Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wifi 7

(Temat utworzony: 08-02-2025 10:20 AM)
678 Wyświetlenia
krampik1982
Voyager
Opcje
Witam. Posiadam router ,który działa już w technologii wi fi 7. Kiedy mam router przed połączeniem z telefonem pokazuje zasięg i siódemkę na górze ikonki internetu ,kiedy polacze telefon z tym routerem przeskakuje na wifi 6 po połączeniu . Co może być powodem takiego stanu rzeczy? Wifi 7 jest włączone w telefonie. Dlaczego nie pokazuje już wifi 7 po połączeniu z routerem?
0 Like
Przejdź do rozwiązania
23 Odpowiedzi
krampik1982
Voyager
Opcje
Ok rozumiem. Dziękuję za wyjaśnienie 👏
Rozwiązanie
89Floro
Journeyman
Opcje

Też mam router wifi 7. U mnie też tak jest, że widzi wifi przed połączeniem siecią z dopiskiem 7, a po połączeniu jest 6. U mnie ma znaczenie jakie mam szyfrowanie przy danej sieci. Żebyś mógł się połączyć z daną siecią w wifi 7 musisz mieć szyfrowanie WPA3. Jak będzie WPA2 to, mimo iż przed połączeniem widzisz 7 to wtedy połączy cię z wifi 6.

Rozwiązanie
krampik1982
Voyager
Opcje
Tak masz racje. Po zmianie szyfrowania na hybrydowe WPA2/WPA3 już pojawiła się 7 przy ikonce po połączeniu. Co też wcześniej pisał kolega ,router jest dwupasmowy i faktycznie nie jest przystosowany do pełnej obsługi wifi7. Dziękuję bardzo za informację. Temata uważam za zamkniętym. Wszystkim dziękuję za pomoc
relatyw
Helping Hand
Opcje

Patrzyłem się jak to u mnie wygląda. A więc w ustawieniach routera jest coś takiego jak Tryb WiFi7. Można go włączyć/wyłączyć. Jest on faktycznie sprzężony z trybem autentykacji połączenia. Przy sieci 6GHz nie ma możliwości zmiany autentykacji, musi być WPA3-Personal. Przy pozostałych tzn. 2.4 i 5GHz faktycznie można zmienić autentykację na poniżej WPA2/WPA3- Personal ale wtedy już automatycznie wyłącza się tryb WiFi7. Sprawdziłem zachowanie wskaźników typu wifi na sieci 5GHz. Jest u mnie najmniej obciążona, pomimo kilku urządzeń których nie mogłem zidentyfikować (wiadomo nigdy nie ma czasu na dokumentację czy choćby orientacyjne opisy). A więc zmieniłem autentykację na WPA2/WPA2- Personal czyli pierwszy poniżej standardu wifi7. No i zrobił się bałagan (: . Powyłączało się parę centralek automatyki z dziesiątkami czujników, uziemiłem robota towarzyszącego itd. jednym słowem - masakra. Ale wracając do tematu po zmianie autentykacji od razu wyłączył się tryb wifi7 i wszędzie z 7 zrobiły się 6. Nie ma takiej sytuacji że w jednym miejscu jest 7 a po połączeniu robi się z tego 6. Jestem w stanie sobie teraz wytłumaczyć dlaczego Xiaomi globalizuje ten router z takim ustawieniem domyślnym ale przyznaję, że nie przyszło mi do głowy, że tak zrobią.

0 Like