U mnie sytuacja wygląda następująco, gdyby ktoś nadal szukał jakichś wskazówek co, jak i w miarę dobrze ustawić.
NFC, Bluetooth, Lokalizacja, UWB - wszystkie tego typu rzeczy - ciągle wyłączone, gdyż to jest zbędne, warto tylko włączać w momencie użycia;
Sieci komórkowe - 5G można wyłączyć, w zupełności wystarczy LTE;
Płynność ruchu - adaptacyjna 120HZ;
Rozdzielność ekranu - FHD+. Używałem QHD+ - osobiście nie dostrzegam żadnych różnic, zatem nie warto męczyć baterii.
Adaptacyjne oszczędzanie energii oraz bateria adaptacyjna - włączone;
Limity użycia w tle - uśpione głęboko aplikacje, których nie trzeba używać na codzień, z których nie potrzebne są wyskakujące powiadomienia, mocno zalecam, zostawić jedynie aplikacje typu messenger, instragram itp, aby na bieżąco otrzymywać wiadomości.
AOD - wyłączony, personalnie nie używam, gdyż to zbędne, a po co męczyć baterię.
Profil wydajności - lekki. Nie zauważyłem żadnych zmian pomiędzy lekkim, a standardowym;
Ładowanie baterii - max 80% - zauważyłem, że żywotność baterii na takim ładowaniu jest mocniejsza. Przekłada się to wiadomo na krótsze zużycie baterii w skali czasu, lecz uważam, że taki stan naładowania jest dużo bardziej stabilniejszy.
Za pewne wiele rzeczy pominąłem, gdyż nie pamiętam co mam jeszcze wyłączone, ale polecam zobaczyć na YouTube kanał: Przydatne Rzeczy, ustawić wszystko co poleca twórca i zapewniam, że będą efekty.
Oczywiście wipe cache partition warto zrobić, robiłem dwukrotnie.
WIFI bądź pakiet danych włączone 24/7 (zależy od miejsca pobytu dom/praca)
To tylko moja rada, nic więcej, być może ktoś z chęcią skorzysta
👌🏻 🙂.
Model: s24 ultra, SOT na ładowaniu 80% przy dużym użytkowaniu wystarcza na jakieś 7-8H, a eksploatacja trwa w godzinach 6:00 - 21:00, wówczas po 21:00 zaczynam ładowanie z poziomem baterii na pułapie ~ 10%.