Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Pralka WW70J4273MW - pierwsze prania, gwizd podczas wirowania

(Temat utworzony: 08-11-2017 01:18 PM)
7774 Wyświetlenia
AgaWu
First Poster
Opcje

Dzień dobry,

zakupiłam tydzień temu pralkę "WW70J4273MW, Silnik Digital Inverter", podczas robienia już tradycyjnego prania, w fazie wirowania pralka zaczęła wydawać dziwny, bardzo głośny dźwięk - jakby gwizdanie? Było to bardzo głośne, oczywiście podczas wirowania wiadomo, że pralka jest głośniejsza, ale nigdy wcześniej w żadnej innej pralce żadnych gwizdów nie słyszałam - prawie jakby samolot startował.

Myślałam, że to kwestia niewypoziomowanej pralki, jednak nie, jest wszystko idealnie z każdej strony.

Dlatego proszę o pomoc, może ktoś z Państwa wie co się dzieje?

Zdecydowałam się na tą pralkę również ze względu na cichą pracę, a okazała się ona głośniejsza od pozostałych przez ten pisk.

Pozdrawiam serdecznie,

A. Walczak

0 Like
10 Odpowiedzi
Jacek_WG
Expert
Opcje

Cześć AgaWu

Pierwsze pytanie, czy przeprowadzałaś kalibrację pralki ?

Kalibracja to autowyważenie bębna.

Musisz włączyć pralkę, następnie naciśnij jednocześnie przyciski Temp. i opóźnione zakończenie i przytrzymaj przez 3 sekundy.

Na wyświetlaczu powinien pojawić się komunikat „Cb”

Naciśnij przycisk Start/Pauza, żeby uruchomić kalibrację.

Bęben będzie się obracał w prawo oraz w lewo przez około 3 minuty.

Po zakończeniu programu na wyświetlaczu pojawi się komunikat „0” i pralka się automatycznie wyłączy. Po tych czynnościach pralka jest gotowa do użycia.

Zwróć również uwagę na to czy wsad na danym programie jest odpowiedni wg tabelki, która znajduje się w instrukcji.

Daj znać czy udało się przeprowadzić kalibrację i czy pomogło.  ​

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, zaakceptuj ją jako rozwiązanie albo kliknij like!
0 Like
AgaWu
First Poster
Opcje

Tak, pralka była kalibrowana na samym początku.

Natomiast gwizd nadal występuje.

Jeśli mi się uda to wrzucę na youtube gwizd podczas prania i wtedy zobaczymy czy to jest normalne czy faktycznie coś się dzieje.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź :smiling-face:

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje
Ponieważ jestem starszy od węgla i żyłem już wczasach, gdy w powszechnym użyciu były franie a polar i rosyjska wiatka były szczytem luksusu powiem, że podobne problemy występowały już wtedy.
Gwizd pojawiał się zarówno na wolnych jak i na szybkich obrotach. A spowodowany był niczym innym jak uszkodzeniem łożyska bębna. Nie mówię, że w tym przypadku jest podobnie, ponieważ bez możliwości odsłuchania na żywo trudno jest ferować wyroki. Myślę jednak, że mechanika napędu bębna a dokładniej jego łożyskowanie nie uległy zmianie i może by coś w tym kierunku?

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
AgaWu
First Poster
Opcje

Przesyłam film z dźwiękiem jak działa pralka podczas wirowania:

https://youtu.be/TyNiyK0WWRE

Może to trochę rozjaśni sytuację :smiling-face:

I nie ma znaczenia czy bęben jest pusty czy pełny, gwizd pojawia się taki sam

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje
To teraz pytanie wyciągające.
Prędkość obrotów wirowania ustawiona jest na?

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
AgaWu
First Poster
Opcje

1200, ale przy 800 też gwiżdże 😞

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje
Po obejrzeniu filmu skojarzyłem to ze swoją pralką. Fakt innej firmy, ale po zakupie pierwszej pralki, która kręci powyżej 600 obrotów, też byłem w szoku. Myślałem, że odrzutowiec startuje. :winking-face:
Jednakże ocenę pozostawiam ekspertom od sprzętów AGD.

0 Like
Opcje

Cześć AgaWu,

Jeżeli problem nie ustąpił, w takim razie zgłoś sprawę na infolinii w celu umówienia wizyty technika który sprawdzi co się dzieje. Przed połączeniem przygotuj dane z naklejki z numerem seryjnym i kodem modelu które są na naklejce na drzwiach oraz dowód zakupu.

Numery telefonów infolini:
 801 172 678
 22 607 93 33

0 Like
Iwona1
First Poster
Opcje

witam

Przepraszam na wstępie że zmieniam temat ale zastanawiam się właśnie nad kupnem tej pralki. Prosze o informację gdzie pralka została wyprodukowana ( co jest napisane na pralce ) . Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

0 Like