Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

SAMSUNG DW60M9550BB WaterWall - cieknie z lewej strony obok zawiasu

(Temat utworzony: 19-09-2023 08:11 AM)
1176 Wyświetlenia
kloncd
First Poster
Opcje

Dzień dobry. Mam od wczoraj taki problem. Zmywarka podczas pracy przecieka. Problem występuje tylko wtedy gdy jest system WaterWall  jest blisko drzwi i słuchać jak ciśnienie wody uderza o nie. Wtedy następuje wyciek z lewej strony koło zawiasu. Trwa to chwilę jak się tylko dysza wycofa problem ustępuje i znowu za chwilę gdy jest blisko drzwi problem się powtarza.  Czyściłem już uszczelki robiłem zmywanie bez dolnej i górnej tacy i problem cały czas występuje. W czym może być problem? 

0 Like
12 Odpowiedzi
GrzegorzM
Pathfinder
Opcje

Masz wyregulowane sprężyny naprężające drzwi? Bo możliwe że masz za ciężki front i nie dociska na uszczelkach i dlatego przecieka. 

Jak to sprawdzić? Wystarczy że otworzysz drzwi, jeśli przy otwieraniu puścisz i powędrują same w którąś stronę (górę lub dół) oznacza to że sprężyny kontrujące nie są wyregulowane. Niestety przy zmywarkach do zabudowy jest to problem ze względu na różne grubości i ciężary materiałów używanych jako fronty a stolarze rzadko patrzą na to co jest napisane w instrukcji.

Procedurę regulacji masz w instrukcji montażu

0 Like
kloncd
First Poster
Opcje

Nie jest to wina sprężyny bo zmywarka działała normalnie przez 2 lata. Drzwi normalnie się zatrzymują gdy je puszcze. 

0 Like
kloncd
First Poster
Opcje

Dokładnie woda leci z tego białego elementu 295b3b78-4dd5-4bb4-976f-511dbab30af0.jpg

0 Like
GrzegorzM
Pathfinder
Opcje

to w takim wypadku jeśli masz gwarancję to kontakt bezpośrednio z infolinią Samsunga bo samodzielnie nie za dużo się tu zrobi 😞 

0 Like
kloncd
First Poster
Opcje

Jeszcze sprawdzę dziś uszczelkę dokładnie całą bo może jest jakiś problem na górze przy drzwiach i woda spływa na dół i szuka ujścia w tym miejscu. Ewentualnie wie ktoś jak sprawdzić dysze być może ona się skrzywiła i zamiast uderzać w ten plastikowy czerwony element waterwall to uderza bezpośrednio w drzwi 

0 Like
kloncd
First Poster
Opcje

Grzegorz a może być uszkodzona uszczelka gdzieś powyżej. Bo ja się skupiłem na wyciegu z dołu ale patrząc jak działa waterwall  to również moze być to nieszczelność gdzieś wyżej i woda spływa 

0 Like
GrzegorzM
Pathfinder
Opcje

no warto sprawdzić całość uszczelki, może być tak że cieknie gdzie indziej i spływa gdzie indziej

0 Like
kloncd
First Poster
Opcje

ale to jak najlepiej po prostu ją wyjąć i zobaczyć czy gdzieś nie ma uszkodzenia? 

0 Like
GrzegorzM
Pathfinder
Opcje

nie nie, najlepiej oczami i dotykając palcami sprawdzić czy nie ma jakichś odkształceń, pęknięć itp.

0 Like