Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Samsung S22 i wifi 6 (801.11ax)

(Temat utworzony: 27-04-2022 02:50 PM)
3133 Wyświetlenia
Apocalipse0
Apprentice
Opcje

Dzień dobry, występuje u mnie problem w konfiguracji: dowolny telefon samsunga teoretycznie wspierający wifi 6 i router asus Asus RT-AX55.

Przy wymuszeniu 801.11ax, ani mój Samsung S22 Ultra, ani Samsung S22, ani Samsung Note 10+ nie łączą się z siecią WiFi 6 wyrzucając komunikat, że 'nie można połączyć z siecią'.

Po przełączeniu ustawień routera w tryb mieszany sieci wszystko działa, ale telefon de facto łączy się wtedy w trybie 801.11ac. Jest to szczególnie irytujące, gdyż wszystkie inne urządzenia w domu bez problemu łączą się w standardzie WiFi 6.

Dwie sensowne porady, które znalazłem to wyłączenie  Spoof LAN TTL na routerze oraz przełączenie maca połączenia na 'phone mac'. Zastosowałem, nie pomogły. 

Najnowsze oprogramowanie w każdym z urządzeń.

Podejrzewam, że któreś z ustawień routera ze względu na błąd po stronie Samsunga uniemożliwia zestawienie połączenia, ale mam wrażanie, że sprawdziłem już wszystko sensowe i nie pomogło.

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
Apocalipse0
Apprentice
Opcje

Udało mi się rozwiązać problem. Niestety rozwiązanie nie jest wybitnie satysfakcjonujące, gdyż pomógł reset routera do ustawień fabrycznych.  Prawdopodobnie był to bug po stronie routera, gdyż ustawienia, zarówno podstawowe, jak i zaawansowane, są 1:1 takie jak były przed resetem.

Niemniej jednak pojawiła się piękna '6' przy ikonie wifi i mogę lepiej wykorzystać możliwości mojego łącza 1Gbs. Pozdrawiam. 

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

27 Odpowiedzi
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Posiadam router ASUS RT-AX82U, który też wspiera Wi-Fi 6 więc mogę sprawdzić w jaki sposób łączą się u mnie telefony (S22 Ultra, S20 FE). Podejrzewam, że w trybie ax ponieważ prędkość sieci wynosi między 400 a 550 Mb/s w zależności od odległości. Jak sprawdzić w jakim trybie podłączone są telefony?

Apocalipse0
Apprentice
Opcje

Z poziomu routera wchodzisz System log -> Wireless Log i u dołu logu po macu masz physical layer (PHY).  Oczywiście telefony samsunga u mnie na AC, a inne domowe urządzenia na AX. 

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Rozumiem. Dzisiaj w godzinach wieczornych sprawdzę tryb połączenia.

mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Wracam z odpowiedzią. Zarówno Galaxy S22 Ultra jak i Galaxy S20 FE łączą się z moim routerem w trybie ax.

Apocalipse0
Apprentice
Opcje

A jesteś w statnie podesłać mi niezaszyfrowany konfig routerea? Wczoraj spędziłem jeszcze parę godzin na poszukiwaniach, testowaniu różnych opcji i nic nie pomogło. 

0 Like
theguildsman
Helping Hand
Opcje
U mnie podobnie dla Asusa AX92U. Czy reset routera jest możliwy?
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Jeżeli w takiej konfiguracji nie ma żadnych danych wrażliwych to mogę podesłać. Jak przygotować takie informacje? Dodam, że nie zmieniałem prawie żadnych ustawień fabrycznych więc można powiedzieć, że u mnie to działa "out of the box".

0 Like
TomiSss
Pioneer
Opcje
To jest problem w softu w Samsungu. Mój S22 łączy się z routerem po WiFi6 ale tylko z połowa prędkości, synchronizacja jest na poziomie 1,2GB a powinno być ponad 2,4GB. Stary Huawei P30 wyciaga 1,7GB, wiec po stronie routera jest ok. Jeżeli komuś łączy na poziomie 400MB to jest to tylko sieć AC nie AX. Sprawdź w ustawieniach routera jaki kanał masz ustawiony dla sieci 5GHz, w moim Asusue AX88U jest problem z połączeniem na kanałach powyżej 100, ale za to dobrze działa na kanałach do 64
0 Like
Apocalipse0
Apprentice
Opcje
Jest to jakaś droga, ale nie do końca mój przypadek. Sieć jest w pełni widoczna, nawet telefon pokazuje, że jest to wifi 6, ale po prostu się z tą siecią nie łączy. Większość problemów w sieci, które znalazłem dotyczących Samsunga dotyczy sytuacji, którą opisujesz czyli obciętych prędkości, albo zrywania połączenia, jednak to nie jest mój problem. Oczywiście spróbowałem zmiany kanałów: nie pomogło.
0 Like