Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wybór telefonu

(Temat utworzony: 07-07-2024 12:46 AM)
188 Wyświetlenia
_Użytkownik_
Helping Hand
Opcje
Witam, obecnie jestem w miarę szczęśliwym posiadaczem S21 Ultra i w lutym zmieniam telefon rozważam opcje między S23 Ultra, a IP 14 Pro Max i mam pytanie czy jest ktoś tutaj kto przeszedł z serii S na iPhone? Czy zmiana jest odczuwalna i czy było warto? Piszcie swoje opinie poniżej, chętnie poczytam 
Nie ukrywam, że w najbliższych latach nie mam zamiaru zmieniać telefonu także zależy mi na długim wsparciu, czego samsung niestety nie oferuje...

Patrząc na to, jak bardzo S23U zmienił się względem S21U to śmiać mi się chce, ale to taka moja opinia, kiedyś te zmiany były większe

304 Odpowiedzi
FG_Test23
Black Belt 
Opcje
Moim zdaniem taka inwestycja jest nieopłacalna. Pozostają już tylko dwa lata wsparcia, a o ile smartfon jest dobry, tak też pod kątem procesora i głównego aparatu na pewno S23 Ultra byłby lepszym rozwiązaniem. No i są Members Day, z tego co wiem, więc tam jeszcze zniżki dochodzą. Ogólnie można złapać niezłe zniżki. A będąc szczerym, to jednak dwuletniego smartfona z założenia kupowałbym na dwa-trzy lata.

Jest jednak post, w którym osobiście opisałem sens kupowania drogich telefonów, zeszłorocznych i starszych flagowców, plusy i minusy z tym związane. Zalecam zapoznać się z tym postem, bo sam osobiście uważam, że naprawdę może okazać się on przydatny dla osób, które rozważają, jakiego smartfona chcą kupić. Więc tutaj podsyłam link innym też w takich sytuacjach. Oczywiście zachęcam do podsyłania tego postu.
https://eu.community.samsung.com/t5/samsung-salonik/sens-kupowania-drogich-telefonów-weź-budżetowca-...
0 Like
grzes200
Explorer
Opcje
Nie wiem jakie masz doświadczenie, ale... . Ja testowałem zgrywanie około 100GB na kompa (masakra) jak i na dysk zewnętrzny za pośrednictwem Hub GREEN cell AK50 gdzie trwało dosłownie kilkanaście min. A używam s22 8/256.
0 Like
milkas
Journeyman
Opcje
S22 ultra vs zwykla s23 proszę o rady, nie wiem który zakupić : )
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Proszę pamiętać że są to dwa zupełnie inne telefony pod względem wielkości. S22Ultra jest dość duży z lepszymi aparatami. S23 to zgrabny niewielki telefon który też aparatami nie ustępuje jak i parametrami. Ja osobiście jako zwolennik małych telefonów kupuje zawsze te najmniejsze S-ki. Ultra są jak dla mnie dość brzydkie i za duże. Oczywoscie wybór zawsze należy do kupującego.
mcbseb
Troubleshooter
Opcje
Racja. To trochę pytanie w stylu: kupić kombi czy małego hatchback'a?
Ja wolę Ultra ze chociażby względu na większy ekran. Ultra ma też dodatkowy aparat (peryskop), a od S22 również rysik.
0 Like
Dariusz2000
Troubleshooter
Opcje
S23 jest nowsza i bardziej poręczna 😉
0 Like
lukasbiggie
Explorer
Opcje

Witam który z tych telefonów wybrać? Celuje raczej:

S22 Ultra 12/256 (nowy)

S23 Ultra 12/256 (powystawowy)

S23 FE (nowy) 

Kolor nie ważny bo i tak trafi do obudowy LoveMei. Pytanie raczej brzmi czy jeśli nakleje szkło UV na ekran w S22/S23 to będzie działał czytnik linii papilarnych. 

