Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Note 10 Lite - problem z dźwiękiem

(Temat utworzony: 02-03-2021 02:30 PM)
1335 Wyświetlenia
Kalaquendi
First Poster
Opcje

Witam serdecznie,

Mam następujący problem ze swoim Note'em. Telefon nie odtwarza dźwięku przez oba głośniki w pewnych momentach.

Podczas rozmowy telefonicznej dźwięk jest tylko w trybie głośnomówiącym. W menu testowym (*#0*#) oba głośniki działają. Przy normalnej rozmowie nie działa ani mikrofon ani głośnik - w trybie głośnomówiącym oba działają. Nie odtwarza dźwięku aplikacji (YT/Spotify) - dopiero na słuchawkach (po kablu i bluetooth) dźwięk się pojawia.

Nie pomógł hard restet (z poziomu telefonu) i cache wipe partition. Dwa razy jakimś sposobem udało mi się przywrócić dzwięk lecz po chwili znów go nie było...

Problem pojawił się po ostatniej aktualizacji Androida.

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? 

0 Like
5 Odpowiedzi
YOX
Samsung Members Star ★
Opcje
Posiadasz jakiś zewnetrzny program antywirusowy?
Po wykonaniu przywróceniu ustawień fabrycznych na urządzenia przyracałeś poprzednie dane ?
0 Like
Kalaquendi
First Poster
Opcje

Tal, Avast Mobile Security. 

Przy pierwszym resecie tak, ale pomyślałem o tym samy, że mogą poprzednie ustawienia być skichane więc drugi robiłem już bez przywracania ustawień/danych.

0 Like
YOX
Samsung Members Star ★
Opcje
Spróbuj odinstalować program antywirusowy i następnie sprawdź działanie głośniķów. Na forum mieliśmy kilka postów, które dotyczyły blokowania dźwięku połączeń przychodzących przez właśnie zewnętrzne antywirusy. Być może w Twoim przypadku, akurat on blokuje wszystkie dźwięki. Do tego sprawdź działanie głośników i mikrofonów poprzez specjalne menu. W tym celu pisz w aplikacji Telefon ten ciąg znaków: *#0283# . Powinno pojawić Ci się wcześniej wspomniane menu, które zawiera kilka zakładek. Wszystkie z nich odpowiadają odpowiednim mikrofonom i głośnikom w Twoim urządzeniu. Wystarczy, że cokolwiek powiesz w okolicy telefonu, a po chwili powinieneś usłyszeć swoje słowa z głośnika.
Kalaquendi
First Poster
Opcje

Po usunięciu antywirusa:

RCV_DualMic - działa

SPK_2ndMic - działa

E/P - nic nie słychać

Połączenia nadal głuche...

0 Like
YOX
Samsung Members Star ★
Opcje

Z przedstawionych przez Ciebie informacji wynika, że nie ma  problemu z działaniem samych mikrofonów oraz głośników. Prawdopodobnie problem leży po stronie oprogramowania. Wykonaj zabieg przywrócenia telefonu do ustawień fabrycznych, za pomocą menu recovery Android. Po jego wykonaniu od razu sprawdź działanie telefonu pod względem przedstawionych przez Ciebie problemów. Przedstawiony powyżej zabieg usuwa wszystkie dane z telefonu, dlatego polecam je sobie zgrać np. za pomocą komputerowej aplikacji Smart Switch. Jeżeli problemy dalej będą występować, to należy udać się z urządzeniem do serwisu w celu dokładnej diagnozy i wgrania na nowo oprogramowania. 

Przydatne poradniki: 

https://eu.community.samsung.com/t5/pozosta%C5%82e-smartfony/poradnik-soft-hard-reset-tryb-bezpieczn... 

https://eu.community.samsung.com/t5/pozosta%C5%82e-smartfony/poradnik-android-11-one-ui-3-jak-wej%C5... 

0 Like