Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z Waterwall - Nie działa waterwall

(Temat utworzony: 08-01-2020 02:53 PM)
21427 Wyświetlenia
zimnyyy
Journeyman
Opcje

Drodzy,

mam problem ze zmywarką Samsung Waterwall. Szukałem rozwiązania w sieci, na forach itd. Kupiłem zmywarkę Samsung Waterwall 4 lata temu. Od około roku nie zmywa naczyń w dolnym koszu. Ewidentnie jest problem z waterwall. W środkowym koszu naczynia są domyte i sztućce również. 

Temat już przerabiałem kilka miesięcy temu ale się poddałem. Wracam do niego teraz ponownie. 

Sytuacja wygląda tak:

Zmywarka nie komunikuje żadnych błędów, żadnych sygnałów itp. Normalnie działa ale nie myje w ogóle naczyń w dolnym koszu. 

Zmywarkę czyściłem sprawdzałem węże z wodą. Nawet wymusiłem uruchomienie zmywarki z otwartymi drzwiami, żeby sprawdzić czy dolny panel waterwall się porusza i na początku się porusza. Testy wykonałem tylko kilka minut z wiaodmych względów nie chciałem zalać mieszkania. 

Wszystko sprawdziłem co byłem w stanie i co jest w poradnikach Samsunga. 

Dolny panel podczas przesuwania wydaje dość dziwne głośne dźwięki, których kiedyś nie słyszałem. Mam wrażenie, że na początku na chwile się poruszy, a później się blokuje, bo w trakcie zmywania już tego dźwięku nie słychać. 

Co może być przyczyną? Gdzieś na forum serwisantów AGD wyczytałem, że problem jest znany i dotyczy napędu.

Jeżeli to jest napęd wiecie jaki jest orientacyjny koszt naprawy? Czy jest to w ogóle opłacalne?

0 Like
147 Odpowiedzi
Roziu
Explorer
Opcje

Witam,

Tak, powinny być takie same. 
Na chwilę obecną nikt nie zgłaszał jakichś różnic - jak to wcześniej pisał Kolega @rkkiler.

Pozdrawiam,
Paweł.

0 Like
Agnieszka 1
First Poster
Opcje

Po co? Sprzedali szmelc za 3k i umywają ręce, pewnie mnie skasuje za diagnozę 250zl i powie, że naprawa 500 lub tysiac, ostatnim razem jak był serwisant to mi powiedział, żebym następna zmywarkę kupiła bez tej listwy, tylko najzwyklejsza że spryskiwaczem, bo to szmelc i ciągle naprawiają, i od razu przy przyjeździe niosą ze sobą te listwy i napędy, bo dobrze wiedzą co się psuje

0 Like
Roziu
Explorer
Opcje

Pani Agnieszko ma pani rację. 

NIestety tutaj potrzeba interwencji posła, ministra, premiera, prezydenta, R.P.Obywatelskich... niesttey nikt nie reaguje od paru lat.  Dlaczego? Lobbing firmy koreańskiej. Kasa do kieszeni, a suweren jest oszukany.

Proponuje zakup całego systemy WW i wymiana. Jeśli to nie pomoże to kupić zmywarkę Wirpoola (TA SAMA JAKOŚĆ, CENA TRZY-KROTNIE NIŻSZA). 

Samsung wraca do lat 90 i nazewnictwa "*****". 
Pozdrawiam,
Paweł.

0 Like
LukePL
First Poster
Opcje

szukam do Pana kontaktu, potrzebuje modul DD92-00041B, nie da sie go w PL dostac, ma Pan jakos dostep?

0 Like
Roziu
Explorer
Opcje

Może klinikaagd pomoże, czekam na odpowedź.

0 Like
MMarcinn
First Poster
Opcje

Witajcie.

U mnie pojawiło się nowe zachowanie zmywarki... Po szczęściu i euforii, że wszystko naprawione od dwóch dni zmywarka znowu ma focha na dolnym piętrze. 

Listwa ogólnie działa ponieważ na początku cylku przesuwa się w obie strony ale ostatecznie parkuje na końcu i ewidentnie w czasie mycia się nie przesuwa ponieważ garnki znowu są niedomyte od spodu.

Jak w trakcie mycia otworzę zmywarkę i ją "przeparkuję" w inne miejsce to później znowu grzecznie wróci na pozycję wyjściową i tak pozostaje do końca.

Czy to jakiś czujnik może być za to odpowiedzialny czy co innego?

0 Like
Nocolot
Student
Opcje

Witam,

Mam podobny problem. Od kilku dni zmywarka DW60M9550US nie myje naczyń w dolnym koszu. Po przestudiowaniu forów, redditu, filmików na YouTube myślałem, że to kwestia odbijacza. Sprawdziłem otwierając zmywarkę w czasie pracy że na samym początku odbijacz przesuwa się aż do drzwiczek a potem wraca do tylnej ściany zmywarki. Czyli teoretycznie mechanizm działa. Jednak wygląda, że później podczas pracy zmywarki (program 55 min) już się nie rusza. Sprawdzałem kilka razy i stał w miejscu, a naczynia po wyjęciu nie są mokre od spodu. Dziwne, że na początku mechanizm z odbijaczem się porusza, a potem już nie.

Zastanawiam się co robić. Czy dzwonić do serwisu Samsunga? Nie wiem czy w innym miejscu w Poznaniu ktoś będzie w stanie naprawić system WaterWall. Czy odpuścić temat i kupić zmywarkę innej firmy? Sam raczej nie podejmę się naprawy jeśli miałbym coś rozkręcać.

Zauważyłem też, że na dnie zmywarki leżała taka część. Nie jestem pewien czy to coś z mechanizmu zmywarki czy porostu odpadło od naczynia. Czy ktoś rozpoznaje?

IMG_8117.jpegIMG_8118.jpeg

0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Nocolot, tej części nie poznaję, a co do tego, co masz robić, to ja proponuję na początek skontaktować się z serwisem Samsunga i zobaczyć, co powiedzą, a następnie sam podejmiesz decyzję, czy oddajesz do naprawy, czy wymieniasz na inną zmywarkę: https://www.samsung.com/pl/support/service-center/ 

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

Krzysztof Giżycki
Journeyman
Opcje

Sprawdź w odbijaczu wody, ta ruchoma listwa, powinno tam być miejsce na ta pestkę.

0 Like
Nocolot
Student
Opcje

Czy masz może zdjęcie jak jest zamocowana w odbijaczu? Teoretycznie miejsce jest ale nigdzie w internecie nie widziałem zdjęcia z zamontowanym tym elementem. Próbując go włożyć do odbijacza nie mogę go pitem zamontować.

Pozdrawiam

0 Like