0 Like
abbad0n
Explorer
Opcje
Powystawowego bym nie brał, ze względu na baterię i możliwe wypalenia na wyświetlaczu
SKroK
Navigator
Opcje
Nie polecam S22 Ultra. Jego procesor był po prostu słaby. Jedyny słaby Exynos i przez niego cała seria zyskała złą sławę. Brzydkie zdjęcia, wysokie temperatury, krótki czas pracy i niska wydajność. S23 Ultra serdecznie polecam, ale poproś sprzedawcę o wykonanie testu technicznego pod kątem baterii oraz wyświetlacza. Jeśli wszystko jest w porządku, to polecam. S23 FE to telefon średniak, taki odpowiednik bazowego iPhone'a 14. Starszy procesor, bo też niestety Exynos 2200, ale jego poprawiona wersja z lepszą optymalizacją i jego serdecznie polecam. Gdybym miał wybierać, wybrałbym albo S23 FE, albo S23 Ultra. Zależy też od Twoich potrzeb. S23 Ultra ma lepszy procesor, więcej pamięci RAM, lepsze aparaty, jest większy i przede wszystkim ma S Pen. Jeśli potrzebujesz telefonu „tylko do dzwonienia”, wystarczy Ci nawet A55 albo S23 FE. Co do folii, tak, będzie działał, ale trzeba będzie ustawić swój odcisk palca na nowo po założeniu folii.
0 Like
FG_Test23
Black Belt 
Opcje
Cześć!

Widzę tutaj, że wybór jest w kontekście jednej półki cenowej i tutaj dojdę do istotnego wniosku, najpierw przedstawię moją opinię, co warto brać.

S22 Ultra, to jest bądź co bądź smartfon z 2,5-roczną przygodą. Jeszcze w sierpniu powinniśmy móc ujrzeć Androida 15 i One UI 7.0, smartfon ma wsparcie na cztery duże aktualizacje systemu, więc tak naprawdę to byłaby już trzecia, no i w 2026 kończy się wsparcie. Smartfon ten ma też procesor cieszący się złą sławą i musimy liczyć się z tym, że czas pracy na baterii nie będzie jakiś wyśmienity. Ja bym tak naprawdę tutaj brał S22 Ultra w zależności od ceny, ale pod kątem aparatu rzeczywiście będzie to topowy flagowiec. No i mamy też rysik.

S23 Ultra jest już lepszym rozwiązaniem (8/256), lepszy procesor, a jednocześnie dłużej trzyma baterię. No i aparaty też są flagowe, dochodzi do tego oczywiście jeszcze rysik i realnie smartfon jest bardzo dobry, sam z niego korzystam, ale tutaj fakt powystawowego smartfona już budzi pewne spostrzeżenia. Bądź co bądź, to powystawowy smartfon z reguły może już mieć gorszy czas sport na baterii, nie wiemy też w jakim stanie idealnym będzie i nie wiem też, gdzie jest on kupowany, a w internecie możemy natknąć się na wiele oszustów, więc ja bym nie szedł w urządzenia powystawowe, a przynajmniej pod kątem smartfona, telewizor jeszcze bym ewentualnie brał, ale powystawowego smartfona uważam, że nie warto brać. Ryzyko jest moim zdaniem tutaj zbyt duże.

Jeżeli chodzi o S23 FE, to bez wątpienia jest to najgorszy pod kątem aparatu oraz jakości wykonania smartfon w porównaniu do dwóch poprzednich, ale będzie miał troszeczkę dłuższe wsparcie, a pomimo tego, że procesor jest taki sam jak w S22 Ultra, to wariacjach jest on lepiej oceniany, więc być może realnie byłoby to dobre rozwiązanie, ale no właśnie tutaj same w sobie aparaty już nie są tym samym, co nawet w bazowym S23.

Podsumowując, na pewno nie brałbym powystawowego S23 Ultra (chyba że ze sprawdzonego źródła, za które uznaję jakiegoś znajomego).

Wybór pozostawiłbym pomiędzy S22 Ultra i S23 FE. Szczerze mówiąc, nie wiem, którego bym wybrał, ale jeśli zależy nam na aparatach i rysiku, to S22 Ultra, a jeśli zależy nam na okresie wsparcia, to S23 FE.

Ja bym jednak zwyczajnie postarał się jeszcze poczekać i dozbierać do S23 Ultra, o ile jest taka możliwość, ponieważ da się go chyba teraz kupić w okolicach około 4000 zł. Tak ma się jeszcze jakieś zniżki, to jeszcze większa zniżeczka może wlecieć. A uważam, że z tych wszystkich trzech jest to najlepsze właśnie rozwiązanie.
0 Like