20-02-2019 03:07 PM
Hej wszystkim.
Mam u siebie lodówkę Family Hub i bardzo zależałoby mi, by podłączyć ją do instalacji inteligentego domu firmy GRENTON. Niestety fakt, że lodówka jest oparta na systemie Tizen, sprawia że nie ma możliwości prostej instalacji aplikacji z zewnątrz. Na forach istnieją sposoby na zainstalowanie aplikacji z androida na telefonie opartym na systemie Tizen, ale czy jest możliwość zainstalowania obcej aplikacji na tym sprzęcie?
20-02-2019 03:26 PM — edytowano 20-02-2019 04:03 PM
@Florek Aplikacja SmartThings jest na telefony Androida i IOS.
20-02-2019 04:16 PM
@vdsl2 nie chodzi mi o obsługę lodówki. Chodzi mi o to, by zainstalować na lodówce oprogramowanie inteligentnego domu (aplikacja zewnętrzna), która jest domyślnie przeznaczona na androida lub iOS i z jej poziomu sterować domem (oświetlenie, sceny, bramka na zewnątrz itp.)
20-02-2019 04:23 PM — edytowano 20-02-2019 05:25 PM
@Florek Nie ma takich możliwości to co chcesz osiągnąć.
29-03-2019 04:56 PM — edytowano 29-03-2019 05:03 PM
niestety samsung ma gdzies uzytkownikow i forsuje na sile swoj wlasny system Tizen a nie android....
Podobnie sie ma sytuacja z asystentem glosowym Bixby ..... ten jest delikatnie mowiac beznadziejny , a mozna by bylo dac wybor ( alexa , google)
W zwiazku z tym nie zainstaluje sie zadnej aplikacjii ze sklepu Play , ktora nie jest zatwierdzona przez nich...
Czyli do wyboru jest kilka beznadziejnych aplikacjii ktore malo komu sie przydaja.
Najlepsza z nich jest chyba zegarek ..... nawet nie zaktualizowali smartthings od pół roku !!!!
Kto uzywa kalendarza od samsunga jak bije go na glowe google !!!!
Sam mam family hub i powiem krotko : zaluje bardzo zakupu. Tablet w moim przypadku jest CAŁKOWICIE nieprzydatny...
Teraz kupilbym lodowke i przykleil do niej jakis ladny duzy tablet ....
i 8 tysiecy zostalo by w kieszeni
30-03-2019 10:12 AM – ostatnio edytowany 07-10-2019 11:59 AM przez MonikaGS
Cześć @mario0658 ,
dzięki za podzielenie się swoimi spostrzeżeniami na temat swojej lodówki. Rzeczywiście Samsung ma swój własny system, do których nie ma możliwości wgrywania zewnętrznych aplikacji.
Nie jest to jednak nowość. Od kilku lat ten system jest z powodzeniem stosowany w innych urządzeniach Samsung. Więc nie powinno to być niespodzianką po zakupie.
Samsung ma swoje aplikacje i one są wprowadzane, wdażane i wspierane w kolejnych urządzeniach.
Myślę, że warto przyjrzeć się aplikacjom dostępnym na urządzeniu i sprawdzić ich funkcje. Wiele z nich może być naprawdę pomocnych w codziennym życiu, chociażby lista zakupów czy też View Inside.
Mam nadzieję, że w perspektywie czasu odkryjesz nowe możliwości urządzenia i spełnią one Twoje oczekiwania.
Pozdrawiam.
30-03-2019 11:31 AM — edytowano 30-03-2019 11:39 AM
"system z powodzeniem stosowany" - przepraszam bardzo ale wystarczy przyjrzec sie tendencji na rynku elektroniki i zauwazymy jedna rzecz : prawie wszyscy producenci elektroniki ida w strone androida. Samsung to beton , zbyt wielka machina aby ot tak sie przestawic...
Grupa nawet i stu uzytkownikow nie jest w stanie niczego "wyprosic" !
Aplikacje , ktore sa do wyboru naprawde slabo sie przydaja - przyzna to chyba kazdy kto probowal.
Jakis czas temu uslyszalem ,ze samsung chce wprowadzic asystenta glosowego google do swoich urzadzen i bylem naprawde zadowolony ale szybko ostudzili moj entuzjazm ,ze tylko w nowych modelach TV i ograniczonym zakresie
A o nowosciach ze sklepu Play mozemy juz calkowicie zapomniec
W perspektywie czasu niestety ale Tizen bedzie coraz bardziej zostawal z tylu za androidem chodzby ze wzgledu na to iz nad wolnym protokolem pracuje i bawi sie w niego dziesiatki tysiecy profesjonalistow i amatorow a taka sytuacja sprzyja innowacjom ! Tizen to zamknieta grupa prawie glucha i slepa na to co sie dzieje na zewnatrz.
Jedyna rzecza co casem sie przydaje to View inside - chodz i to powinno byc ciutke lepiej dopracowane i byc cos podobnego jak 360 stopni , nie widac niczego na drzwiach a tam trzymam mleko itp
Za lat kilka w koncu moze zmandrzeja i tez bedzie juz na androidzie , aplikacje w telefonie beda identyczne jak na lodowce, bedzie mozliwosc wyboru czy ma byc to google czy marny bixby....
Tak naprawde to szkoda nawet pisac bo i tak moje zdanie sie nie liczy i tylko marnuje swoj czas.....
02-09-2019 06:38 PM
niestety mario0658 ma rację, żałuje tylko, że wczesniej nie poczytałem opini na temat tej lodówki bo zapewne bym jej nie kupił. Miałem szerokie plany co do instalacji oprogramowana bo byłem przekonany że to android :(. Niby fajne te aplikacje samsunga ale brakuje podstawowych, komunikatorów, dropboxa, netflix youtube, polskie aplikacje do rozliczania mediów PGNiG, PGE itd., które w żekomym centrum nadzoru domem raczej powinny się znaleźć. Nie wspomnę o aplikacjach firm trzecich do zarzdzania inteligentnym dodmem. Mam nadzieję że ktoś poradzi sobie z tym systemem, albo będzie to kolejny zbędny gdżet.
05-09-2019 09:55 AM – ostatnio edytowany 07-10-2019 11:56 AM przez MonikaGS
30-09-2019 02:06 PM
Proponuję na początek żeby chociaż przeglądarka miała możliwość zapamiętywania haseł. Pomimo braku możliwości stosowania dedyowanych aplikacji, mam w domu kilka urządzeń których kontrolę można sprawować przez przeglądarkę internetową. Jedak konieczność każdorazowego logowania z wpisywaniem loginu i hasła powoduje, że sprzęt do inteligentnego sterowania domem za 15 tysięcy nawet do tego nie bardzo się nadaje.
Ogólnie zgadzam się z przedmówcami, że ekran tylko ładnie wygląda, ale ze smart home niewiele ma wspólnego bo do niczego nie da się tego wykorzystać. A wspomiana aplikacja Smart things w Polskich warunkach niewiele urządzeń obsłuży. U mnie tylko tą lodówkę.