Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Panel dotykowy nie zawsze reaguje w Galaxy S22 Ultra

(Temat utworzony: 15-03-2022 01:14 PM)
2990 Wyświetlenia
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Nie zauważyłem większości błędów opisywanych na forum dotyczących modelu Galaxy S22 Ultra. Mam natomiast inne spostrzeżenie dotyczące panelu dotykowego. Zdarza się, że panel nie rozpoznaje dotknięcia. Najbardziej jest to widoczne w trakcie pisania wiadomości. Co jakiś czas podczas pisania wiadomości telefon (panel dotykowy) pomija dotknięcie co powoduje, że dana litera lub spacja nie jest wprowadzana. Sytuacja występuje również w innych aplikacjach.

Dodam, że na wyświetlaczu mam założoną oryginalną folię Samsung. Tak więc w szczególności pytanie kieruję do osób, które posiadają Galaxy S22 Ultra z dodatkowym zabezpieczeniem wyświetlacza. Opinie innych również mile widziane. W telefonie posiadam wgrane najnowsze oprogramowanie o numerze 1AVC6.

Rozważam zdjęcie folii ochronnej, ale w pierwszej kolejności chciałbym poznać Wasze spostrzeżenia w tym temacie.

61 Odpowiedzi
Edys075
Samsung Members Star ★
Opcje
Trafne spostrzeżenie. Ja to zauważam często w aplikacji Members podczas pisania długich wiadomości. Czasami jest jakiś lag, klawiatura łapie zacinke, nie wszystkie litery mogę nacisnąć. Dzisiaj miałem taką sytuację, że mogłem nacisnąć tylko " z " ale już jak przytrzymałem dłużej by zmienić na " ż " to nie dało rady nic zrobić, wibracja dotyku klawiatury też przygasła. Myślę, że to nie jest spodowane folią, natomiast jakimś błędem w software. Mam nadzieję, że to naprawią w przyszłej aktualizacji.

Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

W99
Samsung Members Star ★★
Opcje
Cześć, a próbowałeś może włączyć zwiększoną czułość na dotyk?

Ja na swoim modelu nie mam zabezpieczeń ekranu i szczerze nie mam problemu z dotykiem

Ale może jest to błąd software
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@mirudo24  Myślisz że to błąd w oprogramowaniu?

mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Edys075, u mnie najczęściej sytuacja występuje w aplikacji Messenger. Dużo rzadziej pojawia się w innych obszarach systemu i innych aplikacjach. Skoro u Ciebie występuje podobny problem to jest szansa na to, że jest to błąd po stronie oprogramowania.

@W99, dzisiaj włączyłem wysoką czułość i będę obserwował działanie telefonu. Tak czy inaczej folia nie powinna aż w taki sposób wpływać na działanie wyświetlacza. Wysoka czułość dedykowana jest raczej do szkieł ochronnych, które są dużo grubsze w porównaniu do folii.

@PrzemekM, mam taką nadzieję. Jeżeli problem występuje u większej grupy osób to prawdopodobieństwo wzrośnie. Będę obserwował działanie telefonu ze zwiększoną czułością a za jakiś czas bez folii. Może w międzyczasie pojawi się jakaś aktualizacja to też sprawdzę jak się zachowuje na nowej wersji oprogramowania.

jankiel1796
Voyager
Opcje
Ja ten problem także u siebie zaobserwowałem, przy czym głównie podczas stukania w klawiaturę rysikiem, przy pisaniu palcami zdarza się to u mnie zdecydowanie rzadziej, ale jednak. Jest tak od nowości i bez znaczenia, czy na gołym ekranie czy folii lub szkle (teraz mam założone Whitestone Dome Glass, wcześniej kilka pierwszych dni miałem fabryczną folię) i niezależnie od ustawienia czułości na dotyk. Poza tym cały czas występuje u mnie problem z kilkukrotnym rejestrowaniem dotknięć rysika przez ekran co jakiś czas, o którym już tu na forum pisałem i wtedy oprócz gubienia liter jest ich dublowanie; najczęściej wskakuje kilkukrotna spacja. Jutro przyjedzie do mnie nowy rysik więc będę mógł dać znać czy problem rozwiązany (rysik przedtem zgłaszałem do serwisu, wg nich jest oczywiście sprawny...)
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@jankiel1796, dziękuję za Twoją opinię. Problem z rysikiem pamiętam i czekam na informację w odpowiednim wątku odnośnie tego czy z nowy rysik działa prawidłowo. Odnośnie gubienia liter przy pisaniu palcami to problem występuje w różnych aplikacjach czy tylko w jednej? Jakbyś miał określić częstotliwość to zdarza się to raz na 100 znaków czy częściej?

Przy okazji zachęcam wszystkich, którzy mają ten problem, do zgłoszenia błędu za pomocą aplikacji Samsung Members. Swoje zgłoszenie wysłałem wczoraj.

Edys075
Samsung Members Star ★
Opcje
Wysłałeś zgłoszenie w raporcie o błędach ?

Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Dokładnie tak.

jankiel1796
Voyager
Opcje
Dam znać co do rysika. Jeśli chodzi o palce to u mnie tak na oko jest zdecydowanie rzadziej niż raz na 100 znaków. Natomiast rysik przerywa różnie, ale często jest tak że przez może kilkaset znaków (cały taki typowy post tutaj) jest OK., ale jak zacznie fiksować to kilka razy muszę "spróbować" napisać wyraz żeby nie wskakiwała podwójna pierwsza litera. Pisząc ten post do tego momentu weszła 2x podwójna spacja i 3 razy z rzędu wychodziło "cc" w słowie "chodzi", zaś ten poprzedni dzisiejszy post wystukałem rysikiem cały bezbłędnie... Także to upierdliwy problem który trudno by było nawet komuś zademonstrować.