Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Pękające okienko w pralkach z AddWash

(Temat utworzony: 15-01-2020 11:29 AM)
19539 Wyświetlenia
kvaszone
Journeyman
Opcje

Witam wszystkich. Jestem posiadaczem pralki WW80K6210RW/EO z "magicznym" okienkiem w drzwiach - AddWash. Pralka kupiona trzy lata temu i generalnie jestem zadowolony z jej działania. Problemem jest owo okienko w drzwiach, które samoistnie popękało wewnątrz w dwóch miejscach (m.in przy zawiasie). Zauważyłem to przy myciu pralki bo z samego okienka dosyć rzadko korzystałem. Nastapiło to na skutek wady konstrukcyjnej - materiał nie wytrzymał naprężeń. Zrobiłem rekonesans w necie i jest to problem znany na świecie. W rozmowie z konsultantem Samsunga też mi powiedziano, że problem jest znany i dotyczył pewnej partii pralek. Wymiana to ponad tysiąc złotych w serwisie autoryzowanym czyli prawie połowa wartości całej pralki!!! Niestety zdarzyło sie to w okresie pogwarancyjnym. Może ktoś podpowie sensowne rozwiazanie tej sytuacji? Prędzej czy później zaczną się przecieki...

Liczyłem na gest handlowy ze strony Samsunga, ale na infolinii nic mi nie mogli pomóc w tej sprawie. Poniżej fotki tych peknieć.

samsung_addwash_crash_01.jpg

samsung_addwash_crash_02.jpg

samsung_addwash_crash_03.jpg

samsung_addwash_crash_04.jpg

samsung_addwash_crash_05.jpg

samsung_addwash_crash_06.jpg

73 Odpowiedzi
kvaszone
Journeyman
Opcje
Bardzo dziękuję za propozycję pomocy w zrozumieniu zapisów gwarancji. Sarkazm jest tu naprawdę niepotrzebny. Samsung wyprodukował pralki z wadliwym elementem w postaci okna AddWash, które po prostu samoistnie pęka, jednym użytkownikom jeszcze w czasie gwarancji, innym już po. Niestety jestem w tej drugiej grupie i zostaję sam z problemem, o którym wie zarówno firma jak i jej serwisy. Drugi raz nie kupię już pralki od tego producenta, jak i będę odradzać kupno wszystkim znajomym. Sprawa jest naprawdę żenująca i warto ją nagłaśniać. Tyle w temacie.
Opcje

Cześć @kvaszone ,

Przykro mi, że tak to odebrałeś. Nie było w mojej wypowiedzi cienia sarkazmu, a jedynie chęć pomocy.

Rozumiem, że jesteś rozczarowany. Jednak w tej sytuacji może Ci pomóc jedynie serwis.

Jeśli potrzebujesz oficjalnego stanowiska producenta w tej sprawie, skontaktuj się pisemnie z działem reklamacji.

Adres firmy znajdziesz w poniższym linku:

https://www.samsung.com/pl/info/contactus/

0 Like
Gzam
First Poster
Opcje
Witam
Mam podobny problem, pralka jest już po dwuletnim okresie gwarancyjnym,natomiast w moim przypadku wykupiłem dodatkową 'gwarancję' w sklepie co de facto jest pakietem ubezpieczeniowym. Została zgłoszona reklamacja, ale została odrzucona jako rzekome uszkodzenie mechaniczne.
Pralka jest użytkowana zgodnie ze 'sztuką', więc nie jest możliwe uszkodzenie mechaniczne, na które powołuje się ubezpieczyciel.
Niestety nigdzie nie odnalazłem informacji co do wady produktu jako takiej, na którą mógłbym się powołać przy odwołaniu.
Czy takie informacje są gdzieś dostępne?
0 Like
JolantaŁ
Apprentice
Opcje

Cześć @

0 Like
mkol
Apprentice
Opcje

witam

jeżeli pęknięty jest sam tunel, to można go wymienić, bez ściągania i rozbierania całych drzwi. Koszt części zamiennej to max 50zł.

Właśnie wymieniłem w swojej pralce. Trochę czasu to zajmuje, bo dostęp do niektórych śrub i wkrętów jest utrudniony, ale da się :smiling-face:

Serwis Samsung zaproponował mi całe drzwi za 900zł, więc 50zł + trochę czasu to dobra alternatywa.

pozdrawiam

MK

Mkowal
First Poster
Opcje

Kolego a mógłbyś przybliżyć jak dokładnie to ogarnales?zdejmowales cale drzwi żeby wymienić ten tunel? U mnie niestety tez pękło i już zaczęło dobrze cieknąć z tego wiec dobrze ze gaci mam na pare dni i nie muszę wstawiać prania 

0 Like
mkol
Apprentice
Opcje

Za chwilę opiszę - zrobiłem nawet zdjęcia.

