Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Samsung S22 i wifi 6 (801.11ax)

(Temat utworzony: 27-04-2022 03:38 PM)
1858 Wyświetlenia
Apocalipse0
Apprentice
Opcje

Dzień dobry, występuje u mnie problem w konfiguracji: dowolny telefon samsunga teoretycznie wspierający wifi 6 i router asus Asus RT-AX55.

Przy wymuszeniu 801.11ax, ani mój Samsung S22 Ultra, ani Samsung S22, ani Samsung Note 10+ nie łączą się z siecią WiFi 6 wyrzucając komunikat, że 'nie można połączyć z siecią'.

Po przełączeniu ustawień routera w tryb mieszany sieci wszystko działa, ale telefon de facto łączy się wtedy w trybie 801.11ac. Jest to szczególnie irytujące, gdyż wszystkie inne urządzenia w domu bez problemu łączą się w standardzie WiFi 6.

Dwie sensowne porady, które znalazłem to wyłączenie  Spoof LAN TTL na routerze oraz przełączenie maca połączenia na 'phone mac'. Zastosowałem, nie pomogły. 

Najnowsze oprogramowanie w każdym z urządzeń.

Podejrzewam, że któreś z ustawień routera ze względu na błąd po stronie Samsunga uniemożliwia zestawienie połączenia, ale mam wrażanie, że sprawdziłem już wszystko sensowe i nie pomogło.

27 Odpowiedzi
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Posiadam router ASUS RT-AX82U, który też wspiera Wi-Fi 6 więc mogę sprawdzić w jaki sposób łączą się u mnie telefony (S22 Ultra, S20 FE). Podejrzewam, że w trybie ax ponieważ prędkość sieci wynosi między 400 a 550 Mb/s w zależności od odległości. Jak sprawdzić w jakim trybie podłączone są telefony?

Apocalipse0
Apprentice
Opcje

Z poziomu routera wchodzisz System log -> Wireless Log i u dołu logu po macu masz physical layer (PHY).  Oczywiście telefony samsunga u mnie na AC, a inne domowe urządzenia na AX. 

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Rozumiem. Dzisiaj w godzinach wieczornych sprawdzę tryb połączenia.

mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Wracam z odpowiedzią. Zarówno Galaxy S22 Ultra jak i Galaxy S20 FE łączą się z moim routerem w trybie ax.

Apocalipse0
Apprentice
Opcje

A jesteś w statnie podesłać mi niezaszyfrowany konfig routerea? Wczoraj spędziłem jeszcze parę godzin na poszukiwaniach, testowaniu różnych opcji i nic nie pomogło. 

0 Like
theguildsman
Helping Hand
Opcje
U mnie podobnie dla Asusa AX92U. Czy reset routera jest możliwy?
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Jeżeli w takiej konfiguracji nie ma żadnych danych wrażliwych to mogę podesłać. Jak przygotować takie informacje? Dodam, że nie zmieniałem prawie żadnych ustawień fabrycznych więc można powiedzieć, że u mnie to działa "out of the box".

0 Like
TomiSss
Pioneer
Opcje
To jest problem w softu w Samsungu. Mój S22 łączy się z routerem po WiFi6 ale tylko z połowa prędkości, synchronizacja jest na poziomie 1,2GB a powinno być ponad 2,4GB. Stary Huawei P30 wyciaga 1,7GB, wiec po stronie routera jest ok. Jeżeli komuś łączy na poziomie 400MB to jest to tylko sieć AC nie AX. Sprawdź w ustawieniach routera jaki kanał masz ustawiony dla sieci 5GHz, w moim Asusue AX88U jest problem z połączeniem na kanałach powyżej 100, ale za to dobrze działa na kanałach do 64
0 Like
Apocalipse0
Apprentice
Opcje
Jest to jakaś droga, ale nie do końca mój przypadek. Sieć jest w pełni widoczna, nawet telefon pokazuje, że jest to wifi 6, ale po prostu się z tą siecią nie łączy. Większość problemów w sieci, które znalazłem dotyczących Samsunga dotyczy sytuacji, którą opisujesz czyli obciętych prędkości, albo zrywania połączenia, jednak to nie jest mój problem. Oczywiście spróbowałem zmiany kanałów: nie pomogło.
0 Like