07-02-2019 08:44 AM
Dzień dobry,
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem telewizora UE55NU8042, a od dłuższego już czasu posiadaczem telefonu iPhone. Postanowiłem więc przetestować "Dwukierunkowe dublowanie telewizora i urządzenia mobilnego przy użyciu aplikacji SmartThings" (e-Manual wersja polska str. 34).
Po zainstalowaniu aplikacji SmartThings w telefonie oraz połączeniu telefonu z telewizorem:
- telefon wykrywa w aplikacji telewizor oraz działa prawidłowo jako pilot, nie mogę natomiast znaleźć żadnej funkcji przekazywania zawartości ekranu i dźwięku
- telewizor w ogóle nie wykrywa w aplikacji telefonu, lista podłączonych urządzeń jest pusta
Proszę o informacje w jaki sposób prawidłowo połączyć telefon z telewizorem żeby możliwe było "Dwukierunkowe dublowanie telewizora i urządzenia mobilnego".
Dziękuję i pozdrawiam.
07-02-2019 03:07 PM
Cześć vdsl2
Trudno jest mi się zgodzić z tym co piszesz, zgodnie z informacjami które znalazłem w różnych źródłach na temat SmartThings, to właśnie ta aplikacja ma zastępować jak i rozszerzać możliwości Smart View w nowszych urządzeniach, przykładowe źródło:
https://blog.smartthings.com/news/smartthings-updates/the-new-smartthings-app-is-here/
Dziwi mnie że Samsung nie udostępnia katalogu urządzeń obsługiwanych przez aplikację SmartThings (przynajmniej ja takiej informacji nie znalazlem), a jeszcze sugeruje w e-Manual'u dostępność funkcji "Dwukierunkowe dublowanie telewizora i urządzenia mobilnego" za pomocą aplikacji SmartThings.
Niestety nadal nie podałeś mi źródeł swojej wiedzy, szkoda że nie jest ona w żaden sposób ogólnie dostępna.
Dziękuję i pozdrawiam
07-02-2019 03:36 PM
@jah_uk Ja sprawdzałem na swoim TV UE40JU6740 gdzie nie jest na liście SmartThings na telefonie Samsung A6 2018 i poczęci udało się uruchomić ale muszę trochę się pobawić.
07-02-2019 03:37 PM
@jah_uk Aplikacja Smart Things tak jak napisał @vdsl2 służy do sterowania urządzeniami, zmiany ich ustawień, otrzymywania z nich powiadomień o aktualnym stanie pracy lub zakończeniu jakiegoś cyklu lub zadania. Jak również służy jako pośrednik, do przesyłania informacji z niektórych urządzeń na tv i/lub smatrwatcha.
Jest możliwość przesłania dźwięku lub obrazu i dźwięku z telewizora na telefon. Pod warunkiem, że oba urządzenia znajdują się w tej samej sieci.
Zgodnie z powyższa grafiką, gdy masz aktywne okno pilota w aplikacji, gdy klikniesz w 3 kropki (1) , będąc w tej samej sieci powinno pojawić się menu (2) z możliwością wyboru kolejnych opcji. Tam powinna być dostępna funkcja przesyłania na telefon.
Ponieważ jestem poza siecią domową, to w chwili obecnej mam tylko możliwość sterowania telewizorem (można porobić psikusy domownikom ) i ewentualnie podejrzeć co, na jakim kanale lub z jakiego źródła oglądają.
Gdy będę w zasię domowego wifi, podeślę screena z pełnymi możliwościami aplikacji w przypadku współpracy urządzeń Samsunga.
07-02-2019 04:09 PM
07-02-2019 05:00 PM
Dziękuję za Wasze odpowiedzi, mój problem chyba zaczyna być bardziej doprecyzowany, potwierdzę jeszcze raz kilka szczegółów z moich wcześniejszych wiadomości.
Po pierwsze, używam dwa urządzenia dla których DOSTĘPNA jest aplikacja SmartThings (nie znalazłem żadnej informacji dlaczego któreś z opcji miałyby nie być dostępne dla tych urządzeń) i którą na nich zainstalowałem: (1) telefon iPhone SE oraz (2) telewizor Samsung UE55NU8042.
Po drugie, po zainstalowaniu aplikacji SmartThings w telefonie oraz połączeniu telefonu z telewizorem:
(1) telefon wykrywa w aplikacji telewizor oraz działa prawidłowo TYLKO jako pilot, nie mogę natomiast znaleźć żadnej funkcji przekazywania zawartości ekranu i dźwięku. W przeciwieństwie do opcji widocznych na Waszych telefonach u mnie wygląda to tak (dla wyjaśnienia "Start TV Setup" za pomocą telefonu wykonałem już kilkukrotnie i nie zmienia to dostępnych opcji):
(2) telewizor w ogóle nie wykrywa telefonu (pomimo że telefon działa jako pilot), zarówno w aplikacji SmartThings lista podłączonych urządzeń jest pusta jak i w menadżerze urządzeń zewnętrznych telefon nie pojawia się.
