Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z internetem lte w T-mobile

(Temat utworzony: 31-01-2024 02:23 PM)
3059 Wyświetlenia
kryman28
Pioneer
Opcje
Mam problem z danymi komórkowymi na telefonie s24u, wcześniej również na s23+: jeżeli w różnych lokalizacjach zasięg sieci T-mobile jest niski lub całkowicie zanika to przy powrocie do dobrego zasięgu nie działa internet pomimo wyświetlenia połączenia lte z pełnym zasięgiem, wyłączenie i włączenie danych komórkowych nie pomaga, jedynie przełączenie telefonu na chwilę w tryb samolotowy przywraca dostęp do internetu. Usługa VoLTE jest aktywna. Czy ktoś z was spotkał się z podobnym problemem?
kryman28
Pioneer
Opcje
Ustawiłem apn ręcznie i potestuję.
0 Like
mcbseb
Troubleshooter
Opcje
Bardzo często winę za kiepski sygnał czy ***** zasięg odpowiada operator tylko nikt o tym nie mówi i zawsze szuka się problemów w sprzęcie. Lokalizacja, w której ja mieszkam jest idealnym przykładem faktu jakie operatorzy mają dziury w infrastrukturze i jak jeden operator drugiemu przeszkadza. W miejscu gdzie pracuję mam słabiutkie LTE, które dosłownie pochłania mi baterię. Wystarczy, że przemieszczę się 600 metrów na północ i mam pierwszoligowe (jak na Polskę) 5G. Na południu słabe 5G/średnie LTE. Przesuwając się na wschód jest ogółem dramat, bo często widuje się "3G" lub "H+" i dopiero około 4 km dalej jest bardzo dobre 5G. W centrum miasta (3km od miejsca pracy) jest słabe 5G/LTE. U moich Tesciów, na wsi bez WiFi Calling telefony w Plusie są martwe, a na wsiach na południe jest bardzo dobre 5G.
I jak za to winić producenta telefonów? Przecież to widać jak "gęsto" rozstawione są wieże. Szkoda tylko, że nie da się sprawdzić ich wydajności. Z kolei niedawno odbywałem kilkudniową podróż po Śląsku i Małopolsce i tam 5G miałem dosłownie wszędzie - w lesie, na autostradzie, dowolnej dzielnicy Krakowa, Katowic itp. itd. Moim zdaniem winą za takie postrzeganie sytuacji jest marketing sieci komórkowych, który można włożyć między bajki. Gdyby ta mapa Plusa ich rzekomego zasięgu 5G była papierowa to bardzo szybko znalazłbym dla niej zastosowanie.
0 Like
kryman28
Pioneer
Opcje
Niestety reset apn nie pomógł.
0 Like
Danny888
Voyager
Opcje

@PatrykF  T-Mobile miał problem z racji wyłączania sieci 2G/3G ponad rok temu, po jakimś miesiącu wróciło to do normy, ja miałem ten sam problem co koledzy w wątku jak już w centrum miasta nie mogłem otworzyć strony internetowej typu Onet, WP itd. zrobiłem zgłoszenie, wymieniono kartę i było dokładnie to samo, po kolejnej wizycie w salonie gość mi powiedział ze z powodu wymiany przełączają użytkowników mających 5G do słabszych roboczych stacji bez ich wiedzy (ludzie mieli ofertę taryfową 5G) ale mają zakaz aby o tym mówić, zrobiłem zgłoszenie na infolinię techniczną powołując się na umowę i taryfę 5G (dodałem także ze według ich mapy terytorium w którym mieszkam powinno być full 5G) i wskazałem że jest to świadczenie usługi niezgodnej z umową i na drugi dzień zaczęło działać, zadzwonił technik i poprosił o aby zrobić reset telefonu -> wył/wł, teraz jak zmieniłem telefon na S24U Internet śmiga, polecam zgłaszać i zgłaszać, kulturalnie to daje efekt bo macie z tym związane prawa.

kryman28
Pioneer
Opcje
Ja 5G wyłączyłem z poziomu telefonu, u mnie jest problem z LTE.
0 Like
Danny888
Voyager
Opcje
Miałem problem także z danymi komórkowymi, sprawdzałeś kartę innej sieci w telefonie?
0 Like
Pellhl
Explorer
Opcje
Hej, piszę bo zauważyłem pewien problem i nie wiem czy mam wadliwy model (S24) albo może mam coś źle w ustawieniach, ale gdy wyłączam wi-fi i przełączam się na dane komórkowe to telefon nie potrafi nawiązać połączenia z internetem. Pojawia się symbol E i dwie strzałki ale nie ma symbolu 5g i żadna strona się nie ładuje - mam komunikat "brak połączenia z internetem". Wcześniej używałem S10+ i nie miałem żadnych problemów, stąd też się zastanawiam czy może to wina 5g (mieszkam w Krakowie i na mapie pokrycia 5g nie ma mojego osiedla) no ale zakładał bym że jeśli nie ma dostępnej sieci 5g to telefon będzie używał lte, czy jakiejkolwiek innej dostępnej, a tutaj nic. Co ciekawe, gdy zrestartuje telefon to gdy się włączy mam 5g i wszystko działa, tak jak by przy starcie umiał się połączyć ale później juz nie. Wiecie o co może chodzić? Sieć Tmobile.
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Pellhl, Na początek wykonaj reset ustawień sieciowych

Ustawienia --> Zarządzanie ogólne --> Resetowanie --> Resetuj ustaw. sieci komórkowej --> Zeruj ustawienia

oraz

Ustawienia --> Zarządzanie ogólne --> Resetowanie --> Resetuj ustawienia sieci Wi-Fi i Bluetooth --> Zeruj ustawienia

Pellhl
Explorer
Opcje
Zrobiłem co napisałeś i faktycznie wygląda to lepiej, narazie działa zobaczymy jak będzie. Dziękuję za sugestie
0 Like
Izma
First Poster
Opcje
Chwile temu miałam to samo przyjechałam do Łodzi i nigdzie nie było zasięgu niby go miałam ale nic się nie lądowało i wyskakiwał komunikat brak połączenia z internetem. Okazało się że mam aktualizacje systemu więc pomyślałam że od tego zacznę i po aktualizacji problem zniknął.
0 Like