Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Głośna praca lodówki - przyczyny

(Temat utworzony: 02-02-2018 01:00 PM)
164396 Wyświetlenia
Opcje

Cześć wszystkim,

Dzisiejszy post dotyczy lodówek i ich pracy na początku użytkowania (i nie tylko).

Głośna praca lodówki może wynikać z kilku przyczyn. Wstępnie należy je zweryfikować samodzielnie.

1. Wypoziomowanie lodówki - sprawdź, czy lodówka jest pochylona do tyłu o około 5 stopni. Potrzebne jest to do prawidłowej pracy.

OleksiiA_0-1629895464642.png

2. Odległości - sprawdź, czy odległości urządzenia od zabudowy są zachowane zgodnie z instrukcją obsługi.

- Modele wolnostojące

OleksiiA_1-1629895537508.png

- Modele Kitchen Fit

OleksiiA_2-1629895895702.png

- Modele do pełnej zabudowy z serii BRB

OleksiiA_3-1629896304836.png
Więcej informacji o odległościach znajdziecie w tym poście:

https://eu.community.samsung.com/t5/Sprz%C4%99t-Gospodarstwa-Domowego/Lod%C3%B3wki-do-zabudowy-cieka...

3. Silnik Digital Inverter pracuje cały czas - zatem nie będzie się on włączał i wyłączał, a jedynie modyfikował swoją moc na 7-miu trybach. Jest to normalne i dużo bardziej energooszczędne.

OleksiiA_4-1629896434803.png

4. Czas podłączenia/pracy lodówki.  Od razu po podłączeniu do prądu lodówka będzie pracowała mocniej i głośniej, by dostosować temperatury. Proces dostosowania się do warunków pracy może trwać klika dni i jest to prawidłowe.

5. Uszczelka urządzenia - ocenić, czy prawidłowo przylega i nie jest nigdzie zdeformowana. Gdy nie będzie idealnie oddzielać wnętrza lodówki od otoczenia, ciepłe powietrze cały czas będzie dostawać się do środka i praca urządzenia będzie się wytężać.

OleksiiA_5-1629896754854.png

6. Lodówka mocniej pracować będzie również po dołożeniu jednorazowo dużej ilości produktów, aby jak najszybciej je schłodzić.

7. Źródła ciepła - głośna praca wynikać może również z umieszczenia lodówki w pobliżu źródeł ciepła, takich jak kaloryfer, piekarnik itp.

Zatem przyczyn głośnej pracy może być wiele, ale tu ważna UWAGA:

Jeżeli taka praca nie wpływa na zmiany temperatury w urządzeniu, to nie ma podstaw do obaw. Urządzenie powinno się ustabilizować i działać prawidłowo.

Podziękowania dla @JolaŁ za aktualizację postu! 💪

398 Odpowiedzi
Seba24
First Poster
Opcje

Witam
Od niecałej doby jestem szczęśliwym (?) posiadaczem lodówki Samsung model RB38T774DB1. Moim problemem jest to, że lodówka chodzi MASAKRYCZNIE głośno. Według tabliczki miało być 35 decybeli, a mierzone kilka cm od lodówki pokazuje 50 decybeli. Lodówka jest tak głośna, że słychać ją z drugiego końca mieszkania i ten odgłos jest słyszalny jakieś 95% czasu. Ale od początku jak to było.
Godzina 12
Lodówka jest przywieziona przez kuriera ze sklepu na M jestem poinformowany żeby nie włączać przez 3 godziny żeby się lodówka się ustała. Dla bezpieczeństwa nie podłączam do prądu przez 5.
Godzina 17
Lodówka podłączona. Chodzi głośno tłumacze sobie to, że pracuje na pełnych obrotach. Postanawiam zostawić ją na kilka godzin na pusto niech sobie się spokojnie schłodzi.
Godzina 23
Wstawiam rzeczy do lodówki. Chłodziarka zapełniona w 1/3 tak samo zamrażalnik. Lodówka bez przerwy głośna
Godzina 6
Wstaje lodówka bez przerwy jest głośna

