Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Głośna praca lodówki - przyczyny

(Temat utworzony: 10-03-2023 08:00 PM)
448 Wyświetlenia
Opcje

Cześć wszystkim,

Dzisiejszy post dotyczy lodówek i ich pracy na początku użytkowania (i nie tylko).

Głośna praca lodówki może wynikać z kilku przyczyn. Wstępnie należy je zweryfikować samodzielnie.

1. Wypoziomowanie lodówki - sprawdź, czy lodówka jest pochylona do tyłu o około 5 stopni. Potrzebne jest to do prawidłowej pracy.

OleksiiA_0-1629895464642.png

2. Odległości - sprawdź, czy odległości urządzenia od zabudowy są zachowane zgodnie z instrukcją obsługi.

- Modele wolnostojące

OleksiiA_1-1629895537508.png

- Modele Kitchen Fit

OleksiiA_2-1629895895702.png

- Modele do pełnej zabudowy z serii BRB

OleksiiA_3-1629896304836.png
Więcej informacji o odległościach znajdziecie w tym poście:

https://eu.community.samsung.com/t5/Sprz%C4%99t-Gospodarstwa-Domowego/Lod%C3%B3wki-do-zabudowy-cieka...

3. Silnik Digital Inverter pracuje cały czas - zatem nie będzie się on włączał i wyłączał, a jedynie modyfikował swoją moc na 7-miu trybach. Jest to normalne i dużo bardziej energooszczędne.

OleksiiA_4-1629896434803.png

4. Czas podłączenia/pracy lodówki.  Od razu po podłączeniu do prądu lodówka będzie pracowała mocniej i głośniej, by dostosować temperatury. Proces dostosowania się do warunków pracy może trwać klika dni i jest to prawidłowe.

5. Uszczelka urządzenia - ocenić, czy prawidłowo przylega i nie jest nigdzie zdeformowana. Gdy nie będzie idealnie oddzielać wnętrza lodówki od otoczenia, ciepłe powietrze cały czas będzie dostawać się do środka i praca urządzenia będzie się wytężać.

OleksiiA_5-1629896754854.png

6. Lodówka mocniej pracować będzie również po dołożeniu jednorazowo dużej ilości produktów, aby jak najszybciej je schłodzić.

7. Źródła ciepła - głośna praca wynikać może również z umieszczenia lodówki w pobliżu źródeł ciepła, takich jak kaloryfer, piekarnik itp.

Zatem przyczyn głośnej pracy może być wiele, ale tu ważna UWAGA:

Jeżeli taka praca nie wpływa na zmiany temperatury w urządzeniu, to nie ma podstaw do obaw. Urządzenie powinno się ustabilizować i działać prawidłowo.

Podziękowania dla @JolaŁ za aktualizację postu! 💪

398 Odpowiedzi
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Jarosław   filmik można wrzucić na youtube i udostępnić im link 

Jarosław
Apprentice
Opcje

A czy jest reset w tym modelu, może to pomoże?

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Jarosław   odłączyć lodówkę z zasilania na około 30 minut.

Jarosław
Apprentice
Opcje

Niestety,dalej głośno pracuje,zgłosiłem do Samsung 

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Jarosław   W takim razie proszę to zgłosić i przesłać nagranie poprzez link podany już wczesniej przez kolegę.

janek0871
First Poster
Opcje

Nie, ponieważ z góry założyłem, że nawet jeśli przyjedzie serwisant, to więcej się nagada i nawymyśla, tak jak Pan @PrzemekM , niż faktycznie pomoże.

Przyznaje, że odległości montażowe nie są zachowane, ponieważ na etapie projektowania kuchni nie przyszło mi do głowy, że lodówka musi mieć po min. 5 cm wolnej bocznej przestrzeni. Działa to na moją niekorzyść, bo serwisant miałby argument, dlaczego lodówka głośno pracuje.

Aktualnie lewy bok lodówki jest 3 cm od ściany, natomiast prawy do połowy przylega do szafki. Wiem, że powoduje to nadmierną pracę agregatu, ponieważ lodówce jest za ciepło we wnęce.

Jednak zrobiłem 1 dniowy test i wysunąłem lodówkę z wnęki, tak żeby miała po kilkadziesiąt cm wolnej przestrzeni z każdej strony. Po całym dniu obserwacji zaobserwowałem, że agregat owszem pracował o wiele rzadziej, jednak podczas jego pracy dźwięk "chrobotania" nadal występował, za każdym razem.
odl (1).jpgodl (2).jpg

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@janek0871  Proszę Pana staramy się pomóc jak możemy :smiling-face:

OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@janek0871, w takim razie proszę skorzystać z zaproponowanej przeze mnie opcji, a serwisantowi opowiedzieć również o przeprowadzonym teście. 

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

Izelka
Student
Opcje

Dzien dobry!

RB34T671DSA EF - kupiona 3 m-ce temu. Działała trybem ok. 25 min. słyszalnej pracy, ok. 20 min. przerwy. Nagle 2 tyg. temu odbiło jej i przestała się wyłączać. Tak, wiem, te lodówki pracują cały czas, ale pisząc "wyłączać" mam na myśli słyszalne działanie. Teraz cały czas pracuje na najwyższych obrotach, 24 h/dobę i ani myśli przestać. Ponieważ to najwyższe obroty, więc dość głośno buczy, sprężarka rzęzi jak piła. Dziś był serwisant, skupił sie bardzo na głośności a mało na tym, że sie nie wyłącza. Przebadał ją elektronicznie, przez aplikację, co nie wykazało żadnej usterki. Coś pogadał o 7 trybach głośności, zresetował ustawienia i poszedł. Kazał zgłaszać, jeśli lodówka dalej będzie chodziła w sposób ciągły, bez przerwy. No i dalej tak chodzi juz kilka godzin. Nie robi przerw. Znów zgłosiłam więc problem, a tu mi odpisują m.in. tak:

"Sam silnik digital inverter pracuje cały czas - zatem nie będzie się on włączał i wyłączał. Jest to rozwiązanie dużo bardziej energooszczędne. Ponadto serwisant nie stwierdził usterki w Pani lodówce, co potwierdza karta naprawy ( w załaczniku). Lodówka jest zatem w pełni sprawna technicznie i nie wymaga naprawy." To są jakieś ***** chyba... 3 miesiace pracowała normalnie, teraz chodzi cały czas i to nie jest problem?? naczytałam sie o problemach klientów z serwisem Samsunga, ale nie myślałam że mnie to spotka... jestem załamana... Ktoś pomoże jak to rozwiązać dalej???

Dziekuje!

Iza T.

0 Like
analyzer65
Troubleshooter
Opcje
Ja bym robił kolejne zgłoszenie.
To, że działa bez przerwy to jedno. Bardziej niepokojąca jest głośna praca sprężarki, a to normalne nie jest.
Zgłaszaj ponownie i nie daj się zbyć. Dziś klient ma być i to klient, który kupi. Reszta mało liczy się skoro sprzedającemu kasa zgadza się. Tak dziś jest niestety. Pięknie w reklamie i w momencie zakupu. Dalej martw Pan się sam. Tak to wygląda. Sztuka.