02-02-2018
01:00 PM
– ostatnio edytowany
25-08-2021
03:57 PM
przez
JustynaM
Cześć wszystkim,
Dzisiejszy post dotyczy lodówek i ich pracy na początku użytkowania (i nie tylko).
Głośna praca lodówki może wynikać z kilku przyczyn. Wstępnie należy je zweryfikować samodzielnie.
1. Wypoziomowanie lodówki - sprawdź, czy lodówka jest pochylona do tyłu o około 5 stopni. Potrzebne jest to do prawidłowej pracy.
2. Odległości - sprawdź, czy odległości urządzenia od zabudowy są zachowane zgodnie z instrukcją obsługi.
- Modele wolnostojące
- Modele Kitchen Fit
- Modele do pełnej zabudowy z serii BRB
Więcej informacji o odległościach znajdziecie w tym poście:
3. Silnik Digital Inverter pracuje cały czas - zatem nie będzie się on włączał i wyłączał, a jedynie modyfikował swoją moc na 7-miu trybach. Jest to normalne i dużo bardziej energooszczędne.
4. Czas podłączenia/pracy lodówki. Od razu po podłączeniu do prądu lodówka będzie pracowała mocniej i głośniej, by dostosować temperatury. Proces dostosowania się do warunków pracy może trwać klika dni i jest to prawidłowe.
5. Uszczelka urządzenia - ocenić, czy prawidłowo przylega i nie jest nigdzie zdeformowana. Gdy nie będzie idealnie oddzielać wnętrza lodówki od otoczenia, ciepłe powietrze cały czas będzie dostawać się do środka i praca urządzenia będzie się wytężać.
6. Lodówka mocniej pracować będzie również po dołożeniu jednorazowo dużej ilości produktów, aby jak najszybciej je schłodzić.
7. Źródła ciepła - głośna praca wynikać może również z umieszczenia lodówki w pobliżu źródeł ciepła, takich jak kaloryfer, piekarnik itp.
Zatem przyczyn głośnej pracy może być wiele, ale tu ważna UWAGA:
Jeżeli taka praca nie wpływa na zmiany temperatury w urządzeniu, to nie ma podstaw do obaw. Urządzenie powinno się ustabilizować i działać prawidłowo.
Podziękowania dla @JolaŁ za aktualizację postu! 💪
09-05-2020 03:06 PM – ostatnio edytowany 26-08-2020 02:02 PM przez EwaK
Dziekuje za odp.
Jest szafka pod blatem jednak przestrzen pomiedzy szafka a lodowka to 5,5cm.
Podad blatem jest wolna przestrzen.
Czyli jest to nietypowy dzwiek, przy odstepach lodowki jakie zostaly podane przy instrukcji?
Dziekuje bardzo za info.
Przesylam link do nagrania dzwiekowego.
Dzwiek jest naprawde nieznosny dla uszu.
https://drive.google.com/file/d/1mzi3QFYB7lY2LeJQE21SYKRlxgvKGE22/view?usp=drivesdk
Z gory dziekuje za dalsze informacje.
09-05-2020 11:09 PM
@Krystyna19 udostępnij plik bez konieczności proszenia o dostęp Ułatwi to werfikację.
10-05-2020 07:20 AM – ostatnio edytowany 26-08-2020 02:03 PM przez EwaK
Dziękuję plik powinien być teraz możliwy do ściągnięcia i otworzenia.
https://drive.google.com/file/d/1nRPjTL9SJ3KQ6-DZVBVAtOisnKkl_EYa/view?usp=drivesdk
Podsylam drugi link, nagrany blizej lodowki.
Dodatkowo.dzis poraz pierwszy z tylu lodowki zaczal dochodzic dziek przelewajacej sie wody. Czy to normalne?
Bede wdzieczna za pomoc bo chyba przeradza sie to w mala paranoje
10-05-2020 09:11 PM
@Krystyna19 na spokojnie Przelewanie to po prostu czynnik chłodniczy a nagrane dźwięki wynikają z pracy wentylatora. Nie ma powodu do obaw
10-05-2020 09:31 PM
Czy moglbym prosic o komentarz do moich problemow kilka wiadomosci wczesniej? Dziekuje
10-05-2020 11:33 PM — edytowano 10-05-2020 11:52 PM
My mamy lodowke samsunga od soboty w domu. Czyli dzisiaj jest pelny dzien jak zostala wlaczona. Musze przyznac ze jestem nieco rozczarowany jej glosnoscia. Kostkarka jest wylaczona. A lodowka o godzinie 23:29 chodzi prawie tak glosno jak nasza zmywarka do naczyn. Czy jest to normalne? Lodowk ma po bokach miejsce. Wypoziomowana jest z lekkim przechylem w tyl...jesli po paru dniach sie to nie zmieni dzwonie na serwis. Mam starego Elektroluxa na 2 komoresorach a sprzet 15 lat juz ma jak nic i chodzi ciszej jak nowoczesne lodowki dzisiaj???? W dodatku moja stara wlancza sie co jakis czas a samsung mieli bez przerwy......
Male sprostowanie. O godzinie 23:50 lodowka zaczela terkotac dosyc glosno. Otworzylem drzwi lodowki i zaczelo twrkotac coraz wolniej i coraz ciszej. Po zamknieciu drzwi glosna praca powraca. Jak otworze drzwi zamrazalnika jest dokladnie tak samo.....zona juz przezywa co to za bubel. Spimy w salonie a lodowka stoi w otwartej kuchni obok salonu. Idzie szalu dostac....
11-05-2020 09:13 AM
11-05-2020 10:57 AM — edytowano 11-05-2020 10:58 AM
No za dnia nie jest wogole lepiej.
Mam nagrane jaka jest glosna ale nie wiem jak wstawic tu plik.Wlaczylismy kostkarke...i jest glosna. Zrobie zbiornik lodu do pol i wylacze kostkarke. Ale bez kostkarki tez chodzi bardzo glosno. Bede obserwowac i napewno jak nie ucichnie wezwe serwis na wymiane a jak nie to niech ja biora spowrotem. Z telewizorem innej firmy tez tak mialem. Po miesiacu sie popsol naprawiali 5x. Nie wymienili na nowy pomimo tego ze nalegalem. Pol roku po gwarancji go wyrzucilem bo sie znowu zepsol. Naprawa 3.000zl. Kupilem nowy innej firmy. Z lodowka nie bede sie tak cukiermanic. To bylo nasze marzenie. Ale juz mam 2 kosiarki do trawy 3 nie potrzebuje...
11-05-2020 03:38 PM
@Darek3103 jaki to model dokładnie?
@aaap jeżeli dźwięk zmienia się, tzn. pojawia się i ustaje w różnych odstępach czasowych, to wg tego opisu jest to prawidłowa praca silnika. Może on się raz na jakiś czas głośniej odzywać.
11-05-2020 04:37 PM
@MarcinL, a czy z mojego nagrania to wyglada na odglos silnika, bo mi sie wydaje ze to cos innego. I ten dzwiek pojawia sie bardzo czesto i zostaje na dlugo. Co wiecej, moj sasiad ma dokladnie ten sam model i u niego tego problemu nie ma. Naprawde jest to uciazliwe jak na lodowke z takiej polki cenowej.