Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

S25 Ultra - problem z Android Auto

(Temat utworzony: 07-02-2025 05:36 PM)
2332 Wyświetlenia
Lukas_Pogo
Pioneer
Opcje
Witajcie, 

Pojawił się u mnie pierwszy problem z S25 Ultra, nie działa w moim aucie Andoid Auto po podłączeniu kablem. Wcześniej miałem S24 Ultra i w tym samym aucie i na tym samym kablu działał. Moje auto to Mazda 6 z 2017 roku. Warto dodać, że sprawdziłem działanie S25 Ultra w nowszej Maździe CX-30 z 2019 roku i tam działa bez problemu. Do postu zamieszczam fotki z komunikatem jaki pojawia się w aucie po podłączeniu kablem i co pokazuje telefon. Próbowałem na wszelkie sposoby i nie chce zaskoczyć. Przełączałem opcje na telefonie, zmieniałem, szukałem i nic. Telefon jest sparowany z autem po bluetooth i działa dobrze, odtwarza muzykę itd. ale to chyba nie ma znaczenia. Patrząc na to, że dopiero co wszystko działało z S24 Ultra to dopatruję się jakiegoś problemu z telefonem, chociaż działa w CX-30, dziwne.. Ps auto jest za stare na łączenie bezprzewodowe Android Auto. Macie pomysły co zrobić?

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
trymi
Student
Opcje

Miałem ten sam problem na galaxy s25. Odinstalowałem Android Auto na telefonie (w aplikacji Google Play), a następnie ponownie zaktualizowałem aplikację. Gdy to zrobiłem, ponownie podłączyłem kabel USB, Android Auto natychmiast pojawił się ponownie i działa idealnie. Zobaczymy jak długo podziała.

https://support.google.com/androidauto/thread/322449663/android-auto-not-working-on-galaxy-s25?hl=en

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

22 Odpowiedzi
Lukas_Pogo
Pioneer
Opcje
Zdjęcia do postu.20250207_162512_1000019913_1738941917.jpg1738946190066.jpg1738946190074.jpg
0 Like
Lukas_Pogo
Pioneer
Opcje
Ps 2 próbowałem na postoju, z włączonym i wyłączonym silnikiem.
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Z tego co mi wiadomo nie wszystkie radia z Android Auto dostosowały system do nowego Androida.
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Lukas_Pogo  Upewnij się, że Twój telefon Samsung S25 Ultra oraz system Mazda Connect są zaktualizowane do najnowszych wersji, dodatkowo Wyczyść pamięć podręczną i dane aplikacji Android wchodząc w: Ustawienia >Aplikacje > Android Auto > Pamięć > wyczyść pamięć

Lukas_Pogo
Pioneer
Opcje
Czyli teoretycznie najszybciej będzie dowiedzieć się w ASO, czy mają aktualizację systemu w aucie, żeby odpalił się Android Auto z nowszym Androidem.
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Tak. Dodam tez ze ostanie dwie aktualizacje Adroida Auto v13.3 i v13.4 przyniosły pewne błędy w użytkowaniu samej aplikacji, a dokladnie z dźwiękiem słuchania radia podczasz korzystania z nawigacji. W Pana przypadku będzie to kwestia wgrania do auta najnowszej aktualizacji radia.
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@Lukas_Pogo za nim pobiegniesz do ASO i cokolwiek wyczyścisz w telefonie i ustawieniach AA, sprawdź w zakładce Bezpieczeństwo i prywatność/Więcej ustawień zabezpieczeń -> Zablokuj łączenie przez USB po zablokowaniu - wyłącz, jeżeli masz włączone! Jeżeli jeszcze nie zaskoczy, to dodatkowo, piętro wyżej w menu możesz wyłączyć Automatyczna blokada.

Daj znać, czy pomogło.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
BartuQ
Student
Opcje
Witam, z całym szacunkiem ale jedyne co może zrobić ASO Mazda to aktualizacja oprogramowania CMU do najnowszej wersji czyli 74.0.324, i niestety nie ma to praktycznie nic wspólnego z dzialaniem Android Auto, jedyne co się poprawi to szybkość dzialania systemu w Twoim aucie. Problemu szukałbym raczej gdzie indziej. Też posiadam Mazdę tylko model 3 z 2014 roku, ale ma to samo CMU co w Twoje auto, sam zmieniłem oprogramowanie CMU oraz hub USB żeby korzystać z Android Auto, posiadam hub USB który zakupiłem na portalu z za granicy. Ten który posiadam ma w sobie dwa złącza USB jedno typ-A i drugie typ-C właśnie do podłączenia Android Auto. Nie wiem jaki hub USB posiadasz ale zazwyczaj były to 2x USB typ-A. Pierwszą rzeczą która bym sprawdził to jest kabel USB, musi być jak najlepszej jakości, bo jeżeli użyjesz kabla słabej jakości to możesz zapomnieć o Android Auto. W pudełku z telefonem oryginalnie masz kabel USB typ-C na USB typ-C, jeżeli używasz innego niż ten z pudełka to spróbuj zmienić na lepszy. Druga sprawa to właśnie automatyczna blokada w telefonach samsung. Po aktualizacji oprogramowania do styczniowych zabezpieczeń po podłączeniu telefonu do mazdy na pasku powiadomień wyskoczyła ikonka USB która była przekreślona, a po odblokowaniu telefonu Android auto podłączył się bez problemu. Po trzecie to wersja Android auto zainstalowana na telefonie, obecnie najnowsza wersja to 13.6 i tej właśnie uzywam.
Posiadam S24U i używam Androida Auto w Mazdzie od Maja zeszłego roku, próbowałem różnych kombinacji, nawet bezprzewodowego dongla, CarlinKit, niestety co rusz się rozłączał, najlepszy jest oryginalny przewód USB, zero problemów.
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@BartuQ niestety One UI 7 A15 dla modeli S25 nadal używa AA w wersji 3.15. ... też używam bezprzewodowo i działa bez najmniejszego problemu.

Co do przewodu USB to się zgodzę. Najlepszy jest firmowy, od producenta danego telefonu.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.