Drzwi nie trzeba ściągać, właściwie, to nie wiem nawet jak to zrobić :smiling-face:

Wymiana kanału addwash w pralce Samsung model WW70K5210XW, która zaczęła przeciekać po około 3-4 latach użytkowania.

Podejrzewam, że w innych modelach jest to zrobione podobnie.

Potrzebne są podstawowe narzędzia, ale do niektórych śrub u wkrętów (pkt. 12) przydadzą się ich krótkie wersje i dużo cierpliwości.

Po wymianie kanału addwash, pralka przestała przeciekać, ale patrząc jak wyglądają inne elementy drzwi, to spodziewam się, że za jakiś czas pęknie coś innego :smiling-face:

1. odkręć dwa wkręty trzymające maskownicę dolną i ściągnij ją (trzeba lekko podważyć)1. odkręć dwa wkręty trzymające maskownicę dolną i ściągnij ją (trzeba lekko podważyć)

2. maskownica dolna - zwróć uwagę na zaczepy, żeby ich nie wyłamać2. maskownica dolna - zwróć uwagę na zaczepy, żeby ich nie wyłamać

3. odkręć  cztery kolejne wkręty3. odkręć cztery kolejne wkręty

4. zdejmij zaślepkę górną4. zdejmij zaślepkę górną

5. odkręć 3 wkręty5. odkręć 3 wkręty

6. od strony wewnętrzej drzwi możesz już ściągnąć osłonę i uszczelkę (ostrożnie!) - zwróć uwagę na jej ułożenie6. od strony wewnętrzej drzwi możesz już ściągnąć osłonę i uszczelkę (ostrożnie!) - zwróć uwagę na jej ułożenie

Punkty 7-11 chyba można pominąć, ale ja ściągnąłem drzwiczki addwash, bo wygodniej jest wykonywać prace z pkt 12.

7. rozkręć drzwiczki addwash7. rozkręć drzwiczki addwash

8. zdejmij front i odkręć dolne wkręty8. zdejmij front i odkręć dolne wkręty

9. zwróć uwagę na różne długości wkrętów9. zwróć uwagę na różne długości wkrętów

10. ściągnij drzwiczki10. ściągnij drzwiczki

11. bez drzwiczek11. bez drzwiczek

12. odkręć dwie śruby i cztery wkręty - tutaj jest bardzo ciasno12. odkręć dwie śruby i cztery wkręty - tutaj jest bardzo ciasno

13. kanał addwash można wyciągnąć13. kanał addwash można wyciągnąć

14. zwróć uwagę jak włożona jest ta blaszka14. zwróć uwagę jak włożona jest ta blaszka

15. montaż nowego kanału wkonaj w odwrotnej kolejności15. montaż nowego kanału wkonaj w odwrotnej kolejności

16. montaż c.d.16. montaż c.d.

17. montaż c.d.17. montaż c.d.

Trzeba zwrócić uwagę, żeby małe drzwiczki addwash po zamontowaniu lekko i pewnie się zamykały.

Do pierwszego testu polecam nie przykręcać dolnej maskownicy - będzie widać czy pralka nie przecieka.

0 Like
Bakis
First Poster
Opcje

Witajcie. Wątek pomocny. Zamówiłem już "Ramkę drzwi dodatkowych" i wymienię ją, ale to raczej nie wszystko.  Zastanawiam się, i tu pytanie do was, czy nie można po prostu wymienić całych drzwi pralki (mój model to WW80K6210RW, kupiona pod koniec 2016) na taki bez tego małego g.... okienka życia? Jeśli macie informację czy pasują inne drzwi bez Add Wash to poproszę o info.

Żona się wkurzyła i kupiła wczoraj zestaw Boscha i jak mówi nigdy więcej tego co poniżej na zdjęciu.

Nie mniej Ja się pobawię i zobaczymy czy uda się to naprawić. 

Pozdrawiam

AB

Zdjęcie z dnia dzsiejszego, efekt końcowy po próbie domknięcia :smiling-face: 

Samsung_01.jpg

0 Like
Opcje

@Bakis ,

Koniecznie daj znać jak poszło! 

0 Like
Bakis
First Poster
Opcje

@Aleksandra_S_W  napisał(a):

@Bakis ,

Koniecznie daj znać jak poszło! 

Pani Ekspert @Aleksandra_S_W, prośba o info czy do mojej pralki WW80K6210RW pasują inne drzwi bez okienka add wash :smiling-face:

Pojawił się kolejny problem - urwany zawias od dźwiczek dodatkowych. Z tego co widzę to jest do ściągnięcie i wymiany, ale nie mogę znalźć samego zawiasu. Jeśli macie jakiś namiar na zawias do kupienia to prośba o informację.

Pozdrawiam

AB

0 Like