Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zewnętrzna aplikacja - lodówka Samsung Family Hub

(Temat utworzony: 20-02-2019 03:07 PM)
7106 Wyświetlenia
Florek
First Poster
Opcje

Hej wszystkim.

Mam u siebie lodówkę Family Hub i bardzo zależałoby mi, by podłączyć ją do instalacji inteligentego domu firmy GRENTON. Niestety fakt, że lodówka jest oparta na systemie Tizen, sprawia że nie ma możliwości prostej instalacji aplikacji z zewnątrz. Na forach istnieją sposoby na zainstalowanie aplikacji z androida na telefonie opartym na systemie Tizen, ale czy jest możliwość zainstalowania obcej aplikacji na tym sprzęcie? 

0 Like
36 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Florek  Aplikacja SmartThings jest na telefony Androida i IOS.

https://www.grenton.pl/

0 Like
Florek
First Poster
Opcje

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje
mario0658
Apprentice
Opcje

niestety  samsung ma gdzies uzytkownikow i forsuje na sile swoj  wlasny system Tizen  a nie android....

Podobnie sie ma sytuacja z asystentem glosowym Bixby  ..... ten  jest delikatnie mowiac beznadziejny , a mozna by bylo dac wybor  ( alexa , google) 

W zwiazku z tym  nie zainstaluje sie zadnej aplikacjii ze sklepu Play , ktora nie jest zatwierdzona przez nich... 

Czyli  do wyboru  jest kilka beznadziejnych  aplikacjii ktore malo komu  sie przydaja. 

Najlepsza z nich  jest  chyba zegarek  .....   nawet nie  zaktualizowali smartthings od pół  roku !!!!

Kto uzywa kalendarza od samsunga jak bije go na glowe  google !!!!  

Sam mam  family  hub  i powiem krotko : zaluje bardzo zakupu. Tablet w moim przypadku  jest CAŁKOWICIE nieprzydatny... 

Teraz kupilbym  lodowke i przykleil  do niej  jakis  ladny  duzy tablet  ....  

i 8 tysiecy  zostalo by w kieszeni  :smiling-face: 

0 Like
Opcje

Cześć @mario0658 ,

dzięki za podzielenie się swoimi spostrzeżeniami na temat swojej lodówki. Rzeczywiście Samsung ma swój własny system, do których nie ma możliwości wgrywania zewnętrznych aplikacji.

Nie jest to jednak nowość. Od kilku lat ten system jest z powodzeniem stosowany w innych urządzeniach Samsung. Więc nie powinno to być niespodzianką po zakupie. 

Samsung ma swoje aplikacje i one są wprowadzane, wdażane i wspierane w kolejnych urządzeniach.

Myślę, że warto przyjrzeć się aplikacjom dostępnym na urządzeniu i sprawdzić ich funkcje. Wiele z nich może być naprawdę pomocnych w codziennym życiu, chociażby lista zakupów czy też View Inside.

Mam nadzieję, że w perspektywie czasu odkryjesz nowe możliwości urządzenia i spełnią one Twoje oczekiwania.

Pozdrawiam.

mario0658
Apprentice
Opcje

"system z powodzeniem stosowany"    - przepraszam bardzo  ale wystarczy przyjrzec sie  tendencji na rynku elektroniki i zauwazymy jedna  rzecz  : prawie wszyscy producenci elektroniki  ida w strone androida. Samsung to beton , zbyt wielka machina aby ot tak sie przestawic... 

Grupa nawet i stu uzytkownikow nie jest  w stanie niczego "wyprosic"  !

Aplikacje , ktore sa do wyboru   naprawde slabo sie przydaja - przyzna to chyba kazdy kto probowal. 

Jakis czas temu uslyszalem ,ze samsung chce wprowadzic asystenta glosowego google do swoich urzadzen i bylem naprawde zadowolony ale szybko ostudzili moj entuzjazm ,ze tylko w nowych modelach TV i ograniczonym zakresie 
A o nowosciach ze sklepu Play mozemy juz calkowicie zapomniec :smiling-face:

W perspektywie czasu niestety ale Tizen bedzie coraz bardziej zostawal z tylu za androidem chodzby ze wzgledu na  to iz nad wolnym protokolem  pracuje i bawi sie w niego dziesiatki tysiecy profesjonalistow i amatorow a taka sytuacja sprzyja innowacjom ! Tizen to zamknieta grupa  prawie glucha i slepa na to co sie dzieje  na zewnatrz.

Jedyna rzecza co casem sie przydaje to View inside - chodz i to powinno byc ciutke lepiej  dopracowane  i byc cos  podobnego jak 360 stopni , nie widac niczego na drzwiach  a tam trzymam mleko itp  :smiling-face:

Za lat kilka w koncu moze zmandrzeja i tez bedzie juz  na androidzie  , aplikacje w telefonie beda identyczne jak na lodowce, bedzie mozliwosc wyboru  czy ma byc to google czy  marny bixby....
Tak naprawde to szkoda nawet pisac bo i tak moje zdanie sie nie liczy i tylko marnuje  swoj czas.....

lioleon
First Poster
Opcje

niestety mario0658 ma rację, żałuje tylko, że wczesniej nie poczytałem opini na temat tej lodówki bo zapewne bym jej nie kupił. Miałem szerokie plany co do instalacji oprogramowana bo byłem przekonany że to android :(. Niby fajne te aplikacje samsunga ale brakuje podstawowych, komunikatorów, dropboxa, netflix youtube, polskie aplikacje do rozliczania mediów PGNiG, PGE itd., które w żekomym centrum nadzoru domem raczej powinny się znaleźć. Nie wspomnę o aplikacjach firm trzecich do zarzdzania inteligentnym dodmem. Mam nadzieję że ktoś poradzi sobie z tym systemem, albo będzie to kolejny zbędny gdżet.

0 Like
Opcje
Cześć @lioleon,
oprogramowanie Tizen cały czas jest rozwijane. Samsung z chęcią przyjmuje sugestie od użytkowników i w miarę możliwości wprowadza prooponowane rozwiązania w przyszłości.

marek79
Student
Opcje

Proponuję na początek żeby chociaż przeglądarka miała możliwość zapamiętywania haseł. Pomimo braku możliwości stosowania dedyowanych aplikacji, mam w domu kilka urządzeń których kontrolę można sprawować przez przeglądarkę internetową. Jedak konieczność każdorazowego logowania z wpisywaniem loginu i hasła powoduje, że sprzęt do inteligentnego sterowania domem za 15 tysięcy nawet do tego nie bardzo się nadaje. 

Ogólnie zgadzam się z przedmówcami, że ekran tylko ładnie wygląda, ale ze smart home niewiele ma wspólnego bo do niczego nie da się tego wykorzystać. A wspomiana aplikacja Smart things w Polskich warunkach niewiele urządzeń obsłuży. U mnie tylko tą lodówkę. 

0 Like