Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Aktualizacje oprogramowania dla modeli Galaxy S22, Galaxy S22+ i Galaxy S22 Ultra.

(Temat utworzony: 11-02-2022 10:17 AM)
57606 Wyświetlenia
Szewcu72
MegaStar
Opcje

W tym temacie zachęcam wszystkich posiadaczy, do informowania innych, o pojawieniu się nowych aktualizacji oprogramowania w telefonach z serii Galaxy S22.

s22.png

W przypadku tej serii modelowej ważnym jest, aby pamiętać, że modele te nie będą już otrzymywać oprogramowania układowego przeznaczonego na poszczególne kraje europejskie. Od teraz Samsung będzie przygotowywał dla większości krajów w Europie jedną wersję softu oznaczoną uniwersalnym kodem CSC - EUX. Informacje na ten temat zamieściłem w tym wątku: CSC tylko w wersji europejskiej. Koniec wydań na poszczególne kraje? Jeszcze szybsze aktualizacje?

W tym miejscu muszę zasmucić przyszłych posiadaczy wersji operatorskich. W przypadku wersji brandowanych, o ile operatorzy się na nie zdecydują, sposób aktualizacji nie ulegnie zmianie. Oznacza to dokładnie to, że posiadacz takiego modelu skazany będzie na łaskę swojego operatora i zmuszony bedzie czekać na przygotowanie i wydanie wersji operatorskiej oprogramowania układowego. A z praktyki wiemy już jak to bywa z terminowością dostarczania aktualizacji w przypadku operatorów. 😞

Dla przypomnienia, aktualizację możemy wykonać z poziomu menu telefonu, ścieżka: Ustawienia > Aktualizacja oprogramowania > Pobierz i zainstaluj 

SmartSwitch.gif

oraz korzystając z oprogramowania Smart Switch, w wersji instalacyjnej na komputer. Linki do pobrania: Google Play, Windows, MacOS.

BARDZO WAŻNA KWESTIA !!!

W tym temacie staramy się nie pisać o problemach z funkcjonowaniem, nie działaniem aplikacji zewnętrznych, które pojawiły się po aktualizacji! To co najwyżej możemy napisać, to informacja o problemach z samym systemem lub aplikacjami systemowymi , ale też tylko i wyłącznie w związku z bieżącą aktualizacją. Ma być to oczywiście zwięzłe i treściwe! Najlepszym jednak rozwiązaniem będzie stworzenie [nowego] tematu we właściwym dziale!!! 

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
1 500 Odpowiedzi
robo0007
Pathfinder
Opcje

Aktualizacja "AVBF" o wadze 811 mega przynosi same problemy. Po pierwsze pojawiły się problemy z instalacją czego kolwiek z Play Store, po drugie pojawiły się problem z systemem - zamrażanie ekranu - co jakiś czas blokuję i nie reaguje na dotyk (ustępuje po jakimś czasie), po trzecie widać spowolnienie w działaniu.

Przed instalacją aktualizacji wszystko chodziło i śmigało jak marzenie. Wiem że są to problemy wieku dziecięcego ale testy A12 już się skończyły i wydając nowy sprzęt przydało by się trochę postarać 😒😒😒😒‌. Pacjent to S22U, a przy dłuższym zablokowaniu ekranu pomaga wyjęcie s-pena

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje
@robo0007 proponuję wipe cache partition naprawę aplikacji z poziomu recovery.
Sprawdzałem problem ze sklepem i nie mogłem odtworzyć błędu. Instalacje przechodzą poprawnie. Brak również freezów. Też 22U.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
robo0007
Pathfinder
Opcje

Pierwsze co zrobiłem to było Wipe Cache. Freezy są rzadkością, ale są. Najbardziej męczy Play Store. Instalacje dochodzą do 99% i stoją. Kilka postów niżej widziałem że już o tym piszą. Jutro się pobawię i zobaczę co z tego wyjdzie. 

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Może spróbuj wyczyścić dane aplikacji Sklep Google Play oraz Usługi Google Play. Jeżeli to nie pomoże to skorzystaj również z poniższych wskazówek.

Wskazówka - rozwiązywanie problemów z aplikacjami
https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-mobilne-i-us%C5%82ugi/rozwi%C4%85zywanie-najcz%C4%99st...

robo0007
Pathfinder
Opcje
Z większością sobie już poradziłem. Zostało tylko do ogarnięcia chrome i voice asist.
No dobra już sobie poradziłem. Usunąłem wszystkie dane aplikacji i poszło. Prawdopodobnie podczas kopiowania coś się namieszało. Teraz już śmiga jak należy. Ale zmieniłem RAM+ na 8Gb i teraz nic się freezuje
0 Like
Edys075
Samsung Members Star ★
Opcje
Sporo użytkowników dostało już jakieś pierwsze aktualizacje do nowych Galaxy S22 Ultra. Widzicie jakieś zmiany na plus ? Płynniesze animacje ? Lepsze filmy video ?  Dłuższe działanie na baterii ? Cokolwiek na plus ?

Czy aktualizacje dostają tylko osoby, które zakupiły urządzenie na oficjalnej stronie Samaunga ? Ja posiadam telefon zakupiony w Orange i żadnej aktualizacji do dnia dzisiejszego nie otrzymałem - co zaczyna mnie trochę martwić.

Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Podejrzewam, że posiadasz wariant OPV i dlatego jeszcze nie otrzymałeś aktualizacji. Podaj jaki posiadasz wariant telefonu według poniższej wskazówki.

Wskazówka - sprawdzanie wariantu i wersji oprogramowania
Przejdź kolejno w telefonie do: Ustawienia > Telefon - informacje > Informacje o oprogramowaniu i napisz jakie posiadasz wartości w miejscach czerwonych ramek widocznych na poniższym zrzucie ekranowym.

wariant.png

Edys075
Samsung Members Star ★
Opcje
Oczywiście Opv. Jak myślisz ile będzie trwać opóźnienie?Screenshot_20220228-141827_Settings.jpg

Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Niestety nikt tego nie wie. Możesz zwrócić się z takim pytaniem do Orange, ale raczej nie spodziewaj się satysfakcjonującej odpowiedzi. Aktualizacja może pojawić się jutro, za trzy tygodnie albo jeszcze później.

vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@mirudo24  Aktualizacje powinna być dla S22 ULTRA jak widać jest EUX a nie OPV.

https://doc.samsungmobile.com/SM-S908B/EUX/doc.html

Zrzut ekranu 2022-02-28 143015.jpg