Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Słabsza jakość zdjęć s25+

(Temat utworzony: 20-02-2025 04:34 PM)
728 Wyświetlenia
kubamsa
Journeyman
Opcje

image

image

image

image

Dzień dobry, chciałem się podzielić moim odkryciem: zauważyłem problem z wyrazistością zdjęć na Samsungu S25+. Dotychczasowy telefon, S23, robił lepsze zdjęcia. Nawet jeśli ktoś nie widzi różnicy, to ona istnieje – widać ją w rozmiarze plików. Zdjęcia z S25+ ważą czasem podobnie, a czasem o połowę mniej niż te z S23, zrobione w tym samym miejscu. Czy da się to poprawić? Może to wina niedopracowanego oprogramowania, albo Samsung faktycznie pogorszył jakość kamer? Dobrą różnicą jest to, że szumów na zdjęciu jest faktycznie sporo mniej, ale aparat zbyt mocno je wygładza.

14 Odpowiedzi
Amazigh
Big Cheese
Opcje
Oprogramowanie. Sprzętowo to zasadniczo to samo - drobne różnice (zoom optyczny na minus, szerokokątny na plusik). Sam S23 też na początku robił lepsze zdjęcia. Potem przyszły aktualizacje... "Najlepsze" jest przy tym to, że swoją najlepszą matrycę Samsung sprzedaje chińskiej konkurencji, a nie włożył jej do swojego najnowszego flagowca...
kubamsa
Journeyman
Opcje
To jest chore, że oni mogą za pomocą aktualizacji zmieniać działanie naszego smartfona, celowo np. spowalniać starsze urządzenia itd. Kto wie? A z tymi kamerami to też… 🤦 Szukają tak naprawdę sposobu, by zarobić jak najwięcej, więc dają tańsze elementy do telefonów, swoją drogą jednych z najdroższych, a ostatnio jedyne większe zmiany w telefonach to zmiany w oprogramowaniu, niestety.
Amazigh
Big Cheese
Opcje
Tak jest od prapoczątków. Za pomocą oprogramowania można zmieniać - dodawać (to +) i usuwać funkcje i możliwości sprzętowe - śledzić, zbierać informacje i w końcu zablokować ci twoje urzadzenie. Z przykrością stwierdzam po latach "samsungowania", że obecnie większą wagę zdaje się przykładać do oprogramowania (choć też nie do końca - vide niekończące się oczekiwanie na aktualizacje!), a szczególnie AI, które ma się zająć przetwarzaniem materialow "wejściowych", niż do sprzętu będącego źródłem tego materiału... Inni mają już lepsze aparaty, baterie, ekrany i to za znacznie niższą kasę... Tak, to chore.
0 Like
kubamsa
Journeyman
Opcje
Znam to, zawsze tak było i będzie z oprogramowaniem na wszystkich smartfonach. Niestety, to może działać również na naszą niekorzyść, np. opóźnienia w aktualizacjach tak jak One UI 7 na starsze modele. Co do sprzętu Samsunga, racja... chińscy producenci w niektórych kwestiach wyprzedzają Samsunga, Apple itd., które maksymalnie wykorzystują istniejący sprzęt, zmieniając oprogramowanie.
0 Like
Maniollo
Troubleshooter
Opcje
Coś w tym jest co mówicie. Ale z drugiej strony, mówię tu tylko o sobie, gdyby model 6,2 cala miał otrzymać na plecach telefonu taka wyspę jak w większości telefonów, które robią dobre zdjęcia to ja dziękuję. Na s25 czy zakladam etui czy noszę golasa to mam zgrabny telefon. Wiem i zdaje sobie sprawę, żeby włożyć duża matrycę trzeba gdzieś to wszystko upchać. Więc albo zgrabna bryła, slbo dobra jakość zdjęć. Osobiście wybieram to pierwsze. Jeżeli w serii s26 pojawi sie duża wyspa to będę szukał czegoś zgrabnego innej firmy.
0 Like
kubamsa
Journeyman
Opcje
Wiem o czym mówisz i popieram to, ale tym razem postanowiłem wypróbować s25 plus, więc mogliby znaleźć miejsce skoro to taka bryła 6,7cala....
0 Like
Maniollo
Troubleshooter
Opcje
Tak teraz doczytałem, ze model z +. Ale ogólnie zaden tel z tą wyspą piękny nie jest. Mialem epizod z ip15p i to nie dla mnie.
0 Like
Pitson23
Voyager
Opcje
To jest hit nad hity !!
Dziś testowałem i porównywałem zdjęcia z nowości czyli S25 Ultra z... podstawowym S23 i to co zobaczyłem to...to dokladnie to samo co w tym poście !. S23 który i tak ma słaby aparat, jest 2 gen. do tyłu robi lepsze zdjęcia niż flagowy smartfon Samsunga czyli S25U. Brak ostrości na zdjęciach, szczegółów i obraz jak za delikatną mgłą to wszystko sprawia , że S25U jest porażką.
kubamsa
Journeyman
Opcje
Masakra...Mam nadzieję, że po licznych skargach Samsung coś z tym zrobi.
0 Like