Być może właśnie w tym ostatnim punkcie doszukiwałbym się problemu? Może muszę zrobić jakiś dodatkowy krok żeby telefon był rozpoznany w SmartThings telewizora? Może muszę w jakiś sposób go zarejestrować w SmartThings telewizora?
Dziękuję i pozdrawiam
07-02-2019 05:36 PM
@jah_uk Już wielokrotnie tobie tłumacze że nie ma takich możliwości żeby wszystko Ci działało z twojego telefonu. Ja też mam ograniczone możliwości nie ma na liście mojego TV i tylko mogę sterować głośność i zmianą kanałów. Ale kolega @Szewcu72 ma całą masę możliwości na Samsung Q7F i telefonem Samsung.
07-02-2019 06:12 PM
07-02-2019 06:20 PM
Cześć vdsl2
Ja natomiast podważam Twoje stwierdzenia a z poniższych wnioskuję że Twoje doświadczenie z używaniem SmartThings jest chyba niewielkie:
- myliłeś się z brakiem obsługi funkcji przekazywania zawartości ekranu i dźwięku przez SmartThings (pokazałem Tobie zapisy z e-Manual'a)
- również się myliłeś sugerując że Smart View jest aplikacją mającą szersze zastosowania niż SmartThings (pokazałem Tobie informacje na stronie SmartThings)
- nie potrafisz mi odpowiedzieć na pytanie z jakiego źródła czerpiesz informacje na temat dostępności określonych funkcji SmartThings na telefonie iPhone (ja nie potrafię ich znaleźć ani na stronie Apple, ani na stronie Samsung SmartThings, ani w e-Manual'u)
W moim przypadku:
- telewizor (w przeciwieństwie do Twojego) jest na liście urządzeń obsługiwanych przez SmartThings, co powoduje że wcześniejsze aplikacje (Smart View, Samsung Connect, Wi-Fi Direct) zostały w nim zastąpione nową aplikacją SmartThings
- telefon po zainstalowaniu i użyciu aplikacji Smart View (starszej) nie wykrywa mojego telewizora (i w ogóle nie mogę połączyć telefonu z telewizorem), w przeciwieństwie do użycia (nowszej) aplikacji SmartThings kiedy telefon wykrywa mój telewizor (ale niestety działa tylko jako pilot).
Nadal uważam że funkcja "Dwukierunkowe dublowanie telewizora i urządzenia mobilnego" powinna być dostępna w aplikacji SmartThings dla iPhone, być może nieprawidłowo łączę telefon z telewizorem lub nie potrafię zarejestrować telefonu w SmartThings telewizora.
Jeżeli Twoje stwierdzenia na temat opcji SmartThings w telefonie iPhone poparte są informacjami ogólnodostępnymi, daj proszę znać gdzie mogę je znaleźć? Jeśli nie są dostępne, potwierdź proszę że to tylko Twoje przypuszczenia?
Dziękuję i pozdrawiam
07-02-2019 06:47 PM
No cóż takie jest twoje zdanie a jak masz jakieś pytanie to napisz do prodecenta swojego urządzenia
https://support.apple.com/pl-pl https://help.content.samsung.com/csweb/faq/searchFaq.do Mam jeszcze inny telefon firmy HTC ONE SV ale jedna i druga aplikacje jest niekontapilna z tym urządzeniem telefon jest na Androidzie tak samo jak Samsung A6 2018. Może wiesz co zrobić żeby uruchomić na HTC ?
A6 SmartThings
A6 Samrt view
07-02-2019 07:21 PM
Cześć vdsl2
Ponieważ nie potrafię znaleźć odpowiedzi na moje pytania na oficjalnych stronach urządzeń i aplikacji postanowiłem zarejestrować się na tym forum i skorzystać z wiedzy lub podobnych doświadczeń innych uzytkowników, kolejnym krokiem będzie oczywiście sugerowane przez Ciebie skontaktowanie się z producentami.
Nie odnosisz się do moich argumentów a faktem jest że w kilku punktach się myliłeś, stąd też zakwestionowałem Twoją znajomość aplikacji SmartThings oraz funkcji tej aplikacji dostępnych na urządzeniu iPhone.
W odpowiedzi na Twoje pytanie: nie mam żadnego doświadczenia w używaniu telefonów HTC ani innych urządzeń z systemem Android dlatego nie wiem jak uruchomić na nich SmartThings.
Wracając do mojego problemu, zarówno Ty jak i Szewcu72 przesłaliście zrzuty z ekranów Waszych telefonów na których widoczne są opcje SmartThings "dublowania telewizora i urządzenia mobilnego" (czyli ta funkcja jest dostępna), napiszcie może jak połączyliście telefon z telewizorem (czy muszę coś skonfigurować w telewizorze?) oraz jak zarejestrowaliście telefon w SmartThings telewizora (czy muszę coś skonfigurować w telewizorze?)?
Dziękuję i pozdrawiam