Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Głośna praca lodówki - przyczyny

(Temat utworzony: 02-02-2018 01:00 PM)
164838 Wyświetlenia
Opcje

Cześć wszystkim,

Dzisiejszy post dotyczy lodówek i ich pracy na początku użytkowania (i nie tylko).

Głośna praca lodówki może wynikać z kilku przyczyn. Wstępnie należy je zweryfikować samodzielnie.

1. Wypoziomowanie lodówki - sprawdź, czy lodówka jest pochylona do tyłu o około 5 stopni. Potrzebne jest to do prawidłowej pracy.

OleksiiA_0-1629895464642.png

2. Odległości - sprawdź, czy odległości urządzenia od zabudowy są zachowane zgodnie z instrukcją obsługi.

- Modele wolnostojące

OleksiiA_1-1629895537508.png

- Modele Kitchen Fit

OleksiiA_2-1629895895702.png

- Modele do pełnej zabudowy z serii BRB

OleksiiA_3-1629896304836.png
Więcej informacji o odległościach znajdziecie w tym poście:

https://eu.community.samsung.com/t5/Sprz%C4%99t-Gospodarstwa-Domowego/Lod%C3%B3wki-do-zabudowy-cieka...

3. Silnik Digital Inverter pracuje cały czas - zatem nie będzie się on włączał i wyłączał, a jedynie modyfikował swoją moc na 7-miu trybach. Jest to normalne i dużo bardziej energooszczędne.

OleksiiA_4-1629896434803.png

4. Czas podłączenia/pracy lodówki.  Od razu po podłączeniu do prądu lodówka będzie pracowała mocniej i głośniej, by dostosować temperatury. Proces dostosowania się do warunków pracy może trwać klika dni i jest to prawidłowe.

5. Uszczelka urządzenia - ocenić, czy prawidłowo przylega i nie jest nigdzie zdeformowana. Gdy nie będzie idealnie oddzielać wnętrza lodówki od otoczenia, ciepłe powietrze cały czas będzie dostawać się do środka i praca urządzenia będzie się wytężać.

OleksiiA_5-1629896754854.png

6. Lodówka mocniej pracować będzie również po dołożeniu jednorazowo dużej ilości produktów, aby jak najszybciej je schłodzić.

7. Źródła ciepła - głośna praca wynikać może również z umieszczenia lodówki w pobliżu źródeł ciepła, takich jak kaloryfer, piekarnik itp.

Zatem przyczyn głośnej pracy może być wiele, ale tu ważna UWAGA:

Jeżeli taka praca nie wpływa na zmiany temperatury w urządzeniu, to nie ma podstaw do obaw. Urządzenie powinno się ustabilizować i działać prawidłowo.

Podziękowania dla @JolaŁ za aktualizację postu! 💪

398 Odpowiedzi
Anettt1
First Poster
Opcje

Dzień dobry. Kupiłam lodówkę do zabudowy BRB30715DWW/EF. Została zamontowana przez pracowników sklepu. Od chwili uruchomienia chodzi głośno, po jednym dniu pracy obniżyła głośność pracy trochę, lecz nadal jest głośna. Po trzech dniach od uruchomienia pracuje niemal ciągle, pomiar głośności pokazuje 42-45 decybeli (miała mieć 35). W aneksie połączonym z salonem ten ciągły hałas jest nie do wytrzymania, zwłaszcza w nocy. Czy jest szansa że ta praca się wystabilizuje jeszcze? Ktoś miał podobne doświadczenia? Czy od razu zwracać do sklepu, bo nie ma nadziei?

0 Like
DonDamian
First Poster
Opcje

jest ciszej ale odrobine, może nie pracuje 24/7 ale pracuje często, może więszkość czasu. Generalnie jeżeli jest to normalna praca tej lodówki to nie polecam...

0 Like
Dioen
Student
Opcje

Chętnie przeczytam co samsung ma do powiedzenia. U mnie wizyta serwisanta zakończyła się stwierdzeniem, że "lodówki samsunga tak pracują". W takim razie są stworzone dla osób głuchych albo masochistów. Nie odpuszczę tematu bo sprzęt jakościowo wydaje się być tragiczny. Plastiki trzeszczą, wydają dźwięk pękania, kompresor chodzi 50 min, 10 min przerwy i znowu pracuje, nawet bez otwierania. Nie sądziłem, że można w tych czasach kupić lodówkę, która swoją jakością wykonania nie dorasta do pięt sprzętom sprzed 15 lat.

