02-03-2021 02:30 PM — edytowano 02-03-2021 02:34 PM
Witam serdecznie,
Mam następujący problem ze swoim Note'em. Telefon nie odtwarza dźwięku przez oba głośniki w pewnych momentach.
Podczas rozmowy telefonicznej dźwięk jest tylko w trybie głośnomówiącym. W menu testowym (*#0*#) oba głośniki działają. Przy normalnej rozmowie nie działa ani mikrofon ani głośnik - w trybie głośnomówiącym oba działają. Nie odtwarza dźwięku aplikacji (YT/Spotify) - dopiero na słuchawkach (po kablu i bluetooth) dźwięk się pojawia.
Nie pomógł hard restet (z poziomu telefonu) i cache wipe partition. Dwa razy jakimś sposobem udało mi się przywrócić dzwięk lecz po chwili znów go nie było...
Problem pojawił się po ostatniej aktualizacji Androida.
Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?
02-03-2021 03:11 PM
02-03-2021 03:13 PM
Tal, Avast Mobile Security.
Przy pierwszym resecie tak, ale pomyślałem o tym samy, że mogą poprzednie ustawienia być skichane więc drugi robiłem już bez przywracania ustawień/danych.
02-03-2021 03:28 PM
02-03-2021 03:55 PM — edytowano 02-03-2021 03:56 PM
Po usunięciu antywirusa:
RCV_DualMic - działa
SPK_2ndMic - działa
E/P - nic nie słychać
Połączenia nadal głuche...
02-03-2021 10:13 PM — edytowano 02-03-2021 10:15 PM
Z przedstawionych przez Ciebie informacji wynika, że nie ma problemu z działaniem samych mikrofonów oraz głośników. Prawdopodobnie problem leży po stronie oprogramowania. Wykonaj zabieg przywrócenia telefonu do ustawień fabrycznych, za pomocą menu recovery Android. Po jego wykonaniu od razu sprawdź działanie telefonu pod względem przedstawionych przez Ciebie problemów. Przedstawiony powyżej zabieg usuwa wszystkie dane z telefonu, dlatego polecam je sobie zgrać np. za pomocą komputerowej aplikacji Smart Switch. Jeżeli problemy dalej będą występować, to należy udać się z urządzeniem do serwisu w celu dokładnej diagnozy i wgrania na nowo oprogramowania.
Przydatne poradniki: