Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Plamy na ubraniach po praniu.

(Temat utworzony: 06-10-2018 09:54 AM)
39226 Wyświetlenia
Michał_J
Voyager
Opcje

Cześć Forumowicze!
Dzisiaj chciałbym się z Wami podzielić kilkoma wskazówkami odnośnie plamienia ubrań przez pralkę.
Docierają do nas sygnały, że czasami zdarzają się przypadki, w których informujecie, że pralka robi plamy na ubraniach.
Postanowiłem przyjrzeć się temu problemowi i zgłębić jego genezę. Więc od początku, przyczyną problemu jest pranie w niskich temperaturach na krótkich cyklach, powoduje to odkładanie się detergentów w instalacji pralki oraz w całym zespole piorącym, zalegające detergenty pleśnieją i zamieniają się w ciemną maź. Skutkiem tego są właśnie plamy na ubraniach. Przykład macie na tym zdjęciu:

hpaktkqTURBXy8zOWM1ZTI3Njk2Y2JiNmU1NjU4NTM0MGQ3YjlkMTQ0OC5qcGVnk5UDFQDNAirNATiTBc0DFM0BvJUH2TIvcHVsc2Ntcy9NREFfLzE0MGIxY2ZlN2YwYWM1MmVkYzAxMGQ3MDk3OGU4NGJlLnBuZwDCAA.jpg

Przyznacie, że niezbyt ciekawie to wygląda.
Drugą potencjalną przyczyną jest to, że wąż odpływowy zainstalowany jest za nisko lub za wysoko (właściwa wysokość to przedział od 60 do 90 cm), przez co brudna woda z prania cofa się do pralki potęgując powstawanie plam.
Ciekawostka!
Jeżeli korzystacie z bardzo popularnych w ostatnim czasie kapsułek do prania to trzeba mieć na uwadze, że kapsułka do całkowitego rozpuszczenia i wypłukania z pralki potrzebuje minimum godzinnego cyklu w temperaturze najmniej 40 stopni, jeżeli używacie kapsułek na cyklu, który trwa 15min to można sobie wyobrazić co będzie się znajdowało w środku pralki po kilku takich cyklach.
Co zrobić, aby pozbyć się problemu?
Zasadniczo w wyczyszczeniu pralki powinien pomóc program eko czyszczenia bębna, jeżeli go nie ma w danym modelu to można wykorzystać program bawełna na temperaturze 95 stopni. Dlaczego napisałem, że zasadniczo eko czyszczenie powinno pomóc?
Z tego względu, że wszystko zależy od tego, na jakich programach praliście najczęściej, jaki detergent używacie i jak często robicie eko czyszczenie bębna, najprościej mówiąc trzeba zrobić krótki rachunek sumienia. Jeżeli pralka jest używana np. od roku w większości przypadków korzystacie z krótkich cykli to jedno bądź dwa eko czyszczenia mogą tylko trochę zminimalizować przyczynę dlatego bardzo ważne jest, aby o pralkę dbać od samego początku. Regularnie wykonujmy eko czyszczenie oraz korzystamy z krótkich programów najrzadziej jak to możliwe.
Uchroni Was to potem od mozolnego czyszczenia pralki a pralka odwdzięczy się nienaganną pracą przez długi czas.
Jesli macie pytania na temat to standardowo zapraszam do dyskusji  :smiling-face:

60 Odpowiedzi
AniaL
First Poster
Opcje

Dzień  dobry,

Od dwóch miesięcy jestem nieszczęśliwym posiadaczem pralki  samsung perfect care 800 i to oto cudo  robi mi plamy na ubraniach!  Najpierw przeszukałam fora, przestałam używać płynu do płukania tkanin, zaczelam uzywac kapsułek ale okazuje się, że temat co jakiś czas powraca a wrzucam pranie na długie cykle około 3 godzin. Pralka jest czysta, nowa, nie ma brudu w kołnierzu ani w filtrze. Co zrobić? Czy to podlega gwarancji?

0 Like
RadekP
Pathfinder
Opcje

@AniaL

Samsung nie ma w ofercie modeli perfect care. Widzę, że takowe należą do marki Electrolux. Jeśli jednak mówimy o pralce Samsung, to zastosuj rozwiązanie podane w poście wyżej — program ecoczyszczenie powinien pomóc. 
W przypadku gdy plamy pojawiają się od nowości i nie ustępują, skontaktuj się z działem technicznym przez formularz na stronie, link masz TUTAJ. 

0 Like
EwaK
Hotshot
Opcje

@AniaL tak jak napisał @RadekP, chyba nie to forum :winking-face:

123.PNG

AniaL
First Poster
Opcje

Juz się napisałam ale wystąpił nieoczekiwany błąd wiec napiszę jeszcze raz:)

Można być  zakręconym jak bęben w pralce? 

Irytacja plamami przyćmiła mój mózg! 

Juz pisze posta do tej gorszej firmy :winking-face:

0 Like
EwaK
Hotshot
Opcje

@AniaL irytacja, gdy coś nie działa prawidłowo, jest w pełni zrozumiała 🤗 Trzymam kciuki, żeby udało się szybko rozwiązać problem!

0 Like
Darka1
Apprentice
Opcje

Mam pralko suszarke eco-bubbel, nie uzywam kapsulek, piore w prgramie trawajaxym 1:15- ponad 2godz . Pralka czyszczona przez program  czyszczenie bebna , silikony myte regularnie, plynu do plukania nie uzywam ,a pralka od jakiegos czasu plami na czarno mi odziez, co moze byc przyczyna ? 

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Darka1  Witam

Ile razy było wykonywanie czyszczenie bębna?

@Michał_J  @DariaR  

HubertK
Expert
Opcje

@Darka1 Cześć!

Czy plamy są czarne jak smoła, czy bardziej tłusto-brązowe? Czy możesz ewentualnie wstawić zdjęcie?

0 Like
Darka1
Apprentice
Opcje

Jak tylko pojawi sie inf ,ze trzeba wlaczyc prigram czyszczenie bebna , wydaje mi si,ze co m-c taka inf sie pokazuje