Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Słaba jakość nagrań podczas rozmów w trybie głośnomówiącym

(Temat utworzony: 13-05-2020 11:44 PM)
3300 Wyświetlenia
bartekj001
Journeyman
Opcje

Najważniejsze pogrubione. - Przepraszam za długość posta, ale nie da się tego w jednym zdaniu opisać ;/

PS. Nie chodzi mi o jakość nagrania rozmowy, tylko o jakość dźwięku która trafia do odbiorcy.

PS2. Załączniki dałem w celu lepszego zapoznania się z tematem, chociaż z samego opisu jasno wynika problem.

Pytania :

1.Przywróciłem telefon do ustawień fabrycznych, co nie pomogło. Zastanawiam się nad debrandem, ale nie wydaje mi się, żeby to miało jakiś związek.  Jak myślicie ?

2.Czy da się coś z tym zrobić, abym mógł korzystać z trybu głośnomówiącego ?     

3.Czy mój egzemplarz może okazać się uszkodzony i powinienem go reklamować ?

4.Jakie Wy macie spostrzeżenia na ten temat ? Czy w Waszych Note występuje taki problem ?

Opis sytuacji :

Od stycznia posiadam Note10+ z brandem Play.  Operator Play

Problem jest tego typu, że rozmówcy narzekają na bardzo słabą jakość dźwięku, gdy ja włączę telefon w tryb głośnomówiący. Dodam, że np. przez WhatsApp jest to samo.

W Note10+ niestety odejście od telefonu na odległość 100cm w pokoju bez żadnych zakłócaczy równa się z prawie niezrozumieniem mnie przez słuchacza. Również podczas jazdy, rozmowa jest niemożliwa, nawet po położeniu telefonu na nogach czy w uchwycie, który jest w odległości "na wyciągnięcie ręki" na wysokości twarzy.

Wcześniej miałem Galaxy S8 i już w pierwszym dniu po zakupie byłem pod wrażeniem jakości rozmów. Włączyłem rozmowę telefoniczną w tryb głośnomówiący, rzuciłem telefon na siedzenie obok w samochodzie i rozmówca słyszał mnie bardzo, bardzo wyraźnie, jakbym rozmawiał przez tryb zwykły. Nawet podczas jazdy samochodem typu średnio wyciszone kombi przy prędkościach autostradowych telefon mógł leżeć na fotelu obok i było mnie idealnie słychać.  Mało tego, nawet podczas np. zmywania naczyń gdy telefon leżał około 1m ode mnie, rozmówca mnie słyszał i rozumiał mimo szumu wody.

Jeśli ktoś chce spojrzeć, to wykonałem mały test, który może coś więcej powie. Wziąłem 3 telefony i poprzez aplikację ACR nagrałem. Dźwięk puszczony z komputera, telefony leżą obok siebie w odległości około 40cm od głośnika. W okolicy 0:50 ograniczyłem głośność dźwięku do 50% oraz w około 1:15 ograniczyłem do 25%

Źródło : https://www.youtube.com/watch?v=b8aCkCLs8e8

W teście wzięły udział :

1.Stary S8 nadający, który zachwalałem

2.Drugi S8 odbierający.

3.Nowy Note10+ nadający  : Android10, One UI : 2.1 Bieżąca wersja oprogramowania : N975FXXU3CTC9 / N975FPRT3CTC7 / N975FXXU3CTC7  Poprawki 1 kwietnia 2020

Etui Oryginalne Samsung Clear Cover

Z czystej ciekawości pobrałem pierwszy z brzegu decybelomierz i wyszło, że telefony identycznie zbierają poziom dźwięku, a nawet pauzując kilka razy wygląda jakby Note10+ mierzył około 2dB więcej.

https://www.youtube.com/watch?v=eIkEZ2glhh4

Nie da się tu wrzucić pliku audio, wiec na hostingu musiałem umieścić :winking-face:

Spoiler
<a href="https://wrzucplik.pl/pokaz/2035589---cvei.html" target="_blank" class="sendfile_link">Nadawca Note10+.mp3</a>
<a href="https://wrzucplik.pl/pokaz/2035590---ex4u.html" target="_blank" class="sendfile_link">Nadawca S8.mp3</a>
<a href="https://wrzucplik.pl/pokaz/2035591---efsp.html" target="_blank" class="sendfile_link">Odbiorca od Note10+.m4a</a>
<a href="https://wrzucplik.pl/pokaz/2035592---0zpl.html" target="_blank" class="sendfile_link">Odbiorca od S8.m4a</a>

