Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Głośna praca lodówki - przyczyny

(Temat utworzony: 02-02-2018 01:00 PM)
165119 Wyświetlenia
Opcje

Cześć wszystkim,

Dzisiejszy post dotyczy lodówek i ich pracy na początku użytkowania (i nie tylko).

Głośna praca lodówki może wynikać z kilku przyczyn. Wstępnie należy je zweryfikować samodzielnie.

1. Wypoziomowanie lodówki - sprawdź, czy lodówka jest pochylona do tyłu o około 5 stopni. Potrzebne jest to do prawidłowej pracy.

OleksiiA_0-1629895464642.png

2. Odległości - sprawdź, czy odległości urządzenia od zabudowy są zachowane zgodnie z instrukcją obsługi.

- Modele wolnostojące

OleksiiA_1-1629895537508.png

- Modele Kitchen Fit

OleksiiA_2-1629895895702.png

- Modele do pełnej zabudowy z serii BRB

OleksiiA_3-1629896304836.png
Więcej informacji o odległościach znajdziecie w tym poście:

https://eu.community.samsung.com/t5/Sprz%C4%99t-Gospodarstwa-Domowego/Lod%C3%B3wki-do-zabudowy-cieka...

3. Silnik Digital Inverter pracuje cały czas - zatem nie będzie się on włączał i wyłączał, a jedynie modyfikował swoją moc na 7-miu trybach. Jest to normalne i dużo bardziej energooszczędne.

OleksiiA_4-1629896434803.png

4. Czas podłączenia/pracy lodówki.  Od razu po podłączeniu do prądu lodówka będzie pracowała mocniej i głośniej, by dostosować temperatury. Proces dostosowania się do warunków pracy może trwać klika dni i jest to prawidłowe.

5. Uszczelka urządzenia - ocenić, czy prawidłowo przylega i nie jest nigdzie zdeformowana. Gdy nie będzie idealnie oddzielać wnętrza lodówki od otoczenia, ciepłe powietrze cały czas będzie dostawać się do środka i praca urządzenia będzie się wytężać.

OleksiiA_5-1629896754854.png

6. Lodówka mocniej pracować będzie również po dołożeniu jednorazowo dużej ilości produktów, aby jak najszybciej je schłodzić.

7. Źródła ciepła - głośna praca wynikać może również z umieszczenia lodówki w pobliżu źródeł ciepła, takich jak kaloryfer, piekarnik itp.

Zatem przyczyn głośnej pracy może być wiele, ale tu ważna UWAGA:

Jeżeli taka praca nie wpływa na zmiany temperatury w urządzeniu, to nie ma podstaw do obaw. Urządzenie powinno się ustabilizować i działać prawidłowo.

Podziękowania dla @JolaŁ za aktualizację postu! 💪

398 Odpowiedzi
Yeti33
First Poster
Opcje

Witam, posiadam lodówkę samsung RL41HCIS i od pewnego czasu bardzo głośno chodzi. Czy jakieś sugestie co do tej kwestii?

0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Yeti33, sprawdzałeś kwestie opisane w tym wątku?

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

Yeti33
First Poster
Opcje

Tak, ale jest bez zmian

0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Yeti33, zrób nagranie, jak te dźwięki wyglądają i podeślij do działu technicznego za pomocą TEGO formularza.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

0 Like
Pieszcza
First Poster
Opcje

Cześć,

Okazało się, że u mnie trzeba było wymienić KOMPRESOR. Pan z Samsunga, jak tylko zobaczył numer i serię kompresora, który miałam, od razu powiedział, że to do wymiany. I spoko, seriws ok, po wymianie kompresora lodówka pracuje cicho. Tylko pytanie do Samsunga - po co sprzedajcie lodówki z wadliwym kompresorem??? Odnoszę wrażenie, że to gra na zwłokę, bo a nóż ktoś nie zgłosi problemu, machnie ręką, uzna, że nie będzie się fatygował o seriws etc. Jeżeli wiadomo, że ten konkretny kompresor, o takim i takim numerze, jest wadliwy, to chyba jednak przyzwoitość nakazywałaby usunięcie tej serii z rynku. Taka refleksja. 

0 Like
Grochal86
First Poster
Opcje

Witam posiadam lodówkę samsung

Glośno pracuje . Reklamacja złożona przez neta. Niestety  pani twierdzi że glosna praca i jakieś stukanie to normalna praca. Moim zdaniem to kompresor. Chcą abym nagrał film. 

Lodówka która miałem 10 lat tak nie buczala

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Grochal86  Witam

Proszę w takim razie dołączyć filmik aby można była jak najdokładniej zapoznać się z problemem.

DonDamian
First Poster
Opcje

Odebrałem oraz zamontowałem wg instrukcji wczoraj lodówkę BRB30602FWW EF. Jak narazie chodzi głośno mimo uzyskania zadanej temp. Domyślam się ze normalnie to powinna się ułożyć i powody do niepokoju powinienem mieć dopiero jak nic sie nie zmieni po kilku dniach. Mam tylko jedno pytanie. Czy lodówka powinna być ciełpa w miejscu zaznaczonym na rysunku ? Pytam poniewaz pytalem kilku osob z taka sama i nie jest to nich cieple. 6E2362CD-2C19-478B-A5EE-AFBE790022B8.jpeg

0 Like
DariaR
Expert
Opcje

@DonDamian, po pierwszym uruchomieniu nowej lodówki przez kilka dni faktycznie będzie ona intensywniej pracować, co może się wiązać z głośniejszymi dźwiękami przez nią wydawanymi oraz nagrzewaniem się na powierzchniach zewnętrznych. To w pełni normalne. Daj jej czas i to się stopniowo ustabilizuje.

Anettt1
First Poster
Opcje

Jak się zakończyła Pana przygoda z głośną pracą lodówki? Uciszyła się? Mam podobny problem, trzy dni po instalacji nadal chodzi głośno i w zasadzie w trybie ciągłym. Zastanawiam się czy jest na co czekać, czy oddać i kupić coś innego.

0 Like