Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Głośna praca lodówki - przyczyny

(Temat utworzony: 02-02-2018 01:00 PM)
164742 Wyświetlenia
Opcje

Cześć wszystkim,

Dzisiejszy post dotyczy lodówek i ich pracy na początku użytkowania (i nie tylko).

Głośna praca lodówki może wynikać z kilku przyczyn. Wstępnie należy je zweryfikować samodzielnie.

1. Wypoziomowanie lodówki - sprawdź, czy lodówka jest pochylona do tyłu o około 5 stopni. Potrzebne jest to do prawidłowej pracy.

OleksiiA_0-1629895464642.png

2. Odległości - sprawdź, czy odległości urządzenia od zabudowy są zachowane zgodnie z instrukcją obsługi.

- Modele wolnostojące

OleksiiA_1-1629895537508.png

- Modele Kitchen Fit

OleksiiA_2-1629895895702.png

- Modele do pełnej zabudowy z serii BRB

OleksiiA_3-1629896304836.png
Więcej informacji o odległościach znajdziecie w tym poście:

https://eu.community.samsung.com/t5/Sprz%C4%99t-Gospodarstwa-Domowego/Lod%C3%B3wki-do-zabudowy-cieka...

3. Silnik Digital Inverter pracuje cały czas - zatem nie będzie się on włączał i wyłączał, a jedynie modyfikował swoją moc na 7-miu trybach. Jest to normalne i dużo bardziej energooszczędne.

OleksiiA_4-1629896434803.png

4. Czas podłączenia/pracy lodówki.  Od razu po podłączeniu do prądu lodówka będzie pracowała mocniej i głośniej, by dostosować temperatury. Proces dostosowania się do warunków pracy może trwać klika dni i jest to prawidłowe.

5. Uszczelka urządzenia - ocenić, czy prawidłowo przylega i nie jest nigdzie zdeformowana. Gdy nie będzie idealnie oddzielać wnętrza lodówki od otoczenia, ciepłe powietrze cały czas będzie dostawać się do środka i praca urządzenia będzie się wytężać.

OleksiiA_5-1629896754854.png

6. Lodówka mocniej pracować będzie również po dołożeniu jednorazowo dużej ilości produktów, aby jak najszybciej je schłodzić.

7. Źródła ciepła - głośna praca wynikać może również z umieszczenia lodówki w pobliżu źródeł ciepła, takich jak kaloryfer, piekarnik itp.

Zatem przyczyn głośnej pracy może być wiele, ale tu ważna UWAGA:

Jeżeli taka praca nie wpływa na zmiany temperatury w urządzeniu, to nie ma podstaw do obaw. Urządzenie powinno się ustabilizować i działać prawidłowo.

Podziękowania dla @JolaŁ za aktualizację postu! 💪

398 Odpowiedzi
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Robertm110, prześlij to nagranie do wsparcia technicznego poprzez formularz mailowy, który znajdziesz na tej stronie: https://www.samsung.com/pl/support/contact/

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

Robertm110
First Poster
Opcje

A więc pani z serwisu Samsunga zapoznała się z nagraniem https://www.youtube.com/watch?v=4RHEksnJqL8

Odpowiedź:  " Zapoznaliśmy się z nagraniem, na którym słychać prawidłową pracę lodówki". Polecam wam jeszcze raz przesłuchać nagranie jaką kulturę pracy ma nowa sprężarka na najcichszym biegu. Porażka producenta na całej linii..

Wiec widzicie że Samsung dał plamę jeżeli chodzi o ekstra nowe hiper super inwerterowe sprężarki.   Według serwisu, skoro mrozi to jest ok.  Szkoda słów. Nie polecam już tej marki.

0 Like
imthernet
Journeyman
Opcje

Dokładnie tak jak mówisz. Również nie polecam marki jak i serwisu.

0 Like
grodzek
First Poster
Opcje

Czy udało się Panu rozwiązać problem? Ja mam podobnie z tym samym modelem.

RB34T671DSA

Lodówka po zakupie działała ok. pół roku prawidłowo. Teraz załącza się jej brzęczenie. Gdy otworzę drzwi od lodówki brzęczenie na jakiś czas ustaje. Lodówka wypoziomowana, prawidłowe odstępy zachowane.

0 Like
Wera4
Journeyman
Opcje

Niestety w moim przypadku nic się nie polepszyło,mimo 3 krotnej wizycie serwisu,zawsze twierdzą że praca prawidłowa, dalej warczy i brzęczy mimo że ostatnio przykleili mi wyciszacze. Warkot jest bardzo uciążliwy i męczący dlatego odwołuje się za każdym razem do Warszawy. Jeśli u pana ustaje dźwięk po otworzeniu drzwi,prawdopodobnie jest problem z wentylatorem ,miałam to w lodówce Beko która po namowie w sklepie wymieniłam na Samsunga i bardzo tego żałuję. 

0 Like
Patryk807
Student
Opcje
Witam, kupiłem kilka dni temu Lodówkę SAMSUNG RB38T675DS9 No frost, wcześniej miałem starą która się popsuła, więc kupiłem tym razem No Frost. Lodówka przez większość czasu ciągle pracuje tzn. jest około 10, czasem 20 minut ciszy, a potem nawet 1 godzinę ciągle pracuje. Słychać pracę tej lodówki tak samo "głośno" jak było w przypadku pierwszego uruchomienia. Czy te lodówki No Frost tak mają? Nigdy nie miałem styczności z takimi lodówkami więc jestem kompletnie zielony na ten temat. Lodówka jest dobrze wypoziomowana, uszczelki również dobrze pasują. Początkowo temperatura była ustawiona na 3°C w Lodówce i -19°C w zamrażarce, ustawiłem na 4°C i -15°C i nadal jest bez zmian. Woda nie gromadzi mi się w lodówce, ale półki w drzwiach są tjb "pokryte taką mgłą" nie wiem jak to nazwać 😂 dziękuję z góry za odpowiedzi i jeśli nie podałem jakiś dodatkowych informacji proszę o wiadomość.
0 Like
Małgoś1
Pioneer
Opcje
Tak to normalnie. Lodówki no Frost pracują cały czas. Ustaw optymalna temperaturę w chlodziarce na 2 C°-3C° w zamrażarce na -18. Ustawiłeś zbyt niską temperaturę dlatego masz oszronione półki w drzwiach. Podczas 1 uruchomienia pracuje nawet do 12 godzin. Jeżeli ustawisz tak jak napisałam tempera się utabulizuje. Czasto lodówka wydaje taki głośny trzask jakby coś w niej się oderwało i spadło. Nie martw się tym to normalne funkcjonowanie lodówki.
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Patryk807  Witam

Głośna praca w tego typu lodówkach jest normalna pod warunkiem, że utrzymuje zadane temperatury, proszę się tym nie przejmować. Zwłaszcza w wysokie temperatury pomieszczenia będzie bardziej wydajnie pracować.

Mgła to naturalne zjawisko po otwieraniu drzwi, gdy ciepłe powietrze styka się z chłodnym na półkach lub ściankach.

Szron natomiast nie powinien się pojawiać 

0 Like
Wera4
Journeyman
Opcje

Dzień dobry.mam nowy problem. Od pewnego czasu lodówka się zawiesza,mimo osiągniętej temperatury w zamrażarce ,lodówka dalej pracuje na najwyższych obrotach.ddo 3 godz tenp. W zamrażarce osiąga -28 . Czy to normalne?

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Wera4  Dzień Dobry

Jaki to model lodówki?