Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Note10+ - przycinanie animacji

(Temat utworzony: 05-06-2021 08:42 PM)
867 Wyświetlenia
jankiel1796
Voyager
Opcje
Czy ktokolwiek poza mną zauważył w Galaxy Note10+ (procesor Exynos) losowe przycinanie i klatkowanie niektórych systemowych animacji? W szczególności pasek z czterema ostatnio używanymi aplikacjami, który „wyjeżdża” z dołu na ekranie przełączania otwartych aplikacji naprawdę mocno się przycina - ale nie tylko on, lagi są losowe – raz przytnie animacja przy otwarciu „ustawień”, a za chwilę np. animacja przy ściąganiu z góry paska powiadomień… Nie zaobserwowałem dokładnie po której aktualizacji pojawił się ten problem, ale pamiętam że na pewno widziałem to jeszcze przed zainstalowaniem Androida 11. Telefon nie jest obciążany zasobożernymi aplikacjami, regularnie czyszczony ze śmieci, aplikacje na bieżąco aktualizowane. Wczoraj zrobiłem reset do ustawień fabrycznych + wipe cache + repair apps – problem nie ustąpił, wręcz przeciwnie, lagi animacji wydają mi się jeszcze częstsze. Ktoś potrafi doradzić co z tym zrobić? Wyjątkowo irytujący problem jak na telefon tej klasy…

0 Like
23 Odpowiedzi
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Czy po przywróceniu ustawień fabrycznych wgrywałeś kopię zapasową? Zdarza się, że wraz z kopią przywracane są błędy, które mogą wpływać na pracę urządzenia.

jankiel1796
Voyager
Opcje
Nie, nie wgrywałem kopii zapasowej - nie robię tego nigdy właśnie z tego powodu. Wolę przekopiować dane "manualnie" na dysk komputera a następnie przywrócić tylko pliki typu muzyka, screenshoty itp.
0 Like
jankiel1796
Voyager
Opcje

Jeszcze jeden fakt miałem nadmienić - przycinki widać nawet po ograniczeniu skali animacji do 0,5x w opcjach programistycznych. Mniej zauważalne co prawda, ale jednak są.

0 Like
Kacper2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Cześć @jankiel1796 

Udaj się do serwisu w celu diagnostyki telefonu. 

Serwis znajdziesz tutaj: https://www.samsung.com/pl/support/service-center/ 

mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Poczekajmy jeszcze na informacje od pozostałych posiadaczy modelu Note10+ czy u nich również występują zwolnienia w animacjach. Zachęcam również do zgłoszenia błędu za pomocą aplikacji Samsung Members.

Wskazówka - zgłaszanie błędu do firmy Samsung
https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-mobilne-i-us%C5%82ugi/poradnik-jak-zg%C5%82osi%C4%87-b...

jankiel1796
Voyager
Opcje

Do serwisu udam się w ostateczności. 

Pozostawiam otwarty temat - będę wdzięczny za każdą radę, z góry dziękuję za pomoc. W międzyczasie zgłaszam błąd zgodnie z podsuniętym linkem.

AgnieszkaG
Expert
Opcje

@jankiel1796 Daj znać, jak otrzymasz odpowiedź na zgłoszenie z logami systemowymi.  

0 Like
jankiel1796
Voyager
Opcje
Witam,
Otrzymałem odpowiedź - jestem pewny że zaznaczyłem pole by dodać logi systemowe, dlatego teraz się dziwię dlaczego niby nie dotarły:

"Dzień dobry, 

Przykro mi, ale w przesłanym raporcie nie zostały zawarte logi, które umożliwią technikom zweryfikowanie przyczyny problemu. 
Prosimy o ponowne przesłanie raportu wchodząc do Samsung Members..."
itd...

Wyślę zatem to samo zgłoszenie wraz z dokładnym opisem ponownie, tuż po wyraźnej przycince animacji i upewnię się że będą logi...
Aczkolwiek spodziewam się też że nie będzie łatwo ocenić tak "zdalnie" gdzie tkwi problem, bo cały system działa ogólnie bez zarzutu jeśli chodzi o szybkość działania... W momencie opisywanej przycinki nie obserwuję żadnego spowolnienia telefonu - jedynie sama animacja jakby "przeskakiwała" w niemal identycznym czasie, jak normalnie wyświetla się płynnie.
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Czekamy zatem na informację po przeanalizowaniu logów systemowych. Miałem nadzieję, że przez ten czas odezwą się również inni użytkownicy tego modelu telefonu i dowiemy się czy u nich również występują problemy z animacjami.

Dla pewności sprawdź jeszcze działanie telefonu w trybie bezpiecznym. Jeżeli jednak sprawdzałeś działanie telefonu od razu po przywróceniu ustawień fabrycznych bez kopii zapasowej i problem występował w dalszym ciągu to raczej w trybie bezpiecznym będzie tak samo.

Instrukcja - tryb bezpieczny
https://eu.community.samsung.com/t5/pozosta%C5%82e-smartfony/poradnik-soft-hard-reset-tryb-bezpieczn...