Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Ekran zmienia kolor na zielono - zółty

(Temat utworzony: 23-09-2020 11:12 PM)
7640 Wyświetlenia
Radek_K
Apprentice
Opcje

Witam,

W moim Note9 pojawił się dzisiaj problem ze zmieniającym się kolorem wyświetlacza na zielono - żółty który wygląda jak za mgłą, kolory są blade. Dodatkowo telefon reaguje z opóźnieniem na jakikolwiek kliknięcie w ikonę lub wpisanie litery/cyfry. Dzieje się tak w momencie kiedy telefon jest nagrzany. Po wyłączeniu na 15/30 minut, praca ekranu wraca do normalnego trybu pracy (chociaż mam wrażenie, że kolory są bledsze) do momentu ponownego nagrzania. Co ciekawe zrobiłem zrzut ekranu jak wygląda awaria ale po powrocie do normalnego trybu pracy, zrzut ekranu wygląda poprawnie. Telefon nie był zalany, uderzony etc. Ma 1,5 roku. Sprawdzałem ustawienia ekranu i wszystkie są poprawne tj. wyłączony filtr światła niebieskiego a wyświetlacz w trybie adaptacyjnym. Czy macie pomysł co z tym zrobić?

5 Odpowiedzi
cezarykazimierczak
First Poster
Opcje

Prawdopodobnie w momencie kiedy telefon jest rozgrzany, wyświetlacz zaczyna fiksować jako podzespół. Nie szukałbym winy w oprogramowaniu (skoro zrzut ekranu z rozgrzanego telefonu wyświetla się normalnie na zimnym urządzeniu). Jeżeli telefon ma 1,5 roku, to gwarancja powinna załatwić sprawę. Polecam autoryzowane serwisy Samsunga. Działają mega szybko.

0 Like
Radek_K
Apprentice
Opcje

Dzięki za podpowiedź

0 Like
W83
Explorer
Opcje
@Radek_K
Nie tylko tobie.
To zaczęło się dziać od marcowej poprawki na telefonach tak jak Twój 1.5 rocznych i starszych (w okolicach końca gwarancji). Nie tylko Note9 ale innych modelach również.
Powstała nawet petycja do samsunga zeby ogarnął kuwetę, ale nikt o tym nie wie.
https://www.change.org/p/samsung-phone-display-crashed-after-march-update-company-is-not-confronting...

I to nie jest wina hardware bo po odpowiedniej kalibracji ekran działa normalnie.
Mnie to wygląda na postarzanie produktu.
0 Like
Radek_K
Apprentice
Opcje

Awaria usunięta. Serwis wymienił wyświetlacz, plecki, złącze ładowania i baterie. Zobaczymy ile czasu popracuje teraz.

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@Radek_K dzięki za info. Co ważne, to dobrze, że napisałeś, że usterka usunięta przez serwis przez wymianę hardware.

Bo już zaczęły pojawiać się teorie spiskowe. 😉

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like