Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z piekarnikiem dual cook nv75k5541rs

(Temat utworzony: 06-09-2020 12:49 PM)
8456 Wyświetlenia

Też mam ten problem

danybe
First Poster
Opcje

Witam . 

Mam problem z piekarnikiem dual cook , a mianowicie wywala korki ( robi zwarcie ) jest juz po gwarancji ale był naprawiany w ramach gwarancji  !!! Rozkrecilem obudowę i co nie okazało ze przewody idące do oświetlenia z boku piekarnika sa ułożone na metalowej obudowie lampki i zostały nadpalone i ta obudowa była przykryta w polowie izolacja termiczna . Co śmieszniejsze  wewnątrz szafki jest jedna strona mebla może nie nadpalona ale musiało dużo wilgoci nie tam dostać . czy to ma być tak ? 

0 Like
maciejcal
First Poster
Opcje

Witam serdecznie 

Od 9 mies. posiadam model piekarnika SAMSUNG NV7B4020ZAK Elektryczny Czarny A+. Pojawił się problem że w chwili kiedy piekarnik się nagrzał do 180 stopni góra dół wyrzucił mi główny bezpiecznik. Za pierwszym razem pomyślałem że za dużo urządzeń jest włączonych w jednym czasie więc stopniowo zacząłem wyłączać inne sprzęty. Po podniesieniu bezpiecznik i ponownej próbie włączenia piekarnika ponownie wywaliło główny bezpiecznik. Zmieniłem gniazdo zasilania ale problem występuje dalej ten sam. Przerabiał ktoś może podobny problem?
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Pod ilu amperowy bezpiecznik pan podłącza piekarnik? Możliwe że gdzieś ma Pan zwarcie na kablu który wchodzi do piekarnika?
maciejcal
First Poster
Opcje
Kompletnie nie mam pojęcia. Przez 9 mies. działał i wszystko było ok.
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Gdzieś musiało zrobić się zwarcie że Panu wyrzuca bezpiecznik. Na początek zacząłbym od sprawdzenia kabla zasilającego i wtyczki one zawsze w takich przypadkach są najbardziej podejzane.
0 Like
Łukasz51
First Poster
Opcje

Dzień dobry,  czy to był bezpiecznik B16 czy różnicowo prądowy?

0 Like
maciejcal
First Poster
Opcje
Za każdym razem różnicówka opada
0 Like
maciejcal
First Poster
Opcje
Tylko że kabel i wtyczka nie są wogóle dotykane. Jak 9 miesięcy temu piekarnik został podlaczon i wsadzony do gniazdka z prądem tak nikt nicnie ruszał
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
A to już zmienia postać rzeczy. Jeśli wyrzuca różnicówkę, to prawdopodobnie ma Pan przebicie na jednej z grzałek piekarnika, lub panelu wtedy różnicówka rozłącza obwód nawet przy minimalnej upłynności prądu na ,,zewnątrz'' czyli na obudowę urządzenia. Zdarza się że i różnicówka będzie wadliwa, ale to raczej wykluczam.
Łukasz51
First Poster
Opcje

Problem jest w zawilgocenie oprawy żarówki i przewodów. Pod wpływem nagrzania i pary jest upływ prądu i wyrzuca różnicowe. Zalecam nowa oprawę. 

0 Like
Łukasz51
First Poster
Opcje

Pisałem już w jednym poście, zawilgocenie spowodowało upływ i wyrzucało roznicówkę.

Proponuję wymianę oprawy i przewodów,  odsunięcie w miejscu wtyczki ceramicznej szklanej wełny.

0 Like