Nie wiem co mam robić dzwonić do sklepu po wymianę, do serwisu samsunga po naprawę czy czekać. Nie minął jeszcze dzień więc może to jest przyczyną, ale widzę po opiniach w internecie, że to nie pierwszy przypadku i u wielu osób lodówka chodzi jak traktor na polu.
Pytanie czy te modele tak mają (jak Boga kocham ruska 40 letnia lodówka w piwnicy dziadków jest cichsza) czy to wada czy może jest źle wypoziomowana. W instrukcji jest napisane że ma być lekko pochylona do tyłu. Co to znaczy lekko. Ustawiłem tak, że jest 0,5 stopnia do tyłu. Wchodzę na stronę samsunga a tam:
-Wypoziomuj przednie nóżki lodówki, ustawiając je pod maksymalnym nachyleniem ±10–15 stopni; lodówka powinna być przechylona do tyłu.
Ktoś chyba w Samsungu nie zdaję sobie sprawy jak dużym nachyleniem jest 15 stopni przez tam wszystko w lodówce by się zsuwało.
Z kolei na drugiej stronie samsunga jest
-Wypoziomowanie lodówki - sprawdź, czy lodówka jest pochylona do tyłu o około 5 stopni.

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Seba24  Witam 

lodówka po podłączeniu potrafi się stabilizować do 72h i jest to normalne. Aby całkowicie wykluczyć zewnętrzne przyczyny głośniejszej pracy, proszę o sprawdzenie uszczelek w drzwiach chłodziarki i zamrażarki czy nie są uszkodzone ewentualnie, czy zostały przełożone przy zmianie kierunku otwierania drzwi Proszę również o sprawdzenie, czy otwory wentylacyjne w lodówce nie są zastawione produktami. Wtedy wentylator może głośniej chodzić, by chłodzić całe wnętrze komory. Warto również uzupełnić lodówkę produktami.

Przesyłam również link związany z głośną pracą: 

https://www.samsung.com/pl/support/home-appliances/co-zrobic-jezeli-lodowka-pracuje-glosno/ 

W urządzeniach Samsung wykorzystane są silniki inwerterowe (Digital Inverter), na które Producent daje 10 lat gwarancji, a które charakteryzują się ciągłą pracą w zależności od częstotliwości użytkowania, sprzęt pracuje między siedmioma trybami, aby dostosować intensywność pracy do temperatury wewnątrz komór oraz temperatury otoczenia.

Screenshot_20221208_194545_Chrome.jpgScreenshot_20221208_194607_Chrome.jpg

Seba24
First Poster
Opcje

-lodówka potrafi się stabilizować 72h
zobaczymy jak to będzie póki co lodówka jest już w mieszkaniu od 48h, a produkty są włożone do lodówki od 36 i nie ma żadnej różnicy w pracy lodówki
-sprawdź uszczelki
kierunek drzwi nie był zmieniany, uszczelki są całej. wydaje mi się, że gdyby problem był ze strony uszczelek to lodówka by nie trzymała temperatury, a ta jest stałą (chłodziarka 5 stopni, zamrażalnik -18 stopni)
-otwory wentylacyjne są zastawione
nie są

Nadal jest praktycznie bez przerwy buczenie jak z zamrażalników w sklepach spożywczych. Około 3m od lodówki miernik pokazuje 45-47 decybeli.
Ponawiam pytanie jakie nachylenie powinno być przy tym modelu
-instrukcja mówi że powinna być trochę pochylona do tyłu
-na stronie samsunga jest mowa o 5 stopniach do  tyłu
-a to co wrzuca pan mówi o 15 stopniach pomijam kwestię że ktoś to tworzył ten obrazek powyżej nie zdaje sobie sprawy jak absurdalnie by wyglądało przechylenie 15 stopniowe lodówki mającej 203cm
pozdrawiam

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Seba24  w prawidłowym wypoziomowaniu lodówki chodzi o to, aby drzwi samodzielnie się zamknęły, może to być 5 stopni ale nie musimy się sztywno trzymać tego wymiaru.

