Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Aparat główny w Samsungu Galaxy S24+ (12 M vs. 50 M)

(Temat utworzony: 30-04-2024 11:42 AM)
509 Wyświetlenia
Mati91a
Pathfinder
Opcje
Witajcie. 🙂 Domyślnie korzystałem z aparatu o wielkości 12 mega pikseli. Jakby po przełączenie się na 50 dostrzegłem bardziej ostre ujęcia zdjęć. Jak sądzicie - Czy tryb 50 M ma coś negatywnego, że domyślnie ustawione jest zaledwie 12 mega pikseli?? Miłego dnia. 😎
luisCapp
Voyager
Opcje
No różnica ogromną na korzyść 200mp, tylko że te fotki zajmują troche miejsca i wymagają dobrych warunków oświetleniowych, a wręcz perfekcyjnych bo przy nawet małych cieniach robi się problem. Co do takich ujęć to w nich przeważnie nie widać dużej różnicy, ale jakbyś fotografował np. Jakieś włoskie miasteczko z wielokolorowymi domkami różnica w kontraście i nasyceniu barw byłaby ogromna
0 Like
Piwkoo
Helping Hand
Opcje
No ogólnie te w 200 mpx bardzo ładne są. To zdjęcie zajmuje prawie 15 MB. To w 50 mpx zajmuje prawie 6.5 MB a to w 12 2.7 MB. Wydaje mi się że te kolory będą jeszcze poprawione bo seria s24 jest jeszcze młoda i walczą z tym oprogramowaniem ciągle i jak widać dużo do perfekcji brakuje ale jest coraz lepiej. Ludzie narzekali że na początku s24 ultra robił dużo gorsze zdjęcia od s23 ultra. Porównywałem w sklepie na obiektywie 3x (tylko na takim bo zabezpieczenie z tyłu uniemożliwiało innymi) I s24 wychodziły bardzo podobnie
0 Like
Piwkoo
Helping Hand
Opcje
Tylko że zdecydowałem się na taką sesje tylko dlatego że były bardzo dobre warunki (dużo światła)
0 Like
Mighn
Big Cheese
Opcje
Niestety nie zmienisz tego... Ja osobiście robię głównie fotki 24mpix i każdą udaną obrabiam w lightroomie, ale ja jestem trochę szurnięty na punkcie fotografii... ale na koniec wychodzą w miarę fajne fotki.retouch_2024041810085791_1000005772_1713427740.pngretouch_2024032501023578_1000004127_1711324955.jpg
Raulnin
Voyager
Opcje
200mpx robi robotę. Zdjęcia są ostre i nasycone - oczywiście po wszystkich aktualizacjach i wszystkich "czyszczeniach" (wipe cache, pamięć aparatu ect..). Nocne także....
aw66
First Poster
Opcje
Tyle komentarzy mądrali a ja dalej nie wiem czy używać ustawienia 12M czy 50M?
PatrykF
Expert
Opcje

@aw66 Generalnie najlepsza rozdzielczość jest w 50MP. Przetestuj sobie jednak co działa Ci najlepiej, ponieważ jest to kwestia w dużej mierze subiektywna.

13xyz13
Explorer
Opcje
Szczerze, to zdjęcia w 50 i 200mpx są gorsze niż w 12 mpx... ten telefon to straszna losowość w zdjęciach. Trzeba bardzo kombinować z ustawieniami. Może ma ktoś dobry preset pod s24 ultra? Czy jednak nie da się już nic wyciągnąć z tego telefonu? Mój iPhone 13 Pro Max robił lepsze i naturalniejsze zdjęcia niż S24 Ultra.
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Ja robię w 50mpx zdecydowanie lepsza jakość

13xyz13
Explorer
Opcje
W dzień możliwe że tak, ale w nocy niezbyt.
0 Like