Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Pranie w nowej pralce nie pachnie

(Temat utworzony: 05-05-2024 01:55 PM)
1391 Wyświetlenia
Kacper4
Journeyman
Opcje

Dzień dobry

Kilka dni temu kupiłem pralkę Samsung WW90T534DAE. Po podłączeniu pralki, przeprowadzeniu standardowej kalibracji i puszczeniu jednego prania "na pusto" przystąpiłem do testowania różnych programów prania. 

Od samego początku jedna rzecz była nie tak: niezależnie od programu, jego temperatury, ilości płukań, wielkości wsadu w bębnie itd, ustawieniu autodozowania płynów na najwyższe - efekt cały czas taki sam - pranie nie pachnie. Zapach wyciąganego prania przypomina po prostu zapach mokrych ciuchów czy ręczników. Testowałem już z różnymi detergentami i ani razu nie udało mi się uzyskać efektu chociaż zbliżonego do mojej tragicznej, starej i już na pewno nie najczystszej pralki innego producenta, którą zdecydowałem się wymienić ze względu na wsad. 

Nie ukrywam, że spodziewałem się znacznie więcej po urządzeniu za prawie 3000 zł.

olia45
Apprentice
Opcje

Dzień Dobry, niestety autoryzowany serwis nie przyjedzie na oględziny, ponieważ w odpowiedzi na reklamację otrzymałam powielone bzdury o: nieprawidłowości montażu lub trzymania mokrego prania w zamkniętym urządzeniu. Nie poddam się i będę ponawiać reklamacje do skutku, ponieważ jestem przekonana o wadliwości sprzętu. Pralka Samsunga nie spełnia swojej podstawowej funkcji.

Eve JP
Explorer
Opcje

Masakra! 
trzeba im dać link do tej strony - niech poczytają. 
pracownik sklepu duża sieć gdzie podawałam też znał ten problem. Walcz o swoje! Ja oddałam i mam Miele i do Samsunga nie wrócę a byłam im wierna tyle lat! 
powodzenia! 

0 Like
KrisK1978
Apprentice
Opcje

Witaj,

Nic z tym nie zrobisz. Użytkuje ten model od 5-iu lat i problem występuje od początku. Szukałem problemu już wszędzie i sprawdzałem wszystko i pranie nigdy nie pachniało. Nigdy więcej Samsunga, tym bardzie że najtańsza nie była. Natomiast wcześniej używałem najtańszej Beko, kupiona około 2013 roku za 550 zł. Pralka stoi w kotłowni i służy do prania ubrań roboczych. O dziwo cały czas działa i pranie zawsze pachnie. Dlatego uważam że Samsung jest nieudany konstrukcyjnie, detergenty są źle podawane lub rozprowadzane. Na temat śmierdzącego z niej prania, jest mnóstwo w internecie, piszą o brudnych filtrach i kołnierzach ale to bzdury. Ludzie czytajcie opinie przed zakupem. Ja już nigdy więcej nie kupię Samsunga.

badeata
First Poster
Opcje
Ja mam to samo, zakupiłam nie dawno pralkę Samsung bespoke i w ogóle nie pachnie mi pranie po wypraniu i wyjęciu z pralki, a w starej o dużo nizzeszj wartości pranie pachniało aż dech zapierało. Coś jest nie tak.
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@badeata  Często taką przyczyną może być nawet sam detergent lub jego mała ilość. 

0 Like
KrisK1978
Apprentice
Opcje

Bzdura. Przez 5 lat użytkowania sprawdziłem już wszystkie ewentualności. Mniejsze i większe ilości detergentów. Tanie i te z "najwyższej półki". To nic nic daje. Czyszczenie pralki przeróżnymi specyfikami, nieznacznie pomaga i to tylko na kilka prań. Samsung powinien zwrócić pieniądze każdemu kto zakupił u nich pralkę. Wrócę jeszcze do mojej drugiej, starej pralki, 11 letniej Beko. Tam czyszczę tylko filtr i pranie zawsze pachnie. Jest stara i nigdy nie było z nią problemów a kosztowała 550 zł a nie jak Samsung, 2 tysiące.

olia45
Apprentice
Opcje

Cześć Kacper, mam ten sam problem a Samsung nie chce przyjąć mojego zgłoszenia reklamacyjnego. Czy udało Ci się znaleźć przyczynę? Pozdrawiam Olga

0 Like
JulaP
Expert
Opcje

Cześć @olia45!

Jeśli Twoje pranie nie pachnie, to w pierwszej kolejności spróbuj wyczyścić szufladę na detergenty, filtr oraz wąż odprowadzający wodę. Na koniec włącz program Czyszczenie bębna, a jeśli go nie masz, to dobrą alternatywą będzie Bawełna na 90*. Takie działania oczyszczą pralkę z ewentualnych pozostałości detergentów, które mogą powodować brzydki zapach.
Przy czyszczeniu szuflady weź pod uwagę wyczyszczenie deszczownic, czyli wypustek, które znajdują się na górze otworu na szufladę- to z nich podawana jest woda i jeśli jest jej podawane za mało, to pranie może nie mieć zapachu detergentów.

Sandercia
Apprentice
Opcje
Witam, a czy ktoś próbował wyłączyć funkcję autodose i co pranie dokładać detergentu i płynu do płukania? Myślałam, że moja pralka to jakiś nie wypał bo zjada ogromne ilości płynu do plukania, a ubrania dalej śmierdzą jak nie wyprane, przy programie bawełna gdzie sobie waży dokładnie ile kg prania zostało wsadzone.
0 Like
OliwiaB
Expert
Opcje

Cześć @Sandercia!

Pewnie, można wypróbować ręczne podawanie detergentu. Jednak nie jestem pewna czy odniesie pożądany efekt.  Warto zatem przed zmianą ustawień dokonać czynności opisanych przez @JulaP, które oczyszczą wanienkę pod bębnem z wszelkich ewentualnych zanieczyszczeń, które mogą powodować brzydki zapach.