30-01-2024 05:12 PM
Dzień dobry
Kilka dni temu kupiłem pralkę Samsung WW90T534DAE. Po podłączeniu pralki, przeprowadzeniu standardowej kalibracji i puszczeniu jednego prania "na pusto" przystąpiłem do testowania różnych programów prania.
Od samego początku jedna rzecz była nie tak: niezależnie od programu, jego temperatury, ilości płukań, wielkości wsadu w bębnie itd, ustawieniu autodozowania płynów na najwyższe - efekt cały czas taki sam - pranie nie pachnie. Zapach wyciąganego prania przypomina po prostu zapach mokrych ciuchów czy ręczników. Testowałem już z różnymi detergentami i ani razu nie udało mi się uzyskać efektu chociaż zbliżonego do mojej tragicznej, starej i już na pewno nie najczystszej pralki innego producenta, którą zdecydowałem się wymienić ze względu na wsad.
Nie ukrywam, że spodziewałem się znacznie więcej po urządzeniu za prawie 3000 zł.
30-01-2024 07:15 PM
30-01-2024 07:18 PM
Dzięki za odpowiedź. W jaki jeszcze inny sosób mam ustawić większą ilość detergentu? Jak wspomniałem wcześniej zarówno ustawienie płynu do prania jak i plynu do plukania jest na max. czyli 3 kreski
30-01-2024 07:20 PM
@Kacper4 czy zauważył Pan, aby w szufladzie zmniejszyła się ilość detergentów po praniu?
30-01-2024 07:21 PM
Tak, ilość detergentu zmniejsza się. Co więcej, wydaje mi się, że pralka pobiera płyn we właściwym momencie, ponieważ otwierając wielokrotnie szufladę podczas prania upewniałem się czy płyn nie jest pobierany za wcześnie.
30-01-2024 07:23 PM
@Kacper4 W porządku, to znaczy, że pralka pobiera detergent. Jeśli chce Pan, aby pranie pachniało bardziej intensywnie, proszę zmniejszyć ilość płukań- każde z nich powoduje wypłukiwanie detergentu z tkanin.
30-01-2024 07:25 PM
Od drugiego prania, w każdym testowanym programie ustawiałem ilość płukań na 1 właśnie żeby cokolwiek poczuć - bez skutku. Nie wiem co pralka robi z tym płynem, ale niestety na pewno nie sprawia że ubrania są świeże i pachnące
30-01-2024 07:26 PM
@Kacper4 W takim razie proszę wypróbować pranie z mniejszą ilością płukań na koniec cyklu. Zapach pozostający na ubraniach jest też zależny od samych detergentów i ich stężenia, proszę sprawdzić na opakowaniach, jaką dawkę zaleca producent.
30-01-2024 07:31 PM
Co znaczy "zmniejszyć ilość płukań na koniec cyklu"? Wspomniałem wyżej, że ilość płukań za każdym razem ustawiona na 1 czyli najmniej ile się da.
Wykonałem w ciągu kilku dni już dobre kilkadziesiąt prań. Większość z nich to było pranie (czystych!) ubrań, poniewaz nie miałem już żadnych w koszu za każdym razem efekt jest taki, że lepiej byłoby zostawić te ubrania do wietrzenia na balkonie niż wrzucania do takiej pralki.
Detergenty również testowałem różne, w każdym razie zawsze markowe, sprawdzone, które wcześniej świetnie sobie radziły w innym urządzeniu.
30-01-2024 07:33 PM
@Kacper4 Rozumiem. Skoro pralka pobiera detergent, to znaczy, że samo urządzenie działa prawidłowo. W tej sytuacji może Pan zmienić detergent na inny, bardziej skoncentrowany lub z większą ilością perfum w składzie.