02-02-2018
01:00 PM
– ostatnio edytowany
25-08-2021
03:57 PM
przez
JustynaM
Cześć wszystkim,
Dzisiejszy post dotyczy lodówek i ich pracy na początku użytkowania (i nie tylko).
Głośna praca lodówki może wynikać z kilku przyczyn. Wstępnie należy je zweryfikować samodzielnie.
1. Wypoziomowanie lodówki - sprawdź, czy lodówka jest pochylona do tyłu o około 5 stopni. Potrzebne jest to do prawidłowej pracy.
2. Odległości - sprawdź, czy odległości urządzenia od zabudowy są zachowane zgodnie z instrukcją obsługi.
- Modele wolnostojące
- Modele Kitchen Fit
- Modele do pełnej zabudowy z serii BRB
Więcej informacji o odległościach znajdziecie w tym poście:
3. Silnik Digital Inverter pracuje cały czas - zatem nie będzie się on włączał i wyłączał, a jedynie modyfikował swoją moc na 7-miu trybach. Jest to normalne i dużo bardziej energooszczędne.
4. Czas podłączenia/pracy lodówki. Od razu po podłączeniu do prądu lodówka będzie pracowała mocniej i głośniej, by dostosować temperatury. Proces dostosowania się do warunków pracy może trwać klika dni i jest to prawidłowe.
5. Uszczelka urządzenia - ocenić, czy prawidłowo przylega i nie jest nigdzie zdeformowana. Gdy nie będzie idealnie oddzielać wnętrza lodówki od otoczenia, ciepłe powietrze cały czas będzie dostawać się do środka i praca urządzenia będzie się wytężać.
6. Lodówka mocniej pracować będzie również po dołożeniu jednorazowo dużej ilości produktów, aby jak najszybciej je schłodzić.
7. Źródła ciepła - głośna praca wynikać może również z umieszczenia lodówki w pobliżu źródeł ciepła, takich jak kaloryfer, piekarnik itp.
Zatem przyczyn głośnej pracy może być wiele, ale tu ważna UWAGA:
Jeżeli taka praca nie wpływa na zmiany temperatury w urządzeniu, to nie ma podstaw do obaw. Urządzenie powinno się ustabilizować i działać prawidłowo.
Podziękowania dla @JolaŁ za aktualizację postu! 💪
30-04-2023 09:49 PM
@Robertm110, prześlij to nagranie do wsparcia technicznego poprzez formularz mailowy, który znajdziesz na tej stronie: https://www.samsung.com/pl/support/contact/
03-05-2023 12:07 PM
A więc pani z serwisu Samsunga zapoznała się z nagraniem https://www.youtube.com/watch?v=4RHEksnJqL8
Odpowiedź: " Zapoznaliśmy się z nagraniem, na którym słychać prawidłową pracę lodówki". Polecam wam jeszcze raz przesłuchać nagranie jaką kulturę pracy ma nowa sprężarka na najcichszym biegu. Porażka producenta na całej linii..
Wiec widzicie że Samsung dał plamę jeżeli chodzi o ekstra nowe hiper super inwerterowe sprężarki. Według serwisu, skoro mrozi to jest ok. Szkoda słów. Nie polecam już tej marki.
04-05-2023 11:30 AM
Dokładnie tak jak mówisz. Również nie polecam marki jak i serwisu.
21-05-2023 02:59 AM — edytowano 21-05-2023 03:01 AM
Czy udało się Panu rozwiązać problem? Ja mam podobnie z tym samym modelem.
Lodówka po zakupie działała ok. pół roku prawidłowo. Teraz załącza się jej brzęczenie. Gdy otworzę drzwi od lodówki brzęczenie na jakiś czas ustaje. Lodówka wypoziomowana, prawidłowe odstępy zachowane.
21-05-2023 02:07 PM
Niestety w moim przypadku nic się nie polepszyło,mimo 3 krotnej wizycie serwisu,zawsze twierdzą że praca prawidłowa, dalej warczy i brzęczy mimo że ostatnio przykleili mi wyciszacze. Warkot jest bardzo uciążliwy i męczący dlatego odwołuje się za każdym razem do Warszawy. Jeśli u pana ustaje dźwięk po otworzeniu drzwi,prawdopodobnie jest problem z wentylatorem ,miałam to w lodówce Beko która po namowie w sklepie wymieniłam na Samsunga i bardzo tego żałuję.
16-07-2023 02:57 PM
16-07-2023 03:21 PM — edytowano 16-07-2023 03:28 PM
17-07-2023 08:12 AM — edytowano 17-07-2023 08:15 AM
@Patryk807 Witam
Głośna praca w tego typu lodówkach jest normalna pod warunkiem, że utrzymuje zadane temperatury, proszę się tym nie przejmować. Zwłaszcza w wysokie temperatury pomieszczenia będzie bardziej wydajnie pracować.
Mgła to naturalne zjawisko po otwieraniu drzwi, gdy ciepłe powietrze styka się z chłodnym na półkach lub ściankach.
Szron natomiast nie powinien się pojawiać
27-08-2023 04:32 PM
Dzień dobry.mam nowy problem. Od pewnego czasu lodówka się zawiesza,mimo osiągniętej temperatury w zamrażarce ,lodówka dalej pracuje na najwyższych obrotach.ddo 3 godz tenp. W zamrażarce osiąga -28 . Czy to normalne?
28-08-2023 09:18 AM