Im wyższa lodówka to wtedy pochylenie się zwiększa, jednak taka jest konstrukcja, wpływa to również na prawidłową pracę urządzenia.

0 Like
HubertK
Expert
Opcje

@Seba24 Cześć!

Daj jej jeszcze trochę czasu, powinno się ustabilizować. Faktycznie te 10-15 stopni nachylenia wydaje się dziwne. Myślę, że maksymalnie 5 stopni wystarczy, jednak jak @PrzemekM  napisał, chodzi głównie o to, aby drzwi mogły się zamknąć prawidłowo. Jak natomiast wygląda samo ustawienie lodówki? Czy zachowałeś na całej powierzchni boków i z tyłu przestrzenie wentylacyjne, po te 5 cm?

Seba24
First Poster
Opcje

Teraz jeśli wierzyć komórce jest 0,7 stopnia przechylone do tyłu drzwi się zamykają same, lodówka nie giba się jednak nadal jakieś 22-23 godziny na dobę działa głośno. Myślałem, że to może chodzi o te przechylenie, że wpada w jakieś wibracje czy coś bo poza głośnością to wszystko jest z nią w 100 procentach ok. Jeśli chodzi o umiejscowienie lodówki to z 3 stronach ma ponad wymiarowe przestrzenie, a z jednej ma kawałek szafki dosłownie wysokiej na 80 cm która jest 4 cm od niej. Lodówka na bokach (bo tam chyba się teraz "gromadzi" ciepło) jest ledwie wyczuwalnie ciepła więc głośne chodzenie to na chłopski rozum nie jest kwestia przegrzewania. Lodówka też nie jest przepełniona więc kwestia tego też odpada. Nie mam żadnego innego pomysłu poza
-wadą fabryczną
-kwestią nachylenia które powoduje ocieranie/wibracje mechanizmów

0 Like
Seba24
First Poster
Opcje

a i może to ważne wyraźnie słychać dwa dźwięki które się na siebie nakładają
-znacznie cichszy elektroniczny nie wiem jak to nazwać dźwięk brzęczenia jest on stały ten sam poziom strzelam ze to ten kompresor który w nowych lodówkach chodzi cały czas
-znacznie głośniejszy dźwięk który bym porównał nie wiem do napełniającej się spłuczki w toalecie czy szumu jak się przyłoży ucho do muszli. ten dźwięk też jest niemalże ciągły ale co jakiś czas przestaje na 5 sekund i daje to smao

0 Like
Seba24
First Poster
Opcje

Pierwszy link obrazuje jak lodówka pracuje jakieś 99% dnia. Niestety chyba telefon jakoś odszumia dźwięk (samsung tak przy okazji xD) przez co brzmi on inaczej i jest cichszy chociaż tak jak pisałem jest to wycie nie do wytrzymania. W dzień jeszcze można to wytłumić głośnym nastawieniem telewizora czy pracującą zmywarką, ale wieczorem to jest tragedia. W tym momencie lodówka w takim stanie nie nadaje się do użytku. Drugi link to udało mi się nagrać jak lodówka na chwilę przestała się wydzierać i jak słychać a bardziej nie słychać jej w ogóle tak jak powinno wtedy rzeczywiście mierniki pokazywał te 35 decybeli.
Jak lodówka pracuje przez 99% dnia 
Jak lodówka pracuje przez 1% dnia 

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Seba24  rzeczywiście,  jeżeli taki dźwięk wydobywa się  podczas pracy lodówki to jest to niepokojące... Ale w tym przypadku na forum nic nie zaradzimy, pozostaje wezwanie serwisu. 

0 Like
Seba24
First Poster
Opcje

a może powinienem wspomnieć te miarowe tik tik tik to zegar w kuchni

0 Like