Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Aparat główny w Samsungu Galaxy S24+ (12 M vs. 50 M)

(Temat utworzony: 30-04-2024 10:53 AM)
894 Wyświetlenia
Mati91a
Pathfinder
Opcje
Witajcie. 🙂 Domyślnie korzystałem z aparatu o wielkości 12 mega pikseli. Jakby po przełączenie się na 50 dostrzegłem bardziej ostre ujęcia zdjęć. Jak sądzicie - Czy tryb 50 M ma coś negatywnego, że domyślnie ustawione jest zaledwie 12 mega pikseli?? Miłego dnia. 😎
Korneliush
Apprentice
Opcje
W punkt - dlatego ja robię po kilka zdjęć na scenę, bo za każdym razem wychodzi coś innego.
0 Like
luisCapp
Voyager
Opcje
Fotki 200 mp zajmują za dużo miejsca, a 12mp i 50mp w ogóle nie są do siebie podobne.

Jedyne co się powinno różnić to szczegółowość, a w rzeczywistości fotki 12mp są typowo "samsungowe" z bardzo podbitymi kontrastem oraz żywe - pocztówkowe. Mi się podoba ale nie o tym dzisiaj.

W przypadku fotek 50mp to znika. Oddają one dokładniej rzeczywistość i barwy ale są dużo mniej żywe, i to się może mniej podobać szczególnie jak chce się cyknac ładną fotke z wakacji, gdzie te podbite kolorki są atrakcyjne dla oka, ale jednak 12mp oferuje za niska szczegółowość. 

Od czego to zależy, ktoś jeszcze ma tem problem i wie jak go rozwiązać? Moze to coś do zmiany w ustawieniach?
0 Like
Mighn
Big Cheese
Opcje
Masz jeszcze 24mpix , warto sprawdzić... a fotki 200mpix jakoś bardzo miejsca nie zajmują (no, chyba, że ktoś trzyma wszystko na telefonie, ale raczej takich już nie ma) tyle, że w 90% przypadków taka rozdzielczość jest bez sensu, no i wymaga idealnych warunków oświetleniowych.
Pamiętaj też, że to tak na prawdę nie są zdjęcia, tylko obrazy rysowane przez AI na bazie wielu ujęć z aparatu, po więcej wiedzy możesz udać się na tą stronę (nie moja - znaleziona i bardzo dobra) https://informatykzakladowy.pl/fotografia-obliczeniowa/
Maniollo
Troubleshooter
Opcje
Do ładnych fotek z wakacji służą aparaty foto. Te nawet z dolnej półki masakrują jakością te z tel.
Mighn
Big Cheese
Opcje
1. Najlepszy aparat to ten, który mam przy sobie... nie ganiam wszędzie z EOSem i kompletem obiektywów, a z telefonem już tak.
2. Aktualne tanie "małpy" robią tragiczne zdjęcia, znacznie gorsze od nawet średniej klasy smartfonów (a nocnych nie robią praktycznie wcale)
3. Znając podstawy fotografii i po zapoznaniu się ze sprzętem dobrym smartfonem można robić na prawdę świetne zdjęcia i to zarówno artystyczne jak i stockowe (i to sprzedające się stockowe)...
luisCapp
Voyager
Opcje
Pięknie napisane, dodatkowo rozkładając 3k na tel I 3k na aparat mam przeciętny tel I przeciętny aparat, a mógłbym mieć po prostu najlepszy tel który zaoferuje więcej w 1 urządzeniu. No ale mniejsza.

Nic tak nie irytuje jak kiedy się zadaje pytanie a ktoś napisze "od zdjęć jest aparat 🤓🤓👆👆"
0 Like
luisCapp
Voyager
Opcje
Racja, dziękuję za odpowiedź kolego. Problem jest tylko taki że te 24 są tylko w rawie, a mi się ten "pocztówkowy" klimat i rysowanie AI podoba. Dlatego tak naprawdę jedyne na czym mi zależy to dowiedzenie się czy jest jakaś opcja w ustawieniach przy której 50mp robi fotki o tej samej specyfice
0 Like
Mighn
Big Cheese
Opcje
Tak szczerze mówiąc, to za 6k ciężko jest znaleźć dobry obiektyw do aparatu... o reszcie nie wspominając: 😞
0 Like
luisCapp
Voyager
Opcje
Dlatego to co napisał tamten osobnik jest tymbardziej głupie. To co, ta inna obróbka przy 50mp to coś czego się nie da zmienic? Bo każdego zdj w galerii obrabiać nie będę xD
0 Like
Piwkoo
Helping Hand
Opcje
Ostatnio bawiłem się aparatem w moim s23 ultra wrzucam tu fotki robione z tego samego miejsca w kolejności 12mpx (finalnie wyszło 9mpx), 50mpx (37) I 200 (150). Jak widać kolory są dosyć podobne różnią się tylko szczegółowością. Nawiasem mówiąc nie wiem czego z 12mpx wychodzi 9 z 50 wychodzi 37 a z 200 wychodzi 150. Dodatkowo przy zrobieniu 175 zdjęć w ciągu niecałej godziny z czego około 150 to były zdjęcia w 50 i 200 mpx telefon obrabiał je przez godzinę zjadając przy tym 20% baterii :smiling-face:20240426_150938_1000002201_1714136978.jpg20240426_150948_1000002218_1714137073.jpg20240426_151000_1000002205_1714137024.jpg
0 Like