Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wifi 7

(Temat utworzony: 08-02-2025 04:23 PM)
131 Wyświetlenia
krampik1982
Voyager
Opcje
Witam. Posiadam router ,który działa już w technologii wi fi 7. Kiedy mam router przed połączeniem z telefonem pokazuje zasięg i siódemkę na górze ikonki internetu ,kiedy polacze telefon z tym routerem przeskakuje na wifi 6 po połączeniu . Co może być powodem takiego stanu rzeczy? Wifi 7 jest włączone w telefonie. Dlaczego nie pokazuje już wifi 7 po połączeniu z routerem?
0 Like
krampik1982
Voyager
Opcje
Zdjęcie po połączeniu 1739025249746.jpg
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@krampik1982  może jakieś ustawienia w routerze za to odpowiadają...🤔

0 Like
krampik1982
Voyager
Opcje
Tylko dlaczego pokazuje dostępne jak jest wifi to 7 więc jakby router dobrze wysłał. A jak się polacze już pokazuje wifi 6 to jest dziwne. W ustawieniach routera patrzałem nie znalazłem ustawień typowo żeby włączyć bądź wyłączyć wifi7 tym bardziej że okazuje zanim się z nim polacze. Czy znaczenie może mieć ze mam ustawione mieszane pasma 2.4 i 5 GHz razem. Może to rozdzielić i tu tkwi problem? Osobno 2.4 i osobno 5 Ghz
0 Like
relatyw
Helping Hand
Opcje

Ok. Pomóż mi to zrozumieć i uporządkować. Masz dwa routery Xiaomi (wifi7) i ZTE(nie wifi7). Najpierw jesteś połączony z ZTE i jest przy ikonce Wifi 6 a następnie przełączasz na Xiaomi i pojawia się przy ikonce wifi też 6 (a powinna 7 bo przecież wifi7). Jeżeli do tej pory to jest prawidłowe rozumowanie to powiedz dalej czy to Xiaomi ma oficjalny certyfikat wifi7 albo podaj dokładny nazwę modelu to sam sprawdzę.

krampik1982
Voyager
Opcje
Dokładnie jest jak piszesz . Specjalnie połączyłem się z moim drugim routerem ZTE ,który nie obsługuje wifi 7 . I jak piszesz zanim się polacze z Xiaomi to wśród wykryelwanych routerów i sieci wifi pokazuje wifi7 jak na zdjęciu. Natomiast jak się już polacze z routerem Xiaomi to przeskakuje na wifi6 i tak pozuje przy ikonce. To mnie zastanawia. Dlaczego przed połączeniem z tym routerem jest 7 przy ikonce wifi a jak się polacze z nim już jest wifi6 i tak za każdym razem. Jak się z nim rozłączę znowu pokazuje wifi7
0 Like
relatyw
Helping Hand
Opcje

Ok. Czy na pudełku widzisz znak certyfikatu. Albo podaj nazwę tego modelu.

0 Like
krampik1982
Voyager
Opcje
Router Xiaomi BE3600 pro
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Z tego co widzę to model nie posiada pasma 6GHz więc nie jest to z pewnością router, który w pełni obsługuje Wi-Fi 7. Ciężko jednak powiedzieć dlaczego początkowo widać sieć z numerem 7 a po połączeniu jest 6. Możliwe, że parametry z jakimi można się z nim połączyć pozwalają jedynie na osiągnięcie specyfikacji 6.

relatyw
Helping Hand
Opcje

No niestety muszę Cię zmartwić.  Z moich pobieżnych poszukiwań wynika, że Xiaomi BE3600 jest TYLKO reklamowany jako router WiFi 7. Wykorzystywane są tylko pasma 2,4 i 5 GHz, a nie transmisja danych 6 GHz, więc prędkość transmisji danych jest również odpowiednio ograniczona. Jest ona określona jako maksymalnie 2882 MBit/s w paśmie 5 GHz i jest ograniczona do 688 MBit/s w paśmie 2,4 GHz. Ten router tylko rozgłasza tylko reklamę o wifi7 natomiast faiktycznie to jest wifi6. Jak następuje sprawdzenie kart przez S25 przy połączeniu to smutna prawda wychodzi na jaw 🤔