Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Pralka nie pierze i nie wiruje

(Temat utworzony: 29-03-2021 04:27 PM)
3762 Wyświetlenia
PatrycjaN
Student
Opcje

Dzień dobry, od ponad tygodnia mam problem z pralką Samsung WF60F4E0N0W - nie pierze ani nie wiruje. Po załadowaniu i włączeniu wykonuje ze dwa obroty bębnem i na tym się kończy. Co ciekawe, nie wyświetla żadnego komunikatu o błędzie, po prostu staje w miejscu, licznik minut nie zmienia się lub po chwili wraca do wartości wyjściowej. Wykonałam czyszczenie filtra zanieczyszczeń, awaryjne odprowadzanie wody, kalibrację, odłączyłam od prądu na jakiś czas - nic to nie dało. Kilka dni temu za którymś razem udało się wykonać wirowanie z jedną rzeczą w środku, ale po skończeniu nie wyłączyła się, tylko nadal stała na jednej minucie. Pralka ma jakieś 5 lat, nic się z nią do tej pory nie działo. Proszę o wskazówki co może być przyczyną, jak to naprawić, czy konieczna jest konsultacja z serwisem, z góry dziękuję za pomoc.

0 Like
4 Odpowiedzi
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@PatrycjaN  Dzień Dobry

Czy wykonała Pani kalibrację bębna zgodnie z instrukcją obsługi? Kalibrację powinno wykonywać się średnio co około 30/40 cykli. Czy sytuacja występuje niezależnie od wybranego programu? Na jakim załadunku i programie zauważyłeś usterkę, 1/2 objętości bębna, 3/4? Czy pojawiał się może komunikat błędu 3C? Czy filtr odpływowy oraz odpływ są drożne i czyste?

0 Like
PatrycjaN
Student
Opcje

Kalibrację wykonałam zgodnie z instrukcją. Sytuacja występuje przy każdym programie, zarówno przy pralce załadowanej do pełna jak i przy kilku lub jednej rzeczy, wcześniej udawało się przeprowadzić wirowanie przy pustym bębnie, teraz nawet to nie idzie. Nie pojawia się ŻADEN komunikat, pralka po prostu się zawiesza i staje w miejscu. Filtr czysty, jedyne czego nie sprawdziłam to odpływ, boję się zalania łazienki. Proszę o sugestie czy warto tam zajrzeć

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@PatrycjaN  Można do niego zajrzeć i sprawdzić ale obawiam się że trzeba będzie skontaktować się z najbliższym serwisem.

0 Like
PatrycjaN
Student
Opcje

Ok, dziękuję za odpowiedź.

0 Like