Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Samsung S22 i wifi 6 (801.11ax)

(Temat utworzony: 27-04-2022 02:50 PM)
3136 Wyświetlenia
Apocalipse0
Apprentice
Opcje

Dzień dobry, występuje u mnie problem w konfiguracji: dowolny telefon samsunga teoretycznie wspierający wifi 6 i router asus Asus RT-AX55.

Przy wymuszeniu 801.11ax, ani mój Samsung S22 Ultra, ani Samsung S22, ani Samsung Note 10+ nie łączą się z siecią WiFi 6 wyrzucając komunikat, że 'nie można połączyć z siecią'.

Po przełączeniu ustawień routera w tryb mieszany sieci wszystko działa, ale telefon de facto łączy się wtedy w trybie 801.11ac. Jest to szczególnie irytujące, gdyż wszystkie inne urządzenia w domu bez problemu łączą się w standardzie WiFi 6.

Dwie sensowne porady, które znalazłem to wyłączenie  Spoof LAN TTL na routerze oraz przełączenie maca połączenia na 'phone mac'. Zastosowałem, nie pomogły. 

Najnowsze oprogramowanie w każdym z urządzeń.

Podejrzewam, że któreś z ustawień routera ze względu na błąd po stronie Samsunga uniemożliwia zestawienie połączenia, ale mam wrażanie, że sprawdziłem już wszystko sensowe i nie pomogło.

Przejdź do rozwiązania
Rozwiązanie
Apocalipse0
Apprentice
Opcje

Udało mi się rozwiązać problem. Niestety rozwiązanie nie jest wybitnie satysfakcjonujące, gdyż pomógł reset routera do ustawień fabrycznych.  Prawdopodobnie był to bug po stronie routera, gdyż ustawienia, zarówno podstawowe, jak i zaawansowane, są 1:1 takie jak były przed resetem.

Niemniej jednak pojawiła się piękna '6' przy ikonie wifi i mogę lepiej wykorzystać możliwości mojego łącza 1Gbs. Pozdrawiam. 

mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Dziękuję za informację. Najważniejsze, że udało się rozwiązać problem. Warto również na bieżąco aktualizować router do najnowszej wersji oprogramowania. Możesz sprawdzić czy przypadkiem nie jest dostępna nowsza wersja oprogramowania w ustawieniach administracyjnych routera.

solid
Journeyman
Opcje
Witam, czy obsługę Wi-Fi 6E w S22 Ultra trzeba jakoś dodatkowo włączyć?
0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje
Normalnie się włącza. Jeśli masz Wi-Fi 6, to normalnie się połączysz.
solid
Journeyman
Opcje
Telefon niestety nie widzi pasma 6Ghz i kanału 160Mhz.
0 Like
BAZINGADIR87
Voyager
Opcje
A router ma wi-fi 6?
0 Like
solid
Journeyman
Opcje
Tak, ma. Zrzut z ustawień w routerze.SmartSelect_20230110_180921_Omada_1000041764_1673370561.jpg
0 Like
theguildsman
Helping Hand
Opcje
Spróbuj ustawić kanał na automatyczny, szerokość pasma również.
0 Like
theguildsman
Helping Hand
Opcje
WiFi6 to nie to samo co 6E.
0 Like
Paramedic88
Troubleshooter
Opcje
Ja mam polaczone z wi fi 6 z asus ax86u i lata spoko . Synchro 2.4Gb/s i czystego koło 900Mb/s. Ale to tylko wi fi 6 bez E. Nie spawdze bo nie ma na czym. Pasowało by mieć pod ręką minimum ASUS ROG Rapture GT-AXE16000 6E aby się pobawić i sprawdzić. Ale dla mnie to jeszcze za dużo na router dać 3 tyś. Ale ciekawe czy jest faktycznie 6E w s22 ale chyba ma bo jak zaistalowalem wifi analizer pro ktorego używam to pokazywał mi pasmo 6Ghz. Na s9 plus tylko 5Ghz wiec chyba musi mieć. Przetestuje za 5 lat jak routeru zejda do 1 tyś za 6E tak jak to bylo z ax86u.
0 Like