżej) i wkładam tyle suchego prania, ile kg jest przy danym programie.
22-02-2020 01:58 PM — edytowano 22-02-2020 01:59 PM
@AnnSka dzięki za nagrania Słychać na nich wyraźnie zmianę, widać, że winna jest tu zabudowa, bo nie słychać brzęczenia. Na przesłanych teraz nagraniach słychać tylko pracę silnika szczotkowego, nie ma tego brzęczenia o zabudowę co wcześniej.