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje
23 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@bartekj001  Zobacz ten temat  jak dobrze widzę masz załączone VoLTE

0 Like
bartekj001
Journeyman
Opcje

@vdsl2

Sprawdziłem wszystkie zawarte tam wskazówki, wyłączenie VoLTE na obydwu SIM też nic nie daje. Problem występuje na obydwu kartach SIM

Czy w takiej sytuacji zostaje mi tylko serwis ? ;/

Tylko pytanie czy to jest przypadłość egzeplarza czy więcej osób tak ma. Jeśli one po prostu tak mają, to w serwisie też nic z tym nie zrobią.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@bartekj001  Kolega @mirudo24  taki model może coś więcej Ci napisze.

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@bartekj001, posiadam model Note10+, ale nie zauważyłem takiego problemu. Na początek sprawdź działanie telefonu w trybie bezpiecznym oraz wykonaj wipe cache partition.

0 Like
bartekj001
Journeyman
Opcje

@mirudo24

Po uruchomieniu w trybie bezpiecznym bez zmian, a po wipe cache partition wydaje mi sie, że albo bez zmian, albo troszkę gorzej.

Rozumiem, że u Ciebie, po odłożeniu telefonu i odejściu od niego na metr czy 2 w trybie głośnomówiącym, rozmówca w pełni słyszy i rozumie o czym mówisz ?

Jeśli tak, to chyba zostaje mi tylko serwis ? Chyba, że coś jeszcze da się zrobić  ?

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@bartekj001  Kiedyś miałem podobnie w Note 2 okazało, że był poproch w otworze mikrofonu.

0 Like
bartekj001
Journeyman
Opcje

@vdsl2 

Według tego zdjęcia, ze strony Samsunga, Note10+ ma 2 mikrofony.

Spoiler
device-layout-Note10plus

Obejrzałem dokładnie obydwa mikrofony pod latarką i wiadomo, że widać jakieś drobinki kurzu, ale nie wydaje mi się, żeby byly zapchane. Próbowałem zrobić zdjęcie za pomocą s8, ale tak nie bardzo chce uchwycić.

Wszedłem jeszcze w *#0*# i w sekcję "Loopback" -  to jest to samo co w podlinkowanym przez Ciebie temacie.

Tam było "2. Wpisz *#0283# 3. Zaznaczamy "RCV_DualMic""  a u mnie jest jak na obrazku.

Po skorzystaniu z opcji "RCV_1stMic" gdy leciutko dmucham w okolice dolnego mikrofonu(nie w środek, tylko okolice), z górnego głośnika słychać średnio-cichy szum.

Po skorzystaniu z opcji "SPK_2ndMic", gdy tak samo leciutko dmucham w okolice górnego mikrofonu, to z też górnego głośnika słychać bardzo głośny szum.

Trzecia ocja co dziwne, z głośnika słychać było, jak dmuchałem w prawą część telefonu na wysokości aparatu, tak jakby aparat też miał głośnik. Po dmuchnięciu w aparat jest głośniej.

Spoiler
Screenshot_20200514-172628_DeviceKeystring.jpg

Stwierdziłem, że mimo wszystko spróbuję chociaż jakoś zruszyć te mikrofony. Wyrwałem kilka włosków ze szczoteczki do zębów i próbowałem trochę tego kurzu się pozbyć. Niestety po powtórzeniu wszystkich testów, nic się nie poprawiło.

0 Like
Rozwiązanie
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@bartekj001  Pozostaje tylko serwis.

mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@bartekj001, rzadko korzystam z rozmów na głośniku i nawet kiedy tak rozmawiam to telefon mam dosyć blisko siebie, dlatego też do tej pory nie zauważyłem żadnych problemów. Teraz przeprowadziłem test i rozmówca ma problemy ze zrozumieniem tego co mówię w momencie kiedy oddalę się powyżej jednego metra od telefonu. W przypadku dwóch metrów muszę mówić bardzo głośno żeby zostać zrozumianym. Niestety nie wiem czy tak powinno być. Mam nadzieję, że ta informacja będzie przydatna.