02-02-2018
01:00 PM
– ostatnio edytowany
25-08-2021
03:57 PM
przez
JustynaM
Cześć wszystkim,
Dzisiejszy post dotyczy lodówek i ich pracy na początku użytkowania (i nie tylko).
Głośna praca lodówki może wynikać z kilku przyczyn. Wstępnie należy je zweryfikować samodzielnie.
1. Wypoziomowanie lodówki - sprawdź, czy lodówka jest pochylona do tyłu o około 5 stopni. Potrzebne jest to do prawidłowej pracy.
2. Odległości - sprawdź, czy odległości urządzenia od zabudowy są zachowane zgodnie z instrukcją obsługi.
- Modele wolnostojące
- Modele Kitchen Fit
- Modele do pełnej zabudowy z serii BRB
Więcej informacji o odległościach znajdziecie w tym poście:
3. Silnik Digital Inverter pracuje cały czas - zatem nie będzie się on włączał i wyłączał, a jedynie modyfikował swoją moc na 7-miu trybach. Jest to normalne i dużo bardziej energooszczędne.
4. Czas podłączenia/pracy lodówki. Od razu po podłączeniu do prądu lodówka będzie pracowała mocniej i głośniej, by dostosować temperatury. Proces dostosowania się do warunków pracy może trwać klika dni i jest to prawidłowe.
5. Uszczelka urządzenia - ocenić, czy prawidłowo przylega i nie jest nigdzie zdeformowana. Gdy nie będzie idealnie oddzielać wnętrza lodówki od otoczenia, ciepłe powietrze cały czas będzie dostawać się do środka i praca urządzenia będzie się wytężać.
6. Lodówka mocniej pracować będzie również po dołożeniu jednorazowo dużej ilości produktów, aby jak najszybciej je schłodzić.
7. Źródła ciepła - głośna praca wynikać może również z umieszczenia lodówki w pobliżu źródeł ciepła, takich jak kaloryfer, piekarnik itp.
Zatem przyczyn głośnej pracy może być wiele, ale tu ważna UWAGA:
Jeżeli taka praca nie wpływa na zmiany temperatury w urządzeniu, to nie ma podstaw do obaw. Urządzenie powinno się ustabilizować i działać prawidłowo.
Podziękowania dla @JolaŁ za aktualizację postu! 💪
06-11-2021 11:33 AM
Witam, posiadam lodówkę samsung RL41HCIS i od pewnego czasu bardzo głośno chodzi. Czy jakieś sugestie co do tej kwestii?
06-11-2021 05:31 PM
@Yeti33, sprawdzałeś kwestie opisane w tym wątku?
06-11-2021 07:46 PM
Tak, ale jest bez zmian
07-11-2021 03:52 PM
@Yeti33, zrób nagranie, jak te dźwięki wyglądają i podeślij do działu technicznego za pomocą TEGO formularza.
08-11-2021 08:40 AM
Cześć,
Okazało się, że u mnie trzeba było wymienić KOMPRESOR. Pan z Samsunga, jak tylko zobaczył numer i serię kompresora, który miałam, od razu powiedział, że to do wymiany. I spoko, seriws ok, po wymianie kompresora lodówka pracuje cicho. Tylko pytanie do Samsunga - po co sprzedajcie lodówki z wadliwym kompresorem??? Odnoszę wrażenie, że to gra na zwłokę, bo a nóż ktoś nie zgłosi problemu, machnie ręką, uzna, że nie będzie się fatygował o seriws etc. Jeżeli wiadomo, że ten konkretny kompresor, o takim i takim numerze, jest wadliwy, to chyba jednak przyzwoitość nakazywałaby usunięcie tej serii z rynku. Taka refleksja.
09-11-2021 08:41 PM
Witam posiadam lodówkę samsung
Glośno pracuje . Reklamacja złożona przez neta. Niestety pani twierdzi że glosna praca i jakieś stukanie to normalna praca. Moim zdaniem to kompresor. Chcą abym nagrał film.
Lodówka która miałem 10 lat tak nie buczala
09-11-2021 08:47 PM
@Grochal86 Witam
Proszę w takim razie dołączyć filmik aby można była jak najdokładniej zapoznać się z problemem.
16-11-2021 06:39 PM
Odebrałem oraz zamontowałem wg instrukcji wczoraj lodówkę BRB30602FWW EF. Jak narazie chodzi głośno mimo uzyskania zadanej temp. Domyślam się ze normalnie to powinna się ułożyć i powody do niepokoju powinienem mieć dopiero jak nic sie nie zmieni po kilku dniach. Mam tylko jedno pytanie. Czy lodówka powinna być ciełpa w miejscu zaznaczonym na rysunku ? Pytam poniewaz pytalem kilku osob z taka sama i nie jest to nich cieple.
17-11-2021 02:26 PM
@DonDamian, po pierwszym uruchomieniu nowej lodówki przez kilka dni faktycznie będzie ona intensywniej pracować, co może się wiązać z głośniejszymi dźwiękami przez nią wydawanymi oraz nagrzewaniem się na powierzchniach zewnętrznych. To w pełni normalne. Daj jej czas i to się stopniowo ustabilizuje.
27-11-2021 01:36 PM
Jak się zakończyła Pana przygoda z głośną pracą lodówki? Uciszyła się? Mam podobny problem, trzy dni po instalacji nadal chodzi głośno i w zasadzie w trybie ciągłym. Zastanawiam się czy jest na co czekać, czy oddać i kupić coś innego.