0 Like
Dioen
Student
Opcje

Cześć wszystkim. Niestety stałem się nieszczęśliwym posiadaczem lodówki samsung. Tego pisku nie da się wytrzymać (niesie się po całym mieszkaniu) i będę wszelkimi sposobami walczył z Samsungiem, żeby wymienił kompresor albo przyjął zwrot lodówki.

Zamieszczam nagranie, na którym słychać jej pracę z różnych odległości. Tego nie da się wytrzymać. Czy ktoś wie może jak rozwiązać ten problem? Serwis Samsunga wypiął się na mnie i twierdzi, że to normalne. Bodajże serwis z Sosnowca, ale to jeszcze sprawdzę.

https://photos.app.goo.gl/k9f22bpRaEA83KHa9

0 Like
Dioen
Student
Opcje

Moim zdaniem oddać jak najszybciej i wziąć coś od konkurencji. Mam porównanie z lodówką lg w tej samej cenie. Lg nawet na wyższych obrotach jest tak cicha, że muszę się przysłuchiwać, żeby coś usłyszeć, o żadnym piesku w jej przypadku nie ma mowy. Gdybym tylko mógł pozbyć się swojej lodówki 😕

0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Dioen, na nagraniu za bardzo nic nie słyszę, ale też nie twierdzę, że problemu nie ma, więc pisz do działu reklamacji poprzez TEN formularz. Podaj tam numer zgłoszenia naprawy i opisz również sytuację po serwisowaniu.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

DonDamian
First Poster
Opcje

@Dioen, moja lodowka moze jakos strasznie glosno nie chodzi ale tez wcale nie za cicho. Problem jaki widze to ona pracuje moze 20h/24h. Jezeli jest to normalna praca to uznaje to za ścieme poniewaź przygladalem sie 2 egzemplarzom tego mogelu u znajomych i jest sytuacja całkiem odwrotna. 

0 Like
Dioen
Student
Opcje

Kontaktowałem się w tej sprawie z serwisem i był u mnie serwisant. Stwierdził wyłącznie, że pisk wydobywający się z lodówki jest normalny, dodatkowo jej praktycznie ciągła praca również. Dodał jeszcze, że trzeszczące cały czas plastiki w środku to również norma przy tej lodówce. Zastanawiam się w takim razie czy to z moimi normami jest coś nie tak, czy normy światowe są tak nisko, że ja za dużo oczekuję? Nie wiem. Nie mniej lodówka nie pozostawia dla mnie złudzeń, to jest tragedia i nie da się jej wytrzymać. Odnośnie filmu wystarczy dać głośniej dźwięk. Tony są na tyle wysokie, że osoby z gorszym słuchem mogą tego nie słyszeć (rzadkość) ale ja i moja dziewczyna dostajemy powoli szału przez ten dźwięk.

Pomocy w serwisie nie mam co szukać niestety bo serwis (z formularza) stwierdził, że skoro był serwisant i uznał, że to normalne, to nie ma podstaw do dalszych roszczeń. Ja uważam całkiem inaczej. Może po prostu zrobię tak, jak zasugerował bodajże serwis w innym temacie? Zabuduję lodówkę? Obłożę ją styropianem z tyłu :winking-face: tylko ciekawe ile wytrzyma bez wentylacji, no i wtedy serwis stwierdzi złe użytkowanie :face-with-tears-of-joy: oczywiście to są żarty, ale temat lodówki musi zostać rozwiązany.

0 Like
Dioen
Student
Opcje

RB31FERNDBC to jest dokładne oznaczenie mojego modelu. U mnie praca lodówki wygląda tak, że włącza się na 30-50 min ? Muszę to dokładnie zmierzyć. Po czym przestaje na 10-15 min ? I znowu zaczyna pracę. W żadnym wypadku nie otwierać drzwi lodówki bo momentalnie wchodzi na swoje wyższe obroty.. Zastanawiam się do czego ta lodówka jest przeznaczona..

0 Like
Anettt1
First Poster
Opcje

Jestem załamana. Czy jest tu ktoś komu się udało coś z tym ciągłym dźwiękiem zrobić? Uwzględniono komuś reklamację? Ktoś coś optymistycznego może powiedzieć?

0 Like