08-01-2020 02:53 PM
Drodzy,
mam problem ze zmywarką Samsung Waterwall. Szukałem rozwiązania w sieci, na forach itd. Kupiłem zmywarkę Samsung Waterwall 4 lata temu. Od około roku nie zmywa naczyń w dolnym koszu. Ewidentnie jest problem z waterwall. W środkowym koszu naczynia są domyte i sztućce również.
Temat już przerabiałem kilka miesięcy temu ale się poddałem. Wracam do niego teraz ponownie.
Sytuacja wygląda tak:
Zmywarka nie komunikuje żadnych błędów, żadnych sygnałów itp. Normalnie działa ale nie myje w ogóle naczyń w dolnym koszu.
Zmywarkę czyściłem sprawdzałem węże z wodą. Nawet wymusiłem uruchomienie zmywarki z otwartymi drzwiami, żeby sprawdzić czy dolny panel waterwall się porusza i na początku się porusza. Testy wykonałem tylko kilka minut z wiaodmych względów nie chciałem zalać mieszkania.
Wszystko sprawdziłem co byłem w stanie i co jest w poradnikach Samsunga.
Dolny panel podczas przesuwania wydaje dość dziwne głośne dźwięki, których kiedyś nie słyszałem. Mam wrażenie, że na początku na chwile się poruszy, a później się blokuje, bo w trakcie zmywania już tego dźwięku nie słychać.
Co może być przyczyną? Gdzieś na forum serwisantów AGD wyczytałem, że problem jest znany i dotyczy napędu.
Jeżeli to jest napęd wiecie jaki jest orientacyjny koszt naprawy? Czy jest to w ogóle opłacalne?
27-10-2021 02:04 PM
Witam,
Tak, powinny być takie same.
Na chwilę obecną nikt nie zgłaszał jakichś różnic - jak to wcześniej pisał Kolega @rkkiler.
Pozdrawiam,
Paweł.
27-10-2021 09:52 PM
Po co? Sprzedali szmelc za 3k i umywają ręce, pewnie mnie skasuje za diagnozę 250zl i powie, że naprawa 500 lub tysiac, ostatnim razem jak był serwisant to mi powiedział, żebym następna zmywarkę kupiła bez tej listwy, tylko najzwyklejsza że spryskiwaczem, bo to szmelc i ciągle naprawiają, i od razu przy przyjeździe niosą ze sobą te listwy i napędy, bo dobrze wiedzą co się psuje
27-10-2021 11:52 PM
Pani Agnieszko ma pani rację.
NIestety tutaj potrzeba interwencji posła, ministra, premiera, prezydenta, R.P.Obywatelskich... niesttey nikt nie reaguje od paru lat. Dlaczego? Lobbing firmy koreańskiej. Kasa do kieszeni, a suweren jest oszukany.
Proponuje zakup całego systemy WW i wymiana. Jeśli to nie pomoże to kupić zmywarkę Wirpoola (TA SAMA JAKOŚĆ, CENA TRZY-KROTNIE NIŻSZA).
Samsung wraca do lat 90 i nazewnictwa "*****".
Pozdrawiam,
Paweł.
07-11-2021 08:37 PM
szukam do Pana kontaktu, potrzebuje modul DD92-00041B, nie da sie go w PL dostac, ma Pan jakos dostep?
07-11-2021
09:52 PM
– ostatnio edytowany
08-11-2021
08:50 AM
przez
OleksiiA
Może klinikaagd pomoże, czekam na odpowedź.
10-11-2021 05:02 PM
Witajcie.
U mnie pojawiło się nowe zachowanie zmywarki... Po szczęściu i euforii, że wszystko naprawione od dwóch dni zmywarka znowu ma focha na dolnym piętrze.
Listwa ogólnie działa ponieważ na początku cylku przesuwa się w obie strony ale ostatecznie parkuje na końcu i ewidentnie w czasie mycia się nie przesuwa ponieważ garnki znowu są niedomyte od spodu.
Jak w trakcie mycia otworzę zmywarkę i ją "przeparkuję" w inne miejsce to później znowu grzecznie wróci na pozycję wyjściową i tak pozostaje do końca.
Czy to jakiś czujnik może być za to odpowiedzialny czy co innego?
16-12-2021 09:55 PM
Witam,
Mam podobny problem. Od kilku dni zmywarka DW60M9550US nie myje naczyń w dolnym koszu. Po przestudiowaniu forów, redditu, filmików na YouTube myślałem, że to kwestia odbijacza. Sprawdziłem otwierając zmywarkę w czasie pracy że na samym początku odbijacz przesuwa się aż do drzwiczek a potem wraca do tylnej ściany zmywarki. Czyli teoretycznie mechanizm działa. Jednak wygląda, że później podczas pracy zmywarki (program 55 min) już się nie rusza. Sprawdzałem kilka razy i stał w miejscu, a naczynia po wyjęciu nie są mokre od spodu. Dziwne, że na początku mechanizm z odbijaczem się porusza, a potem już nie.
Zastanawiam się co robić. Czy dzwonić do serwisu Samsunga? Nie wiem czy w innym miejscu w Poznaniu ktoś będzie w stanie naprawić system WaterWall. Czy odpuścić temat i kupić zmywarkę innej firmy? Sam raczej nie podejmę się naprawy jeśli miałbym coś rozkręcać.
Zauważyłem też, że na dnie zmywarki leżała taka część. Nie jestem pewien czy to coś z mechanizmu zmywarki czy porostu odpadło od naczynia. Czy ktoś rozpoznaje?
17-12-2021 10:04 AM
@Nocolot, tej części nie poznaję, a co do tego, co masz robić, to ja proponuję na początek skontaktować się z serwisem Samsunga i zobaczyć, co powiedzą, a następnie sam podejmiesz decyzję, czy oddajesz do naprawy, czy wymieniasz na inną zmywarkę: https://www.samsung.com/pl/support/service-center/
17-12-2021 10:38 AM
Sprawdź w odbijaczu wody, ta ruchoma listwa, powinno tam być miejsce na ta pestkę.
17-12-2021 11:01 AM
Czy masz może zdjęcie jak jest zamocowana w odbijaczu? Teoretycznie miejsce jest ale nigdzie w internecie nie widziałem zdjęcia z zamontowanym tym elementem. Próbując go włożyć do odbijacza nie mogę go pitem zamontować.
Pozdrawiam