23-03-2021 01:39 PM
Witam
Mam problem z rdzewiejącą obudową pralki model w temacie. Zakupiłem ją w pod koniec kwietnia 2019 w zeszłym miesiącu zaniepokoiły mnie czarne plamki w okolicy szuflady. Zgłosiłem reklamacje przez formularz na stronie samsunga. W zeszłym tygodniu skontaktował się ze mną lokalny serwis na oględziny. W dniu 18.03.2021 serwisant zdemontował górna pokrywę i front „panel” przedni. Stwierdził że ognisk korozji jest więcej. Oraz powiedział ze to prawdopodobnie są miejsca gdzie obudowa plastikowa i szuflada tarty o lakierowaną obudowę. W dniu dzisiejszym otrzymałem odmowę naprawy gwarancyjnej pod pretekstem niewłaściwego używania detergentów w okolicy szuflady. Nadmienię że używamy tylko i wyłącznie kapsułek wkładanych do bębna. Płyn do płukania jest używany bardzo rzadko, zamiast niego wsypujemy perełki zapachowe Lenor. Proszę o poradę co mogę teraz zrobić i w jaki sposób się odwołać.
26-04-2021 09:55 PM — edytowano 27-04-2021 08:47 AM
Witam @HubertK
Przepraszam ze tak długo ale dopiero otrzymałem odpowiedź na odwołanie.
——-
W odpowiedzi na Pana pismo informuję, iż zgodnie z warunkami gwarancji, do oceny wad produktu upoważnione pozostają wyłącznie Autoryzowane
Punkty Serwisowe.
Uszkodzenia mechaniczne nie są objęte odpowiedzialnością Gwaranta.
——-
W między czasie ponownie złożyłem reklamację tym razem na stuki i bardzo głośną pracę pralki.
W dniu dzisiejszym był pracownik tego pseudo serwisu i stwierdził do wymiany amortyzatory bębna i zaczął wyliczać koszty wymiany. Nawet nie wiecie jak się zdziwił gdy powiedziałem ze pralka ma jeszcze gwarancję. Nie wiedział czy ma się wycofać z diagnozy czy brnąc dalej. Nie dał mi oficjalnej decyzji i powiedział że musi wszystko zgłosić i ktoś z infolinii lub serwisu się będzie ze mną kontaktował.
Po jego wyjściu zacząłem się zastanawiać czy czasem uszkodzone amortyzatory nie były przyczyną dodatkowych drgań pralki i przecieraniem lakieru przez elementy plastikowe?
28-04-2021 07:50 AM
@Emil1980 Dzięki za informacje!
Sprawa zatem jest jeszcze weryfikowana, więc oczekuj na finalną decyzję serwisu oraz odpowiedź zwrotną.
01-02-2023 03:57 PM
Mam podobny problem przy przy pralce WW90T954 którą mam rok i kupiłem za 3,5 tyś opinia tego samego serwisu i to samo uzasadnienie odpryski nad bębnem według serwisu są spowodowane wyciekiem spod dozownika spowodowanego NAJPRAWDOPODOBNIEJ zbyt dużej ilości detergentu. To jest pralka i normalne że wlewa się detergent nie KWAS, a w jaki sposób detergent dostaje się w takie miejsca może jest to WADA KONSTRUKCYJNA. Wnioski nasuwają się same jest to nabijanie klientów w butelkę i to przy akceptacji SAMSUNGA. Nie zamierzam tego tak zostawić i będę się odwoływał ale to dla Wszystkich strata czasu
01-02-2023 04:17 PM — edytowano 01-02-2023 04:22 PM
@Zdzisław Burczyk Dzień dobry
Można zareklamować naprawę wypełniając formularz kontaktowy na stronie pod poniższym linkiem:
Proszę napisać że to jest pisemna reklamacja, podać kod modelu, SN, datę zakupu, skan/zdjęcie dowodu zakupu i opisać cała sprawę.
01-02-2023 08:57 PM
@Zdzisław Burczyk Cześć!
Weź pod uwagę, że długotrwałe działanie oraz obecność detergentu w okolicach frontu pralki może negatywnie wpłynąć i wejść w reakcję z powłoką, wywołując ognisko korozji, czy też takich odprysków. Taki skutek jest wynikiem niewłaściwego użytkowania, a nie "wady konstrukcyjnej".
Ponadto, cytat z instrukcji obsługi:
01-02-2023 09:31 PM
Ciekawa przestroga tylko jak czyścić w miejscach niedostępnych. To nie powinno się wydarzyć, aby detergent - płyn dostał się w takie miejsca jak na załączonym zdjęciu i dlaczego odpryski NIE znajdują się na poziomie pojemnika na detergent i bezpośrednio pod nim tylko na wysokości bębna i części która pracuje przy zamykaniu dzwiczek oraz pracy pralki. Może powinna być przestroga nie prać, nie używać wtedy masz gwarancje 24 miesięcy prawidłowego funkcjonowania.
01-02-2023 10:36 PM
02-02-2023 03:49 PM
@Zdzisław Burczyk Detergent jest płynny, więc jeśli się gdzieś rozlał, to mogły powstać zacieki w różnych miejscach. Jest to możliwe pod całym panelem sterowania. Jeśli masz inne zdanie albo nie zgadzasz się z decyzją serwisu, skontaktuj się z działem reklamacji. Kolega @PrzemekM podał wyżej ścieżkę kontaktu.
29-03-2024
01:00 PM
– ostatnio edytowany
29-03-2024
02:52 PM
przez
OleksiiA
Niestety pralka po 6 miesiącach użytkowania zaczeła rdzewieć pod szufladą na detergenty. Aż strach pomyśleć co będzie dalej. Poprzednia pralka firmy BOSCH użytkowana przez 12 lat nie miała z tym problemu pomimo stosowania tych samych detergentów a w zasadzie wyłącznie płynu do płukania gdyż do samego prania stosujemy wyłącznie kapsułki umieszczane bezpośrednio w bębnie. Co więcej serwis firmy SAMSUNG twierdzi, że winne są detergenty i nie uznaje gwarancji. Decyzja o negatywnym rozpatrzeniu reklamacji została podjęta arbitralnie/zaocznie przez pracownika Infolinii bez jakichkolwiek oględzin.
29-03-2024 04:49 PM