02-02-2018
01:00 PM
– ostatnio edytowany
25-08-2021
03:57 PM
przez
JustynaM
Cześć wszystkim,
Dzisiejszy post dotyczy lodówek i ich pracy na początku użytkowania (i nie tylko).
Głośna praca lodówki może wynikać z kilku przyczyn. Wstępnie należy je zweryfikować samodzielnie.
1. Wypoziomowanie lodówki - sprawdź, czy lodówka jest pochylona do tyłu o około 5 stopni. Potrzebne jest to do prawidłowej pracy.
2. Odległości - sprawdź, czy odległości urządzenia od zabudowy są zachowane zgodnie z instrukcją obsługi.
- Modele wolnostojące
- Modele Kitchen Fit
- Modele do pełnej zabudowy z serii BRB
Więcej informacji o odległościach znajdziecie w tym poście:
3. Silnik Digital Inverter pracuje cały czas - zatem nie będzie się on włączał i wyłączał, a jedynie modyfikował swoją moc na 7-miu trybach. Jest to normalne i dużo bardziej energooszczędne.
4. Czas podłączenia/pracy lodówki. Od razu po podłączeniu do prądu lodówka będzie pracowała mocniej i głośniej, by dostosować temperatury. Proces dostosowania się do warunków pracy może trwać klika dni i jest to prawidłowe.
5. Uszczelka urządzenia - ocenić, czy prawidłowo przylega i nie jest nigdzie zdeformowana. Gdy nie będzie idealnie oddzielać wnętrza lodówki od otoczenia, ciepłe powietrze cały czas będzie dostawać się do środka i praca urządzenia będzie się wytężać.
6. Lodówka mocniej pracować będzie również po dołożeniu jednorazowo dużej ilości produktów, aby jak najszybciej je schłodzić.
7. Źródła ciepła - głośna praca wynikać może również z umieszczenia lodówki w pobliżu źródeł ciepła, takich jak kaloryfer, piekarnik itp.
Zatem przyczyn głośnej pracy może być wiele, ale tu ważna UWAGA:
Jeżeli taka praca nie wpływa na zmiany temperatury w urządzeniu, to nie ma podstaw do obaw. Urządzenie powinno się ustabilizować i działać prawidłowo.
Podziękowania dla @JolaŁ za aktualizację postu! 💪
11-05-2020 08:20 PM – ostatnio edytowany 26-08-2020 02:04 PM przez EwaK
Juz podaje co to za model.
Czy jest opcja wylaczenia kostkarki? Po wcisnieciu Ice Off niby jest wylaczona produkcja lodu ale w szalach sa zalane kostki lodu. Jak je zrzucic do pojemnika i zeby ponownie nie zalalo ich woda do kolejnej produkcji lodu? Przewertepowalem ksiazke internet i echo. Tylko przytrzymac 3 sek ice off i jest wylaczona produkcja ok ale jak oproznic lod do zera????
12-05-2020 01:28 PM
@aaap jeżeli nie przypomina Ci to dźwięku silnika, to zgłoś to na infolinii lub przez czat.
@Darek3103 Odnośnie samych dźwięków, to trzeba to zgłosić przez infolinię. Innej opcji nie ma.
Jeżeli chodzi o kostkarkę, to jedyną opcją, aby wstrzymać jej działanie jest aktywowanie Ice Maker Off, ale to już pewnie próbowałeś. Innej drogi nie ma.
15-05-2020 12:05 AM
16-05-2020 02:48 PM
nie widzę nigdzie nagrania ego dźwięku, możesz podesłać? Silnik inverterowy rzadko się zatrzymuje, bo reguluje prędkość pracy.
16-05-2020 07:59 PM
Nistety nie wiem jak wstawic dzwiek. A to co tak strzelalo w nocy to nie nagrywalem bo przeciez to masakra zeby latac caly czas z telefonem do lodowki...
16-05-2020 08:02 PM
@Darek3103 Zrzucasz na jakiś hosting dysk Google lub YT i podajesz link.
16-05-2020 09:32 PM
17-05-2020 08:42 PM
@Darek3103 skontaktuj się z ekspertami przez czat na żywo lub telefonicznie z infolinią. Jeżeli będzie potrzebne nagranie, dokładnie wytłumaczą jak je przesłać
29-05-2020 08:17 AM
Ja niestety jestem ogromnie zawiedziony jakościa lodówki i podejściem do klienta.
W koncu jakiś czas temu udało mi sie doprosić o wizyte z serwisu.
Lodówka od lewej strony krzywa, róznica dól góra dochodząca do 1 cm.
Do zdjęc przyłożona deska 8cm, żeby to było widoczne. Serwisant stwierdził, że skoszenie lodówki jest normalne. Bo na infolinii usłyszałem, że aż takich odchyłów raczej być nie powinno. Czego też na egzemplarzach sklepowych nie uświadczyłem. Drugia ścianka jest idealnie pionowa.
Zamrażarka utrzymuje temp niższe niż zadane, ale serwisant powiedział, ze tolerancja takich urządzeń jest do 5 stopni, co też nie zgadza się z rozmową z infolinni.
Ogólnie stwierdził, że jak mrozi bardziej to przecież nie problem, to po co regulacja czegokolwiek jest w tych lodówkach, skoro przy -15, temperatura -20 jest niby ok.
To że, urządzenie potrafi się szronić samo w środku nocy też jest podobno normalne.
Wszystkie zgłoszenia hałasów, technik stwierdził, no głośna nic, nie zrobimy.
Natomiast Państwo zbywają wszystko 7 stopniową pracą, co u mnie dziwne sprowadza się do 2 stopniowej.
Bo albo urządzenie jest ciche, wentylatory są wyłączone(nie wydaje żadnych dzwięk, albo bulgocze i trzeszczy.
O pracy kostkarki nie ma chyba nawet co wspominać, bo przy próbie jej uruchomienia wydaje takie dzwięki, że słychać ją w całym 60m mieszkaniu i na klatce bloku.
Nie narzekałbym na to, gdyby nie to, że kupiłem lodówke na podstawie tego, że widziałem ją w pracy i było to dalekie co mam. I niestety mam skale porównawczą.
A kończąc - wizyta technika, przyjechał, włożył czujniki temp, po tyg odebrane. Brak słowa przez tydzień, aż sprawdziłem status naprawy online, gdzie okazało się, że sprawa załatwiona. Bez słowa, kontaktu komentarza. Ale nie dziwi mnie to, zwłaszcza, że technik też zanegował, że dodatkowe pochylanie lodówki jest potrzebne, tylko "moge ustawić ją sobie jak chce".
Niestety ja chyba się poddaje z walką "z lodówką", i zostaje mi tylko próba jakiejś jej zabudowy, by wyciszyć jej dzwięki.
29-05-2020 03:28 PM
Zabudowa może nie być najlepszym pomysłem. Zgłoś się do nas pod numerami 801-172-678 lub +48 22 607-93-33, abyśmy mogli zaproponować Ci